‘54 sene önceki yasanın revize edilmesi uygun değil’

İçişleri Komisyonu üyesi, Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz gerçekleşen İçişleri komisyonu toplantısında yaptığı konuşma ile yine dikkatleri üzerine çekti.

‘54 sene önceki yasanın revize edilmesi uygun değil’
29.01.2020 - 14:06
905

   İçişleri Komisyonu üyesi, Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz gerçekleşen İçişleri komisyonu toplantısında yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çekti.

 

   TBMM İçişleri Komisyonu’nda dün "Çarşı ve mahalle bekçilerine vatandaşlardan kimlik sorabilme görevi ile adli görevler verilmesi” gibi düzenlemeleri içeren yasa teklifi görüşüldü.

 

   Komisyon görüşmelerinde söz alan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ‘’1966'da çıkmış bir yasa var elimizde bekçilerle alakalı, aradan elli dört sene geçmiş. Bu elli dört senelik zaman zarfında şehirlerimizin emvali çok fazla şekilde değişmiş ve buna uygun yasa hazırlanması şart. Yani bu elli dört sene önceki yasanın revize edilmesi de çok uygun değil. Doğru bir işlem yapılmış bana sorarsanız. Bu elli dört sene önceki kanunla yeni şehirlerin statülerini aynı görüp aynı şekilde geçirmek doğru değil. Bizim de kafamızın takıldığı bazı maddeler var, bunları maddelere geldiği zaman özellikle dile getireceğiz’’ dedi.

 

‘’Yerel yönetimler zaten akşam saat 5'ten sonra zabıta çıkartamıyor’’

 

Yılmaz, konuşmasının devamında şunları dile getirid;

"Sokaklara süprüntü atanları, pis su dökenleri, inşaat ve tamirat yapanları en yakın kolluk kuruluşuna bildirmek." demiş 1966'daki kanunda. Bu bekçinin görevi mi? Bana sorarsanız görevi, bugün de görevi çünkü yerel yönetimler zaten akşam saat 5'ten sonra zabıta çıkartamıyor ki dışarıya. Bu mahalle bekçileri de o mahallerde dolaştığı için mesela bu kanunda bu yok. Yönetmelikle düzenlenebilir mi? Düzenlenebilir belki. Ama kanunda verilmeyen yetkiyi yönetmelikte nasıl verirsiniz, bilmiyorum.
  

‘’Bekçiler hangi iklim şartlarında nasıl dolaşacak.’’

  

   İşte, bakıyorum ben, mesela burada yine 1966'da "fasılasız surette dolaşmak" demiş. Bunun pek olabilirliği de yok, sekiz saat, on saat bir insanın dolaşabilmesi iklim şartlarına göre mümkün değil ama bu maddeden dolayı bekçilikten atılan insanlar var. Yani oturduğu görüldüğü için şikâyet edilmiş, kanunda "Fasılasız dolaşacaksın." denmiş, mesela burada tanımlanmamış. Bunu mülki amirlerin yetkisine bıraktığınız zaman bence sıkıntı olabilir. Bu bekçiler hangi iklim şartlarında nasıl dolaşacak. Kars'taki bekçi ile Antalya'daki bekçiyi de aynı tutamazsınız. Niye? Orada, Kars'ta iklim koşulları eksi 20 dereceyi buluyor gece saatlerinde. Bu yönetmelikle mi düzenlenecek?

 

 İçişleri Komisyonu toplantısı bugün saat 14.30’da devam edecek.