Kurban eti pişirmenin püf noktaları bu haberde!

Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyetisyeni Seda Emek, Kurban Bayramını sağlıkla geçirmek için beslenme önerilerinde bulunurken, kurban etinin tüketimi ve pişirme yöntemleri konusunda püf noktaları anlattı.

Kurban eti pişirmenin püf noktaları bu haberde!
30.07.2020 - 13:08
740

  Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyetisyeni Seda Emek, Kurban Bayramı'nı sağlıkla geçirmek için beslenme önerilerinde bulunurken, kurban etinin tüketimi ve pişirme yöntemleri konusunda püf noktaları anlattı.

 

   Kurban etlerinin ilk gün tüketildiğinde sert olduğunu belirten Diyetisyen Seda Emek,  daha yumuşak ve lezzetli bir et elde etmek için 24 saat dinlendirilerek tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

 

“Mide ve Sindirim Problemi Yaşayan Kişiler, Kalp Damar Hastalığı Bulunanlar Günlük Et Tüketimini 100 Gram ile Sınırlamalıdır”

 

   Kurban Bayramı’nda et ağırlıklı beslenildiği için karşılaşılan bir sağlık sorunun da kabızlık olduğunu dile getiren Emek, “Et posalı bir yiyecek olmadığı için yanında zengin posa kaynağı olarak sebze tüketilmelidir. Meyveler ise ara öğünlerde tercih edilmelidir. Mide ve sindirim problemi yaşayan kişiler, kalp damar hastalığı bulunanlar günlük et tüketimini 100 gram ile sınırlamalıdır. Aksi halde sindiriminin zor olması nedeniyle mide rahatsızlıkları ve yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle kolesterolde artışa neden olabilir.” şeklinde konuştu.

 

“Haşlama ve Izgara En Sağlıklı Et Pişirme Yöntemleridir”

 

   Kurban etinin pişirme yöntemleri hakkında bilgiler veren Emek, “Haşlama ve ızgara en sağlıklı et pişirme yöntemleridir. Fakat eti mangalda pişirecekseniz mangaldan 15 cm uzakta tutarak pişirilmeli ve kömürün yanmasıyla açığa çıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasına engel olunmalıdır. Yine de hangi pişirme yöntemi olursa olsun etleri hızlı değil hafif veya orta sıcaklıkta uzun süre pişirmek gereklidir. Et hızlı piştiğinde protein ve B vitamini kayıpları oluşur.” dedi.

 

“Sakatat Tüketimini Abartmayın”

 

   Sakatatın kısıtlı yenmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Emek, “100 gram sakatat 100-200 kcal arasında değişiyor ki bu enerji miktarı orta yağlı bir dana etinden daha az. Sakatatların protein miktarları kırmızı ete benziyor, içerdikleri yağ miktarı da etten daha az oluyor. Ancak kolesterol içeriği açısından bakıldığında 100 gr karaciğer ve böbrek günlük kolesterol ihtiyacının tümünü, beyin ise 6 katını içeriyor. Bu nedenle kalp damar hastalıkları açısından riskli grupta yer almasanız ve kolesterolünüz yüksek olmasa bile sakatat tüketimini abartmayın.” ifadelerini kullandı.

 

“Sindirimi Kolaylaştıracak En Güzel İçecekler Su, Soda, Bitki Çayları Gibi Sindirimi Yavaşlatmayan İçeceklerdir”

 

   Bayramda yemekten 2 saat sonra sıvı tüketiminin arttırılması önerisinde bulunan Emek, “Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edin. Ancak hazımsızlığa neden olmaması için yemek sırasında sıvı tüketmekten kaçının. Yemekten 2 saat sonra ise sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın. Sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecekler su, soda, bitki çayları gibi sindirimi yavaşlatmayan içeceklerdir. Günde 1,5-2,5 litre civarında sıvı tüketmeye özen gösterin. Eğer et tüketiminiz fazla ise bunu 0,5 litre artırın.” diye konuştu.

 

“Bol Etli Yemeklere Ekstra Yağ Katmayın”

 

   Diyetisyeni Seda Emek, açıklamasını “Bol etli yemeklere ekstra yağ katmayın,100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor. Bu nedenle sebzeli kebap ve güveçte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere ayrıca yağ eklemenize gerek yok. Az etli hazırladığınız yemeklere 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyebilirsiniz.” şeklinde tamamladı.