Düzce’nin Afet Bölgesi İlan Edilmesi ŞART!

HABER-YORUM : BARIŞ ZENGİN “Sehven-mehven” dediniz ama…. SEL İL GENELİNİN EKONOMİSİNİ ETKİLEDİ.. Düzce, yaşanan sel felaketin nedeniyle kısmi değil net şekilde il genelinin tamamıyla Afet Bölgesi İlan edilmelidir.

Düzce’nin Afet Bölgesi İlan Edilmesi ŞART!
25.07.2019 - 12:56
1289

Düzce, bir hafta öncesinde yaşanan sel afetiyle birlikte 20 yıl sonra yeniden acılara boğuldu. Yitip giden canlarımız, yok olan tarım arazilerimiz ve turizm de yediğimiz darbe yetmezmiş gibi kelime oyunları arasında gidip geliyoruz.

 

Yetkililer, yetkisiz yetkililer, etkililer, yetkisiz etkililer ve kamuoyunun dikkatine sunulur;

 

Tekrar belirtmek istiyorum; Düzce’nin Afet Bölgesi İlan Edilmesi ŞART’tır. Bunun için dahi olmaya yahut yeniden bir keşfe ihtiyaç yoktur. Kaldı ki, bu durumu el altından dillendirip kamuoyu önünde çekimser kalanlar da çok iyi bilmektedirler.

 

Geçen süreci kısaca ele almamız gerekirse; afetin başladığı andan itibaren başta Düzce Valiliğimiz olmak üzere iktidarı muhalefeti, STK’sı belediyesi her kesim ve kurum yekvücut yardıma koştu. Bunda beis yok. Ve herkes gidip gördü ki, afetin boyutları düşünülenden fazlaydı. Hükümetimizin top yekün arka arkaya çıkartma yapması aslında bunun bir göstergesi.

 

Gel gelelim, krizin en başında itibaren soğukkanlılıkla çalışan Düzce Valimiz başta olmak üzere yapılanlar halk nezdinde takdirle karşılanırken, 24 Temmuz itibariyle yaşanan ve tüm Türkiye’ye mal olan Düzce Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü üzerinden servis edilen haberlerde ki cümlelerden doğan anlamsızlık herkesi dumura uğrattı.

 

İlk olarak saat 16:27’de basınla paylaşılan ve ardından ulusal basın başta olmak üzere yerel basınımızın da manşetlerini süslemesine neden ‘Düzce’nin Afet Bölgesi İlan Edildiği’ haberleri servis edildi. Daha sonra Valilik önceki açıklamalarında ‘Afet Bölgesi’ kavramının SEHVEN yer aldığını belirten bir yazı paylaştı.

 

Yaşananları üç aşağı beş yukarı sosyal medya üzerinden de hepiniz biliyorsunuz.

 

Burada şunu sormak gerek;‘Türkiye’ye mal olmuş böyle bir haber sadece bir kelime hatası olarak mı görülmeliydi? Yoksa yapılmak istenen başka bir şey miydi?

 

Bence ikincisi.

Neden mi?

Çünkü ilk açıklamayla birlikte aradan geçen 4 saatlik sürenin ardından SEHVEN yer aldığını belirten ikinci açıklama bunu göstermektedir. Burada, bu kadar süre beklenmesinin sebebi kamuoyunun nabzının ölçülmesi ve Afet Bölgesi adı altında aslında zaten uygulanacak olan “Genel Hayata Etkililik” Olurunu tepkilere maruz bırakmadan halletmeyi istemek olabilir. Tabi bu bir iddia. 

 

Gelelim, İl Geneli Neden Afet Bölgesi İlan Edilmeli konusuna.

 

Özellikle sosyal medya da konuyla ilgili ilgisiz, yetkili yetkisiz herkes tarafından edilmeli – edilmemeli ekseninde bir yorum yapılıyor olmasının sebebi yetkililerin dahi konuyla hemhal olamamalarından kaynaklanıyor. Yani konuya hakim olmadıkları ve ne söyleyeceklerini bilemedikleri için sağlıklı bilgilendirmek yerine sadece algı yönetimiyle meşguller. Olabilir, herkes her şeyi bilecek diye bir şey yok.  Böyle bir durumda, vatandaşlarında kendi bildiklerini paylaşma cihetleri pek tabi vardır.

 

Bakın arkadaşlar şunu görmemiz gerek; afetin hangi ilçemiz yahut köylerimizi etkilediği ve sadece buralar için afete özel bir çalışma yapılması, yaralarımız tazeyken gazımızı alabilir. Anlık ve kişisel olarak elde edilecek kazanımlar bu sürecin uzun olacağını görmemizi de engelliyor olabilir. Ancak geleceğimizi düşünüyorsak hiçbir şekilde fayda sağlamayacağını görmemiz gerek.

 

Afetin izleri ‘sözle, yapacağı edeceğiz, destekçiniziz’ demekle silinmez. Silinemez. Bunu 20 yıl önce depremle yaşamış bir Düzce olarak unutmamız gerek.

 

Cumayeri, Akçakoca, Gölyaka. Üç ilçemizde de yaşanan afetin başta ekonomik olmak üzere, sosyolojik, kültürel ve bilimum etkilerinin tamamı Düzce’ye yansıyacaktır. Sen, ben, biz hepimize yansıyacak. Sel’in İl genelinin ekonomisini etkiliği gerçeğinden hareketle Düzce yarın bu sorunlarla baş başa kalacak, tek başına mücadele verecektir. Bunu unutmamak gerekir.

 

Yaralar tazeyken ve kamuoyu Düzce’nin Afet Bölgesi İlan Edilmesi manasında olması gerekenin bu olduğu yönünde hareket ederken, bizlerde sahada aslan olup masada kedi gibi görünmeyi bırakalım.