Erden Belediyeye Su Kaynağı Tepkisi

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, “Su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Düzce’mizde, insanlarımızın su sıkıntısı yaşamasını akıl ile izah etmek pek mümkün görünmemektedir. Umarız biz Düzcelilere yağmur duasına çıkmak tavsiye edilmez” dedi.

Erden Belediyeye Su Kaynağı Tepkisi
23.12.2019 - 12:32
324

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, Düzce Belediyesinin haftasonu yaptığı ‘Düzce'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Uğur deresinin, kuramaya başlaması nedeniyle su basıncının düştüğünü, bazı noktalara ve yüksek katlara su kullanımının çok olduğu saatlerde su ulaşamayacağını, vatandaşlardan bu konuda anlayışlı olmasını beklediği açıklamasını eleştirdi.

 

"GÖZARDI ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

“Düzce tüm yurtta olduğu gibi kurak ve yağışsız bir dönem geçirmiştir. Fakat bütün bir yılı kurak geçiren hatta tarihleri boyunca kuraklıkla mücadele eden bazı gelişmiş ülkelerin varlığı, su sıkıntısının esasen yağmur yağmamasından değil, yerel yönetimlerin asli görevlerinden uzaklaşıp, uzun vadeli planlamalardan ziyade kısa vadeli verimsiz yatırımlara yönelmesi kaynaklı olduğunu bize göstermektedir” diyerek açıklamalarına başlayan Er, “Bugün yerel manada karşı karşıya olduğumuz alt yapı, arıtma ve kentin su ihtiyacı gibi asıl çözülmesi gereken sorunlara odaklanılması, asıl bu konularla alakalı “master” plan ve projelerin üzerinde çalışılmasını, gerek halk sağlığı gerekse de çağdaş bir yaşam için gerekli görmekteyiz. Millet bahçelerinin de neticede bakımı için sulama ihtiyacını herhalde göz ardı etmemiz mümkün değildir” dedi.

 

 

 

Er, açıklamasının devamında şunları söyledi;

“Uzun vadeli yapıcı planlamadan uzak bir şekilde yakın döneme kadar geldiğine inandığımız yerel yönetim ilkeleri kentimizi su başta olmak üzere, bir çok sorunla karşı karşıya bırakmıştır ve bırakmaya devam etmesi de pek muhtemeldir. Nitekim Temmuz ayı Düzce için oldukça yağışlı geçmiş hatta Akçakoca ve Gölyaka'da yağışlar sel felaketine sebep olmuştur. O dönem ki verilere göre metrekareye 84.7 kg yağmur yağmış, Düzce'ye 24 saatte bir yıllık yağış düşmüştür.

Elbette ki su kaynaklarını yağmur suları beslemektedir. Temmuz ayında bir yıllık yağış düşen Düzce'de bugün su sıkıntısı yaşanıyor olması bizlere nerede eksiğimiz olduğunun en büyük göstergesidir. Yağan yağmur sularıyla beslenen su kaynaklarımızı zamanında depolayamayınca, kaynaklarımız heba olup gidiyor.”

 

ÇÖZÜMLER BASİT

Düzce’nin su açısından en son sıkıntı yaşayacak il olduğunu da sözlerine ekleyen Yunus Özay Er,  “İstanbul ilinin bile su ihtiyacını karşılarken, kendisinin susuz kalması  idarecilerimizin kentin en temel ihtiyaçları ile alakalı akılcı ve ilkeli bir planlamadan uzak olunduğunu gösteriyor bizlere. Çok büyük maliyetler gerektirmeyen, en basit şekli ile Uğur deresi yakınında oluşturulacak yapay bir göletle akan suyu tutarak depolama yapmak, yada Hasanlar Barajını şehir şebekesine bağlamak ve ya Efteni gibi doğal biriktirme ve arındırma alanlarını gerekli zamanlarda kullanmak için koruma altına almak gibi basit ve yüksek maliyetler gerektirmeyen çözümlerle bu sorunu çözebiliriz” şeklinde konuştu.

 

DOĞA BİR ŞEKİLDE İNSANA ÖDETMEKTE

Er, açıklamalarının sonunda şu ifadelere yer verdi;

“Su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Düzce’mizde, insanlarımızın su sıkıntısı yaşamasını akıl ile izah etmek pek mümkün görünmemektedir. Umarız ve dileriz ki planlama ve çağdaş yönetim ilkeleri dururken ve bu yöntemlerle birçok ülke ve kent su sorununa kalıcı çözümler üretirken biz Düzcelilere yağmur duasına çıkmak tavsiye edilmez.

Bilimden ve çağdaş yönetim ilkelerinden uzaklaşmayı doğa ne yazık ki insana bir şekilde ödetmektedir.”