İYİ Parti Belediyeye verdi veriştirdi!

İYİ Parti İl Başkanlığı bugün bir basın açıklaması yaptı.

İYİ Parti Belediyeye verdi veriştirdi!
10.02.2020 - 12:15
640

   İYİ Parti İl Başkanlığı bugün bir basın açıklaması yaptı.

 

   Açıklamada konuşan İYİ Parti Yönetim Kurulu üyesi ve Eski Belediye İş Sendikası Başkanı Erdoğan Kefeli şunları söyledi;

 

   “Düzce Belediyesi, 12 Kasım deprem dönemi dâhil, hiç bu kadar maddi, manevi ve idari sorunlar yaşamamıştı. Bugün sizlere Düzce Belediyesinin 500 milyona dayanan borcundan bütün mülkleri hacizliyken yaptığı israflardan, yap sök modeli ile nostalji treni, Rabia işareti ve saat kulelerine yapılan harcamalardan, can yakmaya başlayan EDS’lerden, suya, ulaşıma, mezarlık ücretlerine bile yapılan yağmur gibi zamlardan, satılmaya çalışılan otobüslerden, kiralanan araçlardan 10 ay gibi uzun bir sürede sorunu çözülemeyen fisko kavşağından da bahsetmeyeceğim.

 

   Bugün sizlerle kar da, kış da, ayaz da, yağmurda, çamurda, lağımda, çöpte, ulaşımda, su da, parklarda, mezarlıkta, yangında çalışan huzursuz, mutsuz ve canından bezmiş, Düzce Belediyesi çalışanlarının sorunlarını paylaşacağım. 

 

   Belediye seçimlerinin üzerinden on ay geçmesine rağmen hala daha çalışanlarla bir tanışma ve motivasyon toplantısı yapılıp aidiyet duygusu verilmedi. Gece sabahlara kadar çalışan işçinin mesaisi ödenmedi, işçinin Maaş ve ikramiyesi gününde ödenmedi, ama performans değerlendirmesi adı altında ifadeler alındı. Hem de ne ifadeler. 30 puan üzerinden yapılan performans değerlendirmesinde, tam puan alamayan tüm işçiden iş kanunun işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı başlıklı 25.nci maddesinin 2 nolu, Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri fıkrasına göre yazılı savunma istendi.

 

   İş kanunu 25/II ye göre Düzce Belediye işçisinin tamamı neyle suçlandı biliyor musunuz. Hırsızlıkla, iş arkadaşlarına tacizde bulunmayla, işverenlerinin şeref ve haysiyetine dokunacak sözler söylemeyle, işverenin meslek sırlarını ortaya atmayla, benzeri birçok ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı üzerinden suçlandılar. İşçi arkadaşlarımızda, verdikleri ortak ifadelerinde kısaca neyle suçlandıklarının açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade ettiler. Konunun basına da yansıması üzerine, işçilere yapılan sözlü açıklamalarda bunun bir formalite olduğu ifade edildi.

 

 

   Konunun basına yansıması Belediye yetkililerini rahatsız etmiş olacak ki, işverenin meslek sırlarının ortaya atılmasının suç olduğuna dair tüm çalışanlara yazılı tebliğ yapıldı. Yani kısaca biz size her türlü baskıyı, tehdidi yaparız ama siz bunları dışarıda konuşursanız sizi tazminatsız olarak işten atarız denildi.

 

   Belediye yetkililerine sormak istiyoruz, İşverenin işçiye yaptığı baskının, tehdidin, dışarıda konuşulması ne zamandan beri işverenin meslek sırrı oldu.

 

   Düzce’nin ve Belediyenin hiç bir sorununa merhem olamayanların tek yaptıkları iş İşçiyle, Memurla uğraşmak oldu. Memurlar, sürgünle tehdit edilerek emekliliğe zorlanırken, 29 işçi içinde işten atıldıklarına dair ihbar süreleri taraflarına bildirildi. Peki, neden 29 işçi, İş kanunumuza göre 30 ve yukarı işçi atsaydılar, bu toplu işten çıkarmaya girecekti. Bu durumda, çalışma iş kur il müdürlüğüne 30 gün önceden bildirim yapılması ve yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunlu olacak ayrıca, feshin son çare olduğunu ispat etmesi ve son giren ilk çıkar prensibine de uyması gerekecekti. Çok daha önemlisi, 6 ay içinde işçi alımı gerçekleştirecekse, öncelikli olarak bu çıkardığı işçileri işe çağırma zorunluluğu doğacaktı.

 

   Düzce Belediyesi 29 işçi çıkartarak tüm bu yaptırımlardan kurtulmayı amaçlamıştır. Her ay 29 işçi çıkartarak Toplu işten çıkartma yaptırımlarından kaçınabilirler. Düzce Belediyesinin bu işten çıkartmalarla ilgili uygulamasında, daha da kötü bir niyetini sizlerle paylaşmak istiyorum. İşçilere yapılan tebligatlarda ihbar süreleri ve İhbar süresi sonunda iş akitlerinin fesih edileceği işçilere bildirilmiş.

 

   Tam bu noktada işçi kardeşlerimizi uyarmak, uyandırmak ve kötü niyeti ortaya koymak istiyorum. İş kanunumuza göre iş akdinin feshine dair tebligatı alan işçi 30 gün içerisinde işe iade davası açabilir. Bu 30 günlük süre hak düşürücü bir süredir. Yani 30 gün içerisinde dava açmayan işçi bir daha işe iade davası açma hakkı olamaz. İş akdinin feshi tebligatları yapıldığı gün süre başladı. Ancak 30 günlük süre dolduğunda işçilerin ihbar süreleri dolmamış ve hala daha belediyede çalışıyor konumda olacakları için çalışırken dava açmaya cesaret edemeyecek ya da belki atmazlar diye içlerinde umut besleyeceklerdir. İhbar süreleri dolup işten çıktıklarında da, hak düşürücü süre dolmuş olacağından dava açma hakları da olmayacaktır. Bu nedenle iş akdi fesih bildirimini alan işçilerin, ihbar süreleri dolup belediyeden çıkmadan işe iade davalarını mutlaka açmaları gerekmektedir. Bu konuda güvendikleri avukatlarla görüşmelerini ve bir an önce dava süreçlerini başlatmalarını öneririz.

 

   Bizler İYİ Parti Düzce Teşkilatı olarak, yol göstermeye bilgilendirmeye ve hukuki destek vermeye hazırız. Kapımız işçi kardeşlerimize her zaman açıktır.

 

   Düzce Belediyesini yönetenlere son sözümüz, maddi, manevi ve idari olarak başarılı olmak istiyorsanız, israfı önleyecek ve çalışanlarınızı mutlu edeceksiniz."