OSB’ye koronavirüs tedbirleri ulaştırıldı!

Koronavirüs salgını nedeniyle Düzce’deki organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar için alınması gereken önlemler belirlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uyarıları sonrası Düzce OSB Müdürlüğü tarafından hazırlanan koronavirüs tedbirleri bildirisi tüm fabrikalara ulaştırıldı.

OSB’ye koronavirüs tedbirleri ulaştırıldı!
23.03.2020 - 14:55
548

   Koronavirüs salgını nedeniyle Düzce’deki organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar için alınması gereken önlemler belirlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uyarıları sonrası Düzce OSB Müdürlüğü tarafından hazırlanan koronavirüs tedbirleri bildirisi tüm fabrikalara ulaştırıldı.

 

   Düzce’de koronavirüs tedbirlerinin her alanda uygulanması amacıyla ilgili bakanlıkların talimatları doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretim tesislerine, yeni tip koronavirüs salgınına karşı çalışanların korunması amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin yazılı uyarıda bulundu. 7 ana kategoriden oluşan uyarı listesinde, ateş ölçüm, takip kayıt, beyan, hijyen, 1,5 metre, iş sürekliliğini sağlama ve bilgilendirme ana başlıkları yer aldı. Bu uyarı sonrası harekete geçen Düzce OSB Müdürlüğü koronavirüs tedbirleri bildirisi hazırladı ve bunu tüm fabrikalara gönderdi. 

 

   Düzce OSB Müdürlüğü tarafından OSB’deki tüm fabrikaların, alınan önlemlere hassasiyet göstermelerinin vurgulandığı önlemler bildirisinde şu maddeler yer aldı:

 

   1,5 metre kuralı: Çalışanlar arasındaki mesafe en az 1,5 metre olmalı. Üretim alanları, çalışma masaları, yemekhaneler gibi tüm alanlarda bu kural uygulanmalı. Yakın teması ve kalabalığı önlemek için yemek saatleri düzenlenmeli. Zorunlu haller dışında asansörler kullanılmamalı, zorunlu hallerde ise yalnızca tek kişi asansöre binmeli. Yakın mesafede çalışma zorunluluğu bulunan kişiler sıkça değiştirmek koşuluyla maske kullanmalı. Toplantılar dijital platformlara taşınmalı.

 

   Takip kayıt kuralı: Çalışanlar serviste, ofiste, yemekte ve çalışma alanlarında kendileri için belirlenmiş yerleri kullanmalı. Herhangi bir olumsuzluk durumunda test edilecek kişilerin kolaylıkla tespit edilebilmesi için tüm çalışanlar kendi yerlerinde oturmalı ve aynı kişilerle temas etmeli.

 

   Beyan kuralı: Son 14 günde yurt dışından gelmiş kişilere veya Covid-19 tanısı olanlara temas ettiklerini belirten çalışanlara, verecekleri yazılı beyanlarına dayalı izin kullandırılabilmeli.

 

   Hijyen kuralı: İş yerlerinde sabun, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ürünleri tüm alanlarda bulundurulmalı. Hijyen ürünlerinin tüm çalışanlar tarafından sıkça kullanımı teşvik edilmeli. Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve uygun dezenfektanla yıkamalı. Servis hizmetlerinden faydalanan veya ortak kullanım alanlarında vakit geçiren çalışanların sık kullanılan yüzeylerle teması mümkün olduğunca azaltılmalı. İş yerleri belirli aralıklarla pencere açılarak havalandırılmalı.

 

   İş sürekliliğini sağlama kuralı: Mal ve hizmet üretimi önem sırası belirlenerek, faaliyetler kritik ve kritik olmayan olarak gruplandırılmalı. Yedek tedarik yolları belirlenmeli. Vardiya sistemi veya çalışma saatlerinde yapılacak değişiklikler tespit edilmeli. Çalışanların psikososyal durumları takip edilmeli. İş yerinin faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak şekilde asgari çalışan sayısı belirlenmeli. Mevcut çalışanlar arasında bir virüs vakasının görülmesi durumunda kişinin temas ettiği herkes karantinaya alınarak Sağlık Bakanlığına bildirilmeli. Uygun durumdaki emekli ya da eski çalışanlar belirlenerek, iş yeri faaliyetlerinin aksaması durumunda işe geri çağrılmalı.