USTAYI RAHMET, SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

Düzce ve Bolu basınının duayeni Basın Şeref Kartı sahibi Bedrettin Maradit, 7 yıl önce aramızdan ayrılmıştı…

USTAYI RAHMET, SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ
9.04.2020 - 17:23
1155

    Düzce ve Bolu basınının duayeni Basın Şeref Kartı sahibi Bedrettin Maradit, 7 yıl önce aramızdan ayrılmıştı…

 

   Gazeteciliğe 1948 yılında Türkiye'nin en büyük gazetesi Son Posta'da muhabir olarak başlayan Bedrettin Maradit, 26 Nisan 1951'de İstanbul'da bastırdığı Düzce Postası'nın birinci sayısı ile Düzce'yi ilk süreli yerel gazeteye kavuşturdu.

 

   Bedrettin Maradit, 6 ay sonra Düzce'ye ilk baskı makinesini getirdiğinde, bölgenin ilk kapsamlı matbaasını da kurmuş oldu.

 

BOLU'NUN İLK GÜNLÜK GAZETESİNİ O KURDU!

 

   16 Ekim 1953 yılında Bolu'da da bir matbaa kuran Bedrettin Maradit, böylece o zamanki Vilayet Merkezimiz olan Bolu'nun da ilk günlük gazetesini, yayın hayatına başlattı. Bolu Ekspres adıyla yayın hayatına başlayan Bolu'nun ilk günlük gazetesi, 1963 yılında haftalık çıkan Abant ve Yeni Hamle gazeteleriyle birleşerek, Sesimiz adı altında günlük yayınlarını sürdürdü.

 

   Sesimiz Gazetesi'nin yayınları Bolu Gündem Gazetesi yayın hayatına başlayana kadar aksamadan sürdü. Bedrettin Maradit'in oğulları Aydın Ferih Maradit ve Fatih Melih Maradit 28 Kasım 1989'da Bolu'nun ilk ofset gazetesi olan Bolu Gündem'i yayın hayatına soktu.

 

DÜZCE POSTASI BİR OKUL OLDU!

 

   Bedrettin Maradit'in başlattığı girişimler, Düzce ve Bolu'da basın dışında matbaacılık alanında da mesleki bir eğitim hamlesi oldu. Bölgenin en eski ve en büyük matbaalarının, en eski gazetelerinin sahipleri ile basın - yayın dünyasının yüzlerce çalışanı, Düzce’de Düzce Postası'nda, Bolu’da Bolu Ekspres, Sesimiz ve Bolu Gündem’de yani Maradit’in okullarında çıraklıktan ve kalfalıktan ustalığa kadar yetişip meslek sahibi oldular.

 

   Düzce'nin ilk kapsamlı matbaasının, ilk kurşun dizgi makinelerinin, ilk klişe atölyesinin, ilk ofset makinelerinin ve bunları çalıştıracak uzmanların ilk defa Düzce'ye getirilmesi Maradit'in girişimidir.

 

9 NİSAN 2013'DE ARAMIZDAN AYRILDI

 

   Düzce'nin en eski ve ilk günlük gazetesi Düzce Postası ile Bolu'nun ilk günlük gazetesi Bolu Exspres ile Sesimiz ve Bolu Gündem Gazeteleri'nin kurucusu ayrıca Düzce'ye ilk teşkilatlı matbaayı getiren girişimci olan gazeteci - yazar Bedrettin Maradit, bundan 7 yıl önce 09 Nisan 2013 günü Hakkın rahmetine kavuştu.

 

   Düzce ve Bolu'da basının duayeni Basın Şeref kartı sahibi Bedrettin Maradit 10 Nisan 2013'de dualarla defnedildi.

 

   Düzce Rota Haber ailesi olarak, duayenimiz Bedrettin Maradit'i rahmet, saygı ve özlemle anıyoruz