TYGD GENEL BAŞKANI AKÇAHANOĞLU: ‘YEREL BASIN DESTEK BEKLİYOR’

TYGD Genel Başkanı Kenan Akçahanoğlu corana -19 salgını sebebiyle yaşanan krizden dolayı yerel medyanın kepenk indirmeye başladığını söyledi.

TYGD GENEL BAŞKANI AKÇAHANOĞLU: ‘YEREL BASIN DESTEK BEKLİYOR’
2.06.2020 - 17:09
687

   TYGD Genel Başkanı Kenan Akçahanoğlu corana -19 salgını sebebiyle yaşanan krizden dolayı yerel medyanın kepenk indirmeye başladığını söyledi.

 

   TYGD Genel Başkanı Akçahanoğlu yaptığı açıklamada:

 

   ” 01 Haziran tarihi itibarı ile normalleşme sürecine girilmeye hazırlanılırken bir çok işletme kapasitelerini küçülterek ve sosyal mesafe koşullarına göre faaliyet gösterecek.

 

   Ancak yerel basının normalleşme sürecindeki en büyük sorunu ve problemi yerel basın reklam alacak işletme bulamayacak.

 

   Basın/medya kuruluşlarının kamusal hizmet yaptığı, yapılan haberleri okuyucu kitlesine ulaştırdığı unutulmamalıdır. Basın vatandaşın İşiten kulağı, gören gözüdür.

 

   Bu nedenle kamusal görevimizi ifa ederken sadece reklam gelirleri ile ayakta durmayız.

 

   Gözüken o ki her hangi bir tedbir alınmaz ise maalesef yerel basın bitecek. Her gün bir ilde köklü ve yılların gazetelerinin kapandığı haberlerini alıyoruz. Bu da bizleri derinden üzmekte ve etkilemektedir. Hepimizin sonu akıbeti kapanmak kepenk indirmek olmamalıdır.

 

   Devletimizin bu konuda acil önlem almasını bekliyoruz.

 

   Korona virüsün en çok etkilediği sektörlerin başında gelen yazılı basın, resmi ve özel ilan gelirlerinde ciddi düşme yaşaması nedeniyle kimi işletme kapanırken kimi de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 

   Bu neden ile işsiz gazetecilerin sayısı ciddi manada artı. Mezun gazeteciler ise severek okuduğu mezun olduğu gazetecilik mesleğinde iş bulamayınca farklı sektörlerde ve meslek dallarında iş arama çabası içerisindedir.

 

   Corana -19 sürecinde krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi de yerel medya olmuştur.

 

   Bu kapsamda Basın İlan Kurumu yapacağı bir düzenleme ile belirleyeceği kriterler çerçevesinde. Kriterleri yerine getiren internet gazeteciliği de ilanlarla destek olmalı hiç bir geliri olmayan internet gazeteciliği yani dijital gazeteciliğinin önü de açılmalıdır.

 

   Yerel medyanın Korana virüs nedeni ile ilan ve reklam gelirlerinin ciddi oranda azalması, resmi kurum ve kuruluşların ihaleleri ve adliyede duruşmaların ertelenmesi, ile resmi ilanlar da durma noktasına geldi. Önümüzdeki günlerde yerel basının daha ciddi boyutlarda gelir kaybı yaşayacağı dikkatlerden kaçmamaktadır.

 

   Yerel medya kuruluşları olan. Gazete, televizyon ve internet gazetelerinin gelirlerinin tamamı reklama dayalıdır.

 

   Reklam veren firmalar corana virüs tedbirleri kapsamında kapalı olmalarından dolayı. Yerel basının/medyanın reklam gelir kaynakları sıfırlanmıştır. Yasakların kalkması hayatın normale döndüğü 01 Haziran itibari ile reklam verecek olan firmaların içinde olduğu ekonomik sıkıntı ve şartlardan dolayı işletmelerin bulunduğu il ve ilçelerde önceliği reklam vermek olmayacağı aşikardır.

 

   Bu neden ve sebep ile biz yerel medya kuruluşları olarak ulusal bazda reklam veren global şirketleri, Basın/Medya kuruluşlarını temsil eden köklü geçmişi olan STK lar aracılığı ile bir araya gelmesini istiyoruz. Yerel medyanın sesi kısılmaması için medya kuruluşlarının kapanmaması için bu iş birliğine acil ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

 

   Ayrıca Devletimizin reklam veren ulusal ve uluslararası işletmelerin verdikleri reklam giderlerinin direk vergiden düşülmesi koşulu ile global firmaları medya kuruluşlarına reklam vermelerinin teşvik edilmesini arzuluyoruz.

 

   Belediyelerin her il ve ilçede bulunan yerel medyasına sahip çıkmasını ilan duyuruları ile ekonomik destek vermesini bekliyoruz.

 

   Reklam veren ulusal firmalara ülke geneli yerel medyaya ticari reklam vermek istemeleri durumunda. Cazip teklifler, projeler ve öneriler sunmaya hazırız.

 

   Devletimizin teşvik ve desteklerinde yerel medya kuruluşları dikkate alınmasını istiyoruz.

 

   Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Devletimizden medya kuruluşlarına ekonomik destek vermelerini arıca medya organlarını rahatlatmak adına. BİK de bazı değişiklikler yapılmasını bu konuda görüş ve önerilerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

 

   Devletimizden beklentilerimiz aşağıdaki şekildedir.

 

   a) Yerel/basın medya kuruluşları KOBİ kapsamında ve KOSGEB’den desteklenmesini

 

   b) Bağkur, Vergi ve SSK primleri olan ödemeler en az bir yıl süreyle ertelenmesini

 

   c) BİK reklam ve ilanlardan aldığı komisyon oranını % 5’e çekmesini

 

   d) STK lar, Dernekler, Vakıflar, kulüpler ve Siyasi partilerin duyuru, tüzük değişikliği ve genel kurul ilanları yeniden yerel gazetelerde yayınlanması

 

   e) Bakanlıkların ve Kamu kurumlarının duyuruları ve resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçeden yerel medyaya yansıması

 

   f) Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzemelerin KDV’si sıfırlanmalıdır

 

   h) İnternet gazeteciliği ve internet televizyonculuğu Basın ilan kurumu tarafından desteklenmelidir. Bu konuda yasal düzenleme yapılmalıdır.

 

   I) Bir sefere mahsus olmak üzere günlük yayınlar dışında yayın yapan. Haftalık, 15 günlük, aylık gazeteler, dergiler, İnternet gazeteciliği ve internet televizyonculuğu yapan işletmelerin imtiyaz sahiplerine ve sorumlu yazı işleri müdürleri ve genel yayın yönetmenlerine: Basın ilan kurumu tarafından basın kartı verilmelidir. ”dedi.