Er; ‘EYT basta olmak üzere kazanılmış haklar çalışanlarımıza teslim edilmeli’

İyi Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, Son günlerin en popüler konularından birisi olan tamamlayıcı emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı fonu revizyonu adı altında resmi kurumlarca yapılmakta olan çalışmayı değerlendirdi. Er, "Bu çalışma çalışan kesim açısından son derece önemli olup, özellikle Düzce’mizde çalışan insanlarımız açısından da hassasiyetle takip edilmesi gereken bir konudur" dedi.

Er; ‘EYT basta olmak üzere kazanılmış haklar çalışanlarımıza teslim edilmeli’
15.06.2020 - 13:49
697

   İyi Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, Son günlerin en popüler konularından birisi olan  tamamlayıcı emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı fonu revizyonu adı altında resmi kurumlarca yapılmakta olan çalışmayı değerlendirdi. Er, "Bu çalışma çalışan kesim açısından son derece önemli olup, özellikle Düzce’mizde çalışan insanlarımız açısından da hassasiyetle takip edilmesi gereken bir konudur" dedi.

 

    Er, "Yapılmakta olan çalışmanın kamuoyuna yansıyan kısmına göre, yeni bir kıdem tazminatı fonu oluşturulması düşünülmekte, bu yeni fonda da işçiler kendi kıdem tazminatlarına kendi maaşları ile finansal destek verecek bir hüviyete sokulmaktadır. Yani çalışanların maaşlarından kesinti yapılacak daha sonra bu kesintiler kıdem tazminatı olarak işçiye verileceğini, Akabinde ise Kıdem tazminatı ile bireysel emeklilik entegre edilip tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında mevcut sisteme entegre edilmesinin planlandığını düşünmekteyiz. Buna göre, yeni sistemde isçinin kendi kıdem tazminatının önemli kısmını kendisinin finanse etmesi ve yaş şartı ile isten çıkıldığı gibi kıdem tazminatı alınmayacağı, 60 yaşından önce kıdem tazminatı alınamayacağı, 60 yaşına gelindiğinde de toplanan paranın %25 ini alıp kalan paranın da maaşınıza eklenmesi düşünüldüğü gözümüze çarpmaktadır" dedi.

 

   Er, "Kıdem tazminatı fonu önemli ve doğru oluşturulduğunda desteklenmesi gereken bir konudur. Çünkü çalışanlarımız  işten ayrıldıklarında kıdem tazminatlarını alamama durumu ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Dolaylısı ile bu paranın bir fon güvencesine alınması makuldür. Fakat fon güvencesi ile alınacak kıdem tazminatlarında çalışma taslağında belirtilen maddi kayıpların yaşanmaması, idare tarafından bu fonun yeni bir kaynak olarak görülmemesi daha da önemlidir. Kıdem tazminatı hem isçiyi hem de işvereni korur bir niteliğe bürünmeli ve bu hali ile fona devrolup kıdem tazminatına çalışan hemen ulaşabilmelidir. Ekonomik koşullarla zaten beli bükülen çalışanlarımızın hakları mutlak suretle savunulmalı, EYT basta olmak üzere kazanılmış haklar çalışanlarımıza teslim edilmelidir" dedi.

 

   Er, "Düzce başta olmak üzere ülkemizin birçok çalışanının maddi ve manevi kayba uğrayacağı  aşikâr olan bu yeni düzenlemenin Düzce Milletvekillerimizce hassasiyetle incelenmesi, oluşacak kaybın önüne geçilmesi açısından çalışanlarımıza destek verilmesini talep etmekteyiz" dedi.