Tüm yetkilileri sağduyuya, anayasaya, evrensel ve milli hukuki değerlere ve aklıselime davet ediyoru

Barolar, AK Parti tarafından hazırlanan baro teklifine karşı eylem başlatma kararı aldı.

Tüm yetkilileri sağduyuya, anayasaya, evrensel ve milli hukuki değerlere ve aklıselime davet ediyoru
17.06.2020 - 15:51
960
  Barolar, AK Parti tarafından hazırlanan baro teklifine karşı eylem başlatma kararı aldı. 
 
 
   Hazırlanmakta olan Avukatlık Kanunu yasa değişikliği ile gerçek niyetin baroları susturmak olduğunu belirten barolar, 19 Haziran’da baro başkanlarının bulundukları illerden Ankara istikametine doğru "savunma yürüyüşü" başlatacak.
 
 
   Düzce Barosu Başkanı Azade Ay konuya ilişkin açıklamasında, "19 Mayıs ve 1 Haziran bildirilerimizde ortaya koyduğumuz kararlılık içerisinde, meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak, demokratik hak kullanımı çerçevesinde, hukuki eylemlilik sürecini başlatıyoruz. Bu süreçte bir kez daha, tüm yetkilileri sağduyuya, anayasaya, evrensel ve milli hukuki değerlere ve aklı selime davet ediyoruz. Baroların ve Avukatların en üst seviyede örgütlü gücü  olması gereken çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliğini bu ortak iradeye sahip çıkmaya, kanuni ve fiili görevlerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirmeye davet ediyor; Baroların, Avukatların, Savunmanın, Halkın ve Hakkın yanında ve önünde olmasını talep ediyoruz.
 
 
   Bizler Barolar olarak bu bilinç ve sorumlulukla 19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde 80 Baromuz tarafından imzalanan bildirilere sadakatimizin bir göstergesi olarak; Bu süreçte tarihi sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla Türkiye Barolar Birliğini olağanüstü toplantıya davet etmek üzere yönetim kuruluna başvuruda
bulunmak, 19 Haziran 2020 tarihinde Baro Başkanları olarak illerimizden Ankara istikametine doğru "savunma" yürüyüşü başlatmak, olağanüstü toplantı talep sahibi Baro başkanlarının bu taleplerini Türkiye Barolar Birliğine fiziki olarak elden teslim etmek gibi bir dizi eylem planı çerçevesinde mücadelemizi devam ettirmek yönündeki kararlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" ifadelerine yer verdi. 
 
 
   19 Mayıs’ da 80 Baro, 1 Haziran da ise 79 Baro ve Türkiye Barolar Birliği, avukatlık yasa teklifinin geri çekilmesi yönünde çağrı yapmış, aksi halde demokratik hak kullanımı yönünde müşterek irade ortaya koymuştu. Ortak alınan karar gereğince Türkiye Barolar Birliği önderliğinde tasarının ortadan kaldırılması için acil eylem planı yapılması da dahil olmak üzere Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Siyasi Partilerin tüm lider ve milletvekilleri ile görüşme yapılması planlanmıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda avukatlık tasarısının geri çekilmesi hususunda kamuoyuna yönelik olarak net bir açıklama yapılmamış, bu yönde hazırlıkların tüm hızı ile devam ettiği medyadan öğrenilmiş, bu süreçte Cumhurbaşkanlığı da dahil görüşme sürecinin Türkiye Barolar Birliği liderliğinde yapılması taleplerine olumlu cevap verilmemişti.
 
 
   Avukatlık Kanununun değişimine ilişkin taslak bugüne kadar Barolarla paylaşılmasa da basına yansıyan ve yine yetkili ağızlarca da ifade edilenlere göre; bir ilde birden fazla Baro kurulması, Barolara üyeliğin zorunluluk kapsamından çıkartılması, Avukatlık Kanunundaki mevcut seçim sistemi yerine nispi temsil sisteminin getirilmesi, delege sayılarının değiştirilmesini içeren bir düzenleme olması bekleniyor.