Fındık komisyonuna girdi!

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Ere Genel Merkezde Fındık Komisyonunda görev verildi.

Fındık komisyonuna girdi!
21.07.2020 - 13:53
628

  İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er'e Genel Merkezde Fındık Komisyonunda görev verildi.

 

   Er, İyi parti fındık komisyonu adına Samsun milletvekili ile beraber TBMM de Basın toplantısı yaptı.

 

   Er TBMM'de yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; İyi Parti Fındık Çalışma Grubu olarak kısa ve uzun vadede yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

 

   1) Fındık ekonomik değeri üreticisi için hayati önemde bir üründür. Dolayısı ile TMO, geçen seneki gibi fındığın pazara ucuz fiyattan düşmesinin önüne geçmeli, bir an önce ‘Fındık Fiyatını ilan etmelidir. Geç kalınması, geçtiğimiz sene olduğu gibi, üretici açısından ciddi zarara neden olmaktadır. Ayrıca; bugünden tezi yok gerekli çalışmalar yapılarak en geç 20 ağustos itibariyle  TMO ya da Fiskobirlik depoları alıma hazır hale  getirilmelidir.

 

   2) Yukarıda da ifade edildiği üzere, rekoltenin 660.000 Ton olduğu ifade edilmekle beraber, fiyati belirlemede ana unsurlardan olması sebebi ile rekolte açıklamasının daha net, daha sabit verilere dayalı, rasyonel ve resmi ağızdan yapılıp, üreticilerin zihninde muğlak nokta bırakılmamalıdır, fiyat belirlenmesi esnasında rekolte bazlı manuplasyonların önüne geçilmelidir.

 

   3) Fındıkçının en fazla yara aldığı konulardan birisi “ emanetçiliktir” TMO, ister lisanslı depolamaya yeni bir düzenleme getirerek isterse de emanete fındık alımı için bir strateji belirleyerek üreticinin bu mağduriyetinin önüne geçmelidir. Yeni bir ‘ Emanetci’ sisteminin devlet kanalı ile oluşturulması zaruridir. Örneğin başlangıç dönemlerinde çifçinin  depo kiraları desteklenmeli, eline verilen ürün teslimat  setıfıkları karşılığında(6 ayı geçmeyen vadelerde) faizsiz bankalardan kredi kullandırılmaları vs gibi alternatif çözümler geliştirilmelidir.

 

   4) Yevmiye fiyatı belli olmuştur. Fakat üreticinin işçilik maliyetinin tek kalemi işçi yevmiyesi değildir. Özellikle Pandemi sonrası işçilerin sağlık durumu, barınma şekli ve yaşam alanları, yine salgın sebebi ile tekrar dizayn edilmektedir. Bu politika esnasında devletin fındık üretim alanylari arasında hakkaniyete dayalı ve eşitlik prensibi çerçevesinde davranması ve özellikle kalacak yer ödeneği olarak halk arasında bilinen bu tip harcamaların adil ve şeffaf bir şekilde yapılması zaruridir.

 

   5) Fındık fiyatının belirlenerek, kamu tarafından, süratle alım yapılacağının ilan edilmesi, Sürekli taban fiyat tartışmasınına son vermek için döviz bazında taban fıyat açıklanmalı ve bu sayede manuplasyonun önüne geçilmesi gerekmektedir. Alım yapılan mahsulün peşin yada peşine  yakın bir zamanda ödeneceğinin açıklanması da üreticinin elini rahatlatacak, piyasada potansiyel fiyat belirsizliğinin önüne geçilecektir.

 

   6) Fındığın hasadı sonrası pazara erken düşmemesi ve fiyatın düşüş trendinin yolunun açılmaması için Fındık destekleme paralarının Ağustos ayı sonunda ödenmesi gerekmektedir.

 

   7) TMO  fındık alım şartlarını biraz üretici lehine daha esnek hale getirmelidir (yani fındıkta nem eksik-fazla ya da randımanı  yüksek -az  gibi bazen gereksiz olan  bahanelerle üretici mahsulü ile geriye gönderilmemeli mağdur edilmemelidir)

 

   8) Fındığın fiyatı, satışının tamamına yakını ihracat olduğu için Döviz Bazlı hesaplanmalı, üreticinin dolar artışı karşısında satın alma gücü kaybı yaşamasının önüne geçilmelidir. 

 

   9) Tüm bu gerçekler ışığında Fındığın kilogram fiyatı 30  TL’nin altına düşmemelidir.

 

   ​​Uzun vadede ise önerilerimiz,

 

   1- Fındığa dayalı sanayinin teşvik edilerek fındık bölgelerinde hem  fındığın mamul hale getirilip katma değer oluşturulması hem de  yeni iş alanlarının açılması ve özellikle yurt içi kullanım ve tüketim teşvik edilmeli.

 

   2- En önemlisi Tarım Bakanlığı öncülüğünde  Ulusal Fındık Politikası belirlenmelidir.