Vali Atay’dan TSO’ya ziyaret!

Düzce Valisi Cevdet Atay, kamu kurumları ve mesleki kuruluşları ziyaretleri kapsamında Düzce TSO’yu ziyaret etti.

Vali Atay’dan TSO’ya ziyaret!
22.07.2020 - 15:04
894

   Düzce Valisi Cevdet Atay, kamu kurumları ve mesleki kuruluşları ziyaretleri kapsamında Düzce TSO’yu ziyaret etti.

 

    Ziyarette Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, odanın kısa tanıtımını yaptı.

 

   Dertli, OSB’ler, istihdam rakamları, oda istatistikleri ve genel durum değerlendirmesi yaptığı konuşmasında; “Düzce’de üretilip direkt ihraç edilen ve ilimizde üretilip başka illerden ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin toplam tutarı 2000 yılında 132.000.000 $ iken 2018 yılında bu rakam 745.000.000 $’ı bulmuştur. İmalat sanayi sektöründe 660 firmada 32 bin kişi istihdam edilmektedir.  Bu firmaların yaklaşık 100 tanesi Organize Sanayi Bölgelerindedir. İlimizde bulunan 5 Organize Sanayi Bölgesinden ikisinde tüm parseller sanayicilere tahsis edilmiştir. Ayrıca Islah OSB’den dönüşen Gümüşova OSB ve kamulaştırma aşamasında olan Çilimli OSB ile Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB yatırımcılara kapılarını açmıştır. İstanbul Sanayi Odasının İlk Büyük 500 Sanayi Kuruluşunun 9’u Düzce’de yer almakta olup, İkinci 500 sanayi kuruluşunda ise 7 firma bulunmaktadır. Düzce, Teşvik Yasası’nın sağladığı avantajlar, altyapısı ve lojistik avantajı nedeniyle yatırımcıların gözdesi durumundadır. 195 milyon Dolar Dış Ticaret Hacmi ile 2023 hedeflerine ulaşmamızda ilimizin önemli katkısı bulunmaktadır.

 

 

   Dış ticaret hacminin 108 milyon Dolar’ı İhracat, 87 milyon Dolar’ı ise İthalat olarak gerçekleşmiştir. İlimizde üretilen ürünlerin 124 ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Dış Ticaret hacmine göre öne çıkan sektörler; Otomotiv Yan Sanayi, Ağaç ve Orman Ürünleri Sanayi, Makine imalat ve Metal sanayi, Tekstil ve Gıda ürünleri imalatıdır. 33.000 öğrencisi olan Düzce Üniversitesi ve Meslek Liseleri ile sanayicilerimizin nitelikli personel ihtiyacı kolaylıkla karşılanmaktadır. Düzce Teknopark yeni binası ile 100’ünüzerinde Firmaya imkân sağlayabilecek özelliktedir. 2018 yılı itibari ile 8 Ar-Ge Merkezi bulunan ilimde Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firma sayısı günden güne artmaktadır.  Düzce OSB 173 hektar üzerine kurulmuş olup, 66 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Tam doluluk oranına ulaşan Düzce OSB’de yaklaşık 5500 kişi istihdam edilmektedir.  Düzce II. OSB 81 hektar üzerine kurulmuş olup, 12 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Tam doluluk oranına ulaşan Düzce II. OSB’de yaklaşık 1000 kişi istihdam edilmektedir.

 

   Gümüşova OSB 360 hektar üzerine kurulmuş olup, faaliyette olan firmalarda yaklaşık 2000 kişi istihdam edilmektedir. Elektrik, su, doğalgaz altyapısı hazır olan boş parseller yatırımcılarını beklemektedir. 83 hektarlık alan üzerine kurulan Çilimli OSB, TEM Düzce çıkışına 4 km uzaklıkta olup, düz bir arazi yapısına sahiptir. Arazi yapısının düz olması altyapı, yapım işinde maliyet ve zaman avantajı kazandıracaktır.  Çilimli İlçesi merkeze ve diğer ilçelere yakınlığı açısından istihdam edilecek personelin ulaşımında avantaj sağlamaktadır. Elektrik, su, doğalgaz altyapısı hazır olan boş parseller yatırımcılarını beklemektedir. 88,5 hektarlık alan üzerine kurulan Akçakoca İhtisas OSB’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruluş işlemleri tamamlanmış olup, kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

    Ahmet Dertli’nin ardından konuşan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, 2018 yılından  bu yana gerçekleştirilen faaliyetler hakkında Vali Cevdet Atay’a bilgiler aktardı. Şahin, “Türkiye odalar ve borsalar birliği ile milli eğitim bakanlığı arasında yapılan protokol gereği odamız himayesine verilen proje okulumuz Mevlana mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte proje geliştirerek, okulumuzda öğrenim gören öğrencilerimizin daha modern makine ve ekipmanlarla eğitim almalarına katkıda bulunduk.

 

   Sektörle buluşuyoruz isimli program ile öğrencilerimizin çalışmalarını ilgili sektör temsilcilerine sunma fırsatı verdik. Program düzce genelinde büyük ilgi görerek yerel ve ulusal medyada da ses getirdi.

 

   Yine proje okulumuzla birlikte staj ve istihdamda öncelik tanınması protokolleri yaparak okulumuzda okuyan gençlerimizin hem okul stajları döneminde hem de okul sonrası istihdamları noktasında öncelik almalarına katkıda bulunduk.

 

   Okulumuzun bizim himayemize geçmeden önce %80’lerde olan doluluk oranı bizim himayemize geçtikten sonra %100 oldu. Bu da projenin ne kadar değerli ve önemli olduğunun göstergesi oldu.

 

   Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte Türkiye’de bir ilk olacak olan mesleki yeterlilik merkezi kurulumu için uluslar arası proje geliştirdik ve sonuca erdirdik. Pandemi süreci sonrasında bu belgeye sahip olan gençlerimiz ilk etapta Almanya’da 6 ay iş arama ve çalışma vizesine başvuruları halinde hızlıca sahip olacaklar. Ayrıca mesleki yeterlilik merkezimiz yine bir ilk olarak kapsamı en geniş belgelendirme merkezi olarak da faaliyetlerine devam etmektedir.

 

   Türkiye odalar ve borsalar birliği ile düzce valiliği arasında imzalanan protokol ile yapımı tamamlanan 23 derslikli TOBB ilkokulunun resmi açılışını TOBB başkanımız sayın m. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımlarıyla gerçekleştirdik. Okulumuz ile sürekli irtibat halinde olarak talep edilen tüm ihtiyaçlarına destek vermekteyiz.

 

   Düzce Üniversitesi ve Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile birlikte önemli sinerji yakalanmış, üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları konusunda Türkiye’de ilkleri başararak örnek gösterilen bir il durumuna geldik.

 

   DÜBİT (Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Merkezi)’nin bazı analizler konusunda akredite edilmesi, laboratuarlara yeni ve modern analiz cihazlarının temini, üniversitemiz ile birlikte geliştirdiğimiz düzce bal kabağı projesi’nin ar-ge çalışmalarında kullanılmak üzere kurutma fırını tahsisi, 100 üyemize 100 akademisyen tahsis edilmesi, ortakları arasında yer aldığımız teknopark bünyesinde bulunan kuluçka merkezinin tefrişatını yaparak Türkiye’de ilk olan bilim ve teknoloji komisyonumuzu kurduk. Komisyonumuzda akademisyenler, MEB temsilcileri, odamız temsilcileri ve firmalar yer almaktadır. Üniversitemizle birlikte Gölyaka Meslek Yüksek Okulu’na aşçılık bölümü açılabilmesi için tam donanımlı mutfak ekipmanları hibe ettik. Çilimli Meslek Yüksek Okulu’na Veterinerlik Bölümü açılması çalışmalarına destek verdik. Düzce Meslek Yüksek Okulu’na önce moda tasarımı atölyesi daha sonra da CNC ve bilgisayar laboratuarları hibe ederek büyük projelere imza attık.

 

   Düzce üniversitesi tarafından geliştirilen DÜLife markası ve ürünlerinin ticarileşmesi amacıyla 55 iş insanının bir araya gelmesine aracılık ederek ürünlerin ulusal ve uluslar arası pazara inmesine katkı sağladık.  Üniversitemiz ile devam etmekte olan 16 projede ortaklığımız devam ediyor.  İlimizin turizm alanında gelişmesine katkı verebilmek amacıyla düzenlenen yörex, düzce günleri, emitt ve benzeri uluslar arası fuarlara katkı verdik. Düzce protokolümüz ile birlikte hem turizm hem de ticari gelişimize katkı sağlamak amacıyla Ürdün, Katar, Almanya gibi ülkelerde lobi faaliyetlerinde bulunduk. İlimizin turizm potansiyeline katkı vermek amacıyla bölgesel toplantılarımızı turizm bölgelerimizde gerçekleştirdik.

 

   Tursab Batı Karadeniz Bölge Başkanlığımızla birlikte seyahat acentalarına yönelik olarak info toplantısı düzenledik. Buradaki amacımız da acentelerin tur listelerine ilimizi eklemeleri oldu.

 

   İstanbul ve Ankara’da ulusal protokol üyeleri ve iş insanlarının sıklıkla katılım sağladıkları organizasyonlarda Düzce’nin tanıtımını yaptık.

 

   Düzce Valiliği’nin de ortak olduğu, aynı zamanda yönetiminde yer aldığı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nda yönetim kurulu üyeliği, Doğu Marmara Abigem A.Ş ve Düzce Teknopark’ta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi Ve Odamızın Ortaklığında yine Türkiye’de İlk Olan İş Kulübü’nde Yönetim Kurulu Üyeliği, İlimizin kalkınmasına destek olmak amacıyla Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Odamız Ortaklığında Kurulan Yatırım Ajansı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBB İktisadi Kalkınma Vakfı’nda Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyeliği, TOBB Ticaret Ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyelik gibi birçok kurumda etkin çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

   İlimizin bereketli topraklarında yetişen onlarca üründen biri olan düzce bal kabağı’nın coğrafi işaretinin alınması konusunda yapılan çalışmalara büyük destek verdik. Bal kabağından üretilen son tüketici ürünlerinin ar-ge çalışmaları, paketlenmesi ve raflara ulaşması noktasında ilgililere oda olarak büyük destekler verdik.

 

   Düzce’de ilk defa ulusal tarım fuarı gerçekleştirdik. İkincisini de talimatlarınızla yapacağız. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.

 

   Düzce Üniversitesi ve Gölyaka Belediyesi’yle birlikte Tarım OSB projesini başlattık. Bu çalışmalarımızla birlikte ulusal kamuoyunda organik tarımda pilot bölge olma isteğimizi dillendiriyoruz.

 

   Özellikle yaşanan pandemi sürecinde üyelerimizin ucuz finansmana erişimini sağlamak amacıyla Türkiye odalar ve borsalar birliği öncülüğünde 5 ayrı kredi paketi hazırlayarak odamızın maddi imkanlarının tamamını üyelerimizin hizmetine sunduk. Üyelerimize bu protokoller kapsamında mayıs ayı sonuna kadar 1.5 milyar TL kredi kullandırdık. Organize sanayi bölgelerimizin gelişimine katkı sağlamak amacıyla; Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi’yle koordineli şekilde 1. OSB’nin genişletilmesi çalışmalarına katkılar verdik.

 

   Çilimli OSB bölgemizin orman ürünleri ihtisas OSB olması için odamız bünyesinde çalışmalar yaparak ön talep topladık. Düzce valiliği ile birlikte sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda bölgemizi orman ürünleri ihtisas osb olarak kısa zamanda faaliyete sokacağız.

 

   Gümüşova’da ilimizin 5. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulabilmesi için girişimlerde bulunduk. Kamu arazileri ve özel arazilerden oluşan alanda Düzce Valiliğimiz ile gerekli tüm çalışmaları tamamlayarak Gümüşova OSB’nin kuruluşunu tamamladık. Her iki yeni OSB’mizde mütevelli heyette odamız adına faaliyetlerimize devam ediyoruz.

 

   Uzun yıllardır atıl durumda olan Uzel makine firmasına ait arazinin kamuya kazandırılması konusunda hem firmanın mevcut yasal temsilcileriyle hem de ilgili kamu kurumlarıyla koordineli çalışmalar yürüterek ilgili araziyi kamunun başka bir kuruma tahsis edebileceği konuma getirdik.

 

   Kentin girişinde kötü bir görüntü oluşturan eski sanayi sitesi olarak bilinen bölgenin kentsel dönüşümle yeniden yapılandırılacak olması dolayısıyla burada faaliyet gösteren sanayici esnafının yeni sanayi sitesi bölgesinde yeni yapılacak olan iş yerlerine taşınması planlanmış, hak sahipleri ve isteklilerle istişareler yapılmıştır.

 

   Tüm bu çalışmalarımızın haricinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Darülaceze Başkanlığı, Bölge Oda ve Borsalarımız, Yerel Yönetim Unsurlarımızla Sürekli Bir araya gelerek ilimizin gelişimi, yatırımcıların beklentileri ve çözüm önerileri ile ilimizin istihdamına katkı verebilecek çalışmalara imza atıyoruz.

 

   Önümüzdeki süreçte başlatacağımız endüstriyel robotik tasarım merkezi projemizde amacımız endüstriyel üretimde robotik tasarım yapılabilmesini sağlamak üzere gerekli insan gücünün ve teknolojik alt yapının kurulmasına ve geliştirilmesine öncülük etmek olacak.

 

   İlimize gümrük müdürlüğü kurulması amacıyla Düzce Valiliği’mizle birlikte 2 yıllık bir çalışma yaptık. Yakın zamanda sizin liderliğinizde ilimize gümrük müdürlüğü kurulmuş olacak.

 

   Bu çalışmalarımızın yanı sıra savunma sanayi konusunda pilot bölge olma konusundaki taleplerimiz ve endüstriyel bölge olma taleplerimize de sizin önderliğinizde erişeceğimize inanıyoruz.

 

   2018 yılının nisan ayı itibariyle gelmiş olduğumuz yönetim kurulunda aldığımız ilk kararlardan biri swot analizi yaptırmak oldu. Odamıza yönelik olarak hayata geçirdiğimiz swot analizi neticesinde hem fiziki yapımızda hem de yönetim anlayışımızda iyileştirmelere yöneldik.

 

   Yapmış olduğumuz fiziki değişimler üyelerimiz nezdinde olumlu geri dönüşler almamıza katkıda bulundu.

 

   Düzce ticaret ve sanayi odası, göreve geldiğimizde TOBB akreditasyon değerlendirme sisteminde c sınıfında yer alıyordu. Atmış olduğumuz adımlar ve kararlılığımız sayesinde 2 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye’de ilk olarak c sınıfından a sınıfına geçen oda olduk. Akreditasyon değerlendirme sisteminde Türkiye’deki ilk 16 oda arasında yer alıyoruz.

 

   Yönetim anlayışımızı profesyonel destekler de alarak yönetişim sistemine geçirmeye çalışıyoruz. Endüstri 4.0’ın bittiği, endüstri 5.0’ın konuşulduğu günümüzde odamızı dijital dünyanın gereksinimlerine uygun hale getirmeye gayret ediyoruz.

 

   Odamız bünyesinde kurduğumuz proje ofisi ile ulusal ve uluslar arası projelere başvurular yapıyor, oda üyelerimizin menfaatine olabilecek girişimleri zamanında gerçekleştiriyoruz.

 

   Paydaşı olduğumuz Marka, Teknopark, ABİGEM DM gibi kuruluşlarda üyelerimize yönelik oluşan destek veya hibe olanaklarını değerlendirmeye, ilimize daha çok katma değer sağlamaya çalışıyoruz.

 

   Ara eleman değil, aranan eleman sloganıyla çıkmış olduğumuz meslek liseleri projelerimizden biri de meslek liselerimizi branşlaştırma çalışması olacak. İş dünyasının beklentilerine uygun nitelikli gençleri yetiştireceğimiz branşlaşmış meslek liseleri beklentimize de inşallah sizin önderliğinizde kavuşacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

   Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Düzce Valisi Cevdet Atay, mesleki kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının ilin ekonomisinde ve işleyişinde önemli yere sahip olduğuna değinerek, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa birçok güzel işe imza atacaklarına inandıklarını söyledi.