‘TMO ve Fiskobirlik depoları alıma hazır hale getirilmeli’

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, fındık fiyatının hasattan önce belirlenmesi ve açıklamanın zamanlamasını memnuniyet verici bulduklarını belirterek, üreticinin mağdur olmaması ve sattığı üründen bereket görmesi için bazı hususların dikkate alınmasını istedi.

‘TMO ve Fiskobirlik depoları alıma hazır hale getirilmeli’
28.07.2020 - 12:23
591

   İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, fındık fiyatının hasattan önce belirlenmesi  ve açıklamanın zamanlamasını memnuniyet verici bulduklarını belirterek, üreticinin mağdur olmaması ve sattığı üründen bereket görmesi için bazı hususların dikkate alınmasını istedi.

 

   Er, "Bu sene Devletimiz dün itibari ile Fındık alım fiyatını yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu için 22,5, levant kalite kabuklu için 22 lira olarak belirlemiştir. Fiyatın hasattan önce belirlenmesi  ve açıklamanın zamanlaması memnuniyet vericidir. Belirlenen fiyatın üreticimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, fındık üreticilerimize hayırlı kazançlar diliyoruz" dedi.

 

   Er, "Fiyat belirlendikten sonrası için ise, üreticinin mağdur olmaması ve sattığı üründen bereket görmesi için aşağıdaki hususların dikkate alınmasını, öncelikli olarak, üreticimiz adına talep ediyoruz.

 

   1)En kısa zamanda TMO ve Fiskobirlik depoları alıma hazır hale getirilmelidir.

 

   2) Emanetçilik sisteminden üreticinin zarar görmemesi adına, teklifini TBMM’ne sunduğumuz, etkin bir lisanslı depolama, sertifikasyon ve sigorta sisteminin alt yapısı hazırlanmalı, üretici mağdur olmamalıdır. Başlangıç döneminde üreticilerin depo kiralamalarında destekleme sistemleri geliştirilmelidir.

 

   3) Fındığın pazara erken düşmemesi ve dolayısı ile taban fiyatta düşüşün önüne geçilebilmesi için fındık destekleme paralarının Ağustos ayı sonunda ödenmesi elzemdir.

 

   4) Özellikle TMO’nun fındık alım şartlarını üretici lehine geliştirmesi ve esnetmesi gerekmektedir. Fındıkta nem, eksik-fazla ya da randıman eksik-az  gibi zaman zaman üreticiyi zorlayan gerekçelerle mahsul geri gönderilmemeli ve üretici mağdur edilmemelidir.

 

   Uzun vadede de stratejik ürün olan fındık için ulusal fındık politikası geliştirilmesinin zaruretini tekraren hatırlatıyor fındığa dayalı sanayinin teşvik edilmesini fındığın mamul hale getirilip katma değerinin arttırılıp hem daha fazla iş imkanı hem de ülkeye daha fazla gelir getirilmesinin öneminin altını tekraren çiziyoruz.

 

   Tüm üreticilerimize hasatlarında bereket diliyoruz. Allah kolaylık versin" dedi.