2. el otomobil satışında yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek!

2. el otomobil satışında yeni dönem!
15.08.2020 - 12:06
931

   Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek!

 

   Corona virüsü salgınıyla birlikte sıfır km otomobil üretiminde yaşanan duraklamalar, 2. el otomobil piyasasını doğrudan etkiledi. Her ne kadar markalar üretimlerine tekrar başlasa da hem kapasiteler eski seviyesinde değil hem de birden fazla pazar için bekleyen siparişler söz konusu. Bu durum da yeni otomobil satın almak isteyen tüketicinin karşısına ya istenilen aracı bulamama ya da uzun bir sipariş süresi bekleme gibi sorunları çıkartıyor. Bu etkiyle birlikte tüketici kullanılmış otomobil seçeneğine yöneldi. Otomobil satın almak isteyenlerin oluşturduğu talep ikinci el otomobil fiyatlarını ve bulunurluğunu doğrudan etkiledi.

 

   Artan ikinci el otomobil fiyatları, düşük faizli krediler ve yüksek talep bu sektörde yeni oyuncuların ortaya çıkmasını sağladı. 2. el otomobil ticareti yapmak için ülkemizde resmi bir belge ihtiyacı duyulmuyordu. Ancak bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte 2. el otomobili alım satımı yapanlarla alakalı önemli kararlar alındı.

 

   Bu kararların başında araç alım satımı için ihtiyaç duyulan yetki belgesi yer alıyor ve yetki belgeniz yoksa senede en fazla 3 defa araç alım satımı gerçekleştirebiliyorsunuz. Yetki belgesine ek olarak dolandırıcılığı engellemek içinde bazı maddeler yönetmelikteki yerini aldı. Bunlardan en önemli satılmak istenen otomobilin ilanıyla alakalı olanı. İşte 2. el otomobil ticareti için hazırlanan yönetmeliğin detayları…

 

   Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikte kullanılmış otomobil alım satımı yapan bireysel ve ticari kişiler, kiralama şirketlerinin ellerindeki araçların kiralama süreleri gibi detaylar yer alıyor.

 

   Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 2. el otomobil ticareti yapan kişilerin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar işletmelerine yetki belgelerini alması gerektiğini söyledi. Pekcan bu sayede haksız rekabetin ortadan kaldırılacağını ve yapay olan fiyat artışının önüne geçileceğini de belirtti.

 

   Daha önce düzenlenen ve geçerlilik süresinin 5 yıl olduğu belirtilen yetki belgeleri için de yenileme başvurusu yapılmasına gerek bulunmadığının altını çizen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlıkça verilen yetki belgelerinin artık, Yönetmelik hükümleri çerçevesinde iptal edilinceye kadar geçerli olacağını bildirdi. Pekcan, daha önce yetki belgesi verilen işletmelere 30 Haziran 2021 tarihine kadar süre verildiğini belirterek, “Daha önce Bakanlığımızca yetki belgesi verilen işletmelerin, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikteki ilgili iş yeri şartlarına haiz olduklarını gösteren belgeyi 30 Haziran 2021’e kadar İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Bilgi Sistemine (İETTS) aktarmaları gerekiyor. Yükümlülüğün bu tarihe kadar yerine getirilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek” dedi.

 

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARA SATIŞ ENGELİ!

 

   Bunla birlikte bireysel olarak araç alım satımı yapan kişileri de sınırlandıran yönetmeliğe göre elinde yetki belgesi bulunmayan kişiler bir senede sadece 3 defa araç alım satımı yapabilecek.

 

KİRALAMA ŞİRKETLERİ ARAÇLARINI EN AZ 1 YIL SONRA SATACAK!

 

   Ayrıca yönetmelikte “Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı” maddesi de yer alıyor. Bu adımla birlikte kiralama şirketleri kullandıkları araçları kendi içinde satacak.

 

   Yönetmelikte satışa sunulan aracın ilanıyla alakalı da belirleyici detaylar yer alıyor. Özellikle yetkisiz kişiler tarafından yapılan 2. el otomobil ticaretiyle birlikte ortaya çıkan mağduriyeti gidermek için atılan bu adıma göre satışa konu olan aracın tüm detayları ilanda belirtilmek zorunda!

 

 

EKSPERTİZ FİRMALARINI DA İLGİLENDİRİYOR!

 

   Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kullanılmış otomobil ticaretine ilişkin yönetmelikte ekspertiz firmalarıyla alakalı maddeler de yer alıyor.

 

   Ekspertiz işletmesi, ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur. Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi Bakanlıkça yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edilir. Hizmet yeterlilik belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilemez. Aldatıcı ve yanıltıcı ekspertiz raporları ile ilgili olarak tüketicilerin 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ayıplı hizmete ilişkin hakları saklıdır.”

 

   İkinci el araç satışındaki ödemelere de yenilik getirildi! Yönetmeliğin 17. maddesinde, “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir.” şeklinde belirtildi.

 

   Sözcü Gazetesi otomotiv editörü Emre Özpeynirci, 2. el otomobil satışlarını ilgilendiren yönetmeliğin araç fiyatları ve otomobil satışlarının üzerindeki etkisi hakkında, “Çok fazla bir şey değiştirmez. Ticaretin hala %75'i yılda 3 satışın altında dönüyor. Burada amaç esnaf harici satışı minimize etmek, satıştan vergi almak ve tüketiciyi garanti kapsamımda güvenceye almak. Yetki belgesi zorunluluğu 1 Eylül’de başlayacak, tüm belgeler yönetmeliğe göre manuel olarak kontrol edilecek. Ayrıca ekspertiz veren firmayı TSE, satışı yapan işletmeyi ise Ticaret Bakanlığı, Bilgi sisteminden kontrol edecek.” dedi

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIYOR?

 

   Yetki belgesi almak için Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün; on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması gibi şartlar aranıyor. (Bunların daha fazlasını Resmi Gazete yayınlanmış olandan bulabilirsiniz)

 

(KAYNAK SÖZCÜ)