Yılmaz, fındık üreticileri adına teşekkür etti!

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz aldı.

Yılmaz, fındık üreticileri adına teşekkür etti!
7.11.2020 - 16:05
1221

   MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz aldı.

 

   Bütçenin hayırlara vesile olmasını dileyen Yılmaz, 2019 yılından sonra 2020 yılında da Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla fındık alımı yapıldığı ve hasat öncesinde fiyat açıklaması yapıldığı için Bakanlığa, Cumhurbaşkanlığı hükümetine ve Cumhurbaşkanı’na fındık üreticileri adına teşekkür etti.

 

   İki yıldır doğru bir uygulamayla TMO'nun fındık alımı politikasını desteklediklerini ifade eden Yılmaz, fındık üreticilerinin problemleri ve sıkıntılarının, pansuman yapılarak çözülecek gibi görünmediğini vurguladı. “Her ne kadar TMO'nun devreye girmesiyle piyasayı manipüle etmeye çalışan İtalyan asıllı bir şirketin fındık üreticisi üzerine oyunları engellenmeye çalışılmışsa da malum şirket, bu yıl taktik değiştirerek oyunlarına devam etmeye çalışmaktadır” diyen Yılmaz, bu yıl 22 TL olan fiyatın, yirmi gün önce 25 TL'ye kadar çıkmasına rağmen malum şirketin piyasaya girmesiyle ve manipüle etmesiyle tekrar 22,5 liralar civarına düşürüldüğünü dile getirdi. TMO'nun çakılı fiyat uygulamasının, rekoltenin tahmin edilenin çok altında çıkmasına rağmen, fiyatların istenilen düzeye çıkmamasına sebep olduğunun altını çizen Yılmaz, bunun yanı sıra, çakılı fiyat uygulamasıyla TMO'nun depolarının boş kaldığını ve 2019 sezonunda TMO'nun kendi adına sağladığı avantajların kaybolmasına sebep olduğunu anlattı.

 

   Bakan Pakdemirli’ye seslenen Yılmaz, “Sayın Bakanım, fındık üreticisi artık her sene ‘Hasat döneminden önce fındık fiyatı açıklanacak mı?’ veya ‘TMO bu sene piyasaya girecek mi?’ endişesi taşımaktan artık yorulmuştur. Lütfen, fındık üreticilerini bugünden rahatlatalım ve seneye TMO'nun fındık alacağını bugünden duyuralım. Sayın Bakanım, fındık üreticisinin sorunu, eminim, Tarım Bakanlığı yetkilileri tarafından aslında en az bizim kadar bilinmektedir. Bunların başında ve acil olanı, Amerikan Beyaz Kelebeğiyle mücadele etmektir. Ayrıca, son yıllarda yaşlanan fındık ağaçlarının yaşlanmasına karşı yapılacak çalışmaların Tarım Bakanlığı eliyle yürütülmekte olduğunu biliyoruz. Âmâ biraz daha hızlandırılıp ucuz ve kaliteli fideler Bakanlık kanalıyla üreticilere dağıtılırsa çok fazla üreticimiz rahat edecektir.

 

   Bir diğer sıkıntı, fındık üreticisi açısından lisanslı depoculuk konusunda, fındık üretilen ilçelere teşvik verilmesi uygulamasının artırılarak devam edilmesidir. Bu konuda Bakanlığınızın teşvik verdiğini biliyoruz ama hâlâ daha lisanslı depoculuk maalesef bölgemizde, Karadeniz bölgesinde nedense yapılmamaktadır. Bunun nedenlerini araştırıp bir an önce bu sorunları çözersek hepimiz için iyi olur diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra, pestisit sorunu sadece fındık üreticisinin değil, tarımla uğraşan birçok kesimin sorunu. Bakanlığınızın konuyla alakalı ciddi çalışmaları olduğunu biliyoruz ve takip ediyoruz. Ama özellikle bu ot ilacı, erozyona sebep olan ot ilacı vesaire ilaçların bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.