Şamandar, küçük esnaf için ek bir genelge talebinde bulundu!

Düzce Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Vildan Şamandar, İçişleri Bakanlığına bir dilekçe göndererek, küçük esnaf için ek bir genelge talebinde bulundu.

Şamandar, küçük esnaf için ek bir genelge talebinde bulundu!
24.11.2020 - 14:14
704

  Düzce Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Vildan Şamandar, İçişleri Bakanlığına bir dilekçe göndererek, küçük esnaf için ek bir genelge talebinde bulundu.

 

   Düzce Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Vildan Şamandar, İçişleri Bakanlığına gönderdiği bir dilekçeyle, koronavirüs salgınıyla ilgili yapılan düzenlemelerde küçük esnafla ilgili ek bir genelge talebinde bulundu.

 

   Başkan Vildan Şamandar ve Genel Sekreter Hilal Yeşilyurt imzasıyla gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi;

 

   “Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının yayılımında/bulaşında son dönemde tüm ülke de artış yaşandığı görülmektedir.

 

   Ülkemizde de salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir.

 

   Bu çerçevede 17.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda; Zincir ve Ulusal Marketler ile bakkallarımızın aynı kategoride değerlendirilmemesi, hem büyük marketlerde oluşan kalabalıkların önlenmesine katkı sağlaması hem de küçük esnafımız için  pozitif ayrımcılığa yol açması sebebiyle esnafımızı umutlandırmış,  bizleri de memnun etmiştir.

 

   Ancak; Esnaf Odalarımıza kayıtlı olan üyelerimiz arasında işletmesi 20-30m2 olmasına rağmen İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatında beyana dayalı olarak Faaliyet Konusunda Market ifadesinin yer alması sebebiyle Küçük Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı olan Esnaflarımız Bakkal statüsünde olmalarına rağmen Market statüsünde görüldüğü için mağduriyet yaşamaktadırlar. Şöyle ki aynı mahallede faaliyet gösteren iki bakkalın birinin ruhsatında faaliyet konusu bakkal diğerinin market olarak görünmesi sebebiyle bakkallardan biri açık diğeri kapalı kalmaktadır. Bu durum esnaflarımız arasında kargaşa, çekişme ve haksız rekabete yol açmaktadır.

 

   Bu sebeple  ;

 

  • ‘’Alış Veriş Merkezi, Market, Berber, Kuaför ve Güzellik Merkezleri sadece saat 10:00 ila 20:00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabileceklerdir’’ maddesinde geçen Market ifadesinin Zincir ve Ulusal Marketler olduğunu açıklayan ek bir genelgeyle düzenlenmesini ,

 

  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde bakkal, büfe, kuruyemişçi, şarküteri, aktar vb esnaflarımız bazı illerde açık bazı illerde ise kapalı kalmaktadır. Birliğin sağlanması açısından tüm ülkede sokağa çıkma kısıtlamasında hangi uygulamanın yapılacağının belirtilmesini , bu gibi iş yerlerinin kısıtlamadan muaf tutulmasını  (fabrikalarda 16:00-00:00, 00:00-08.00 vardiyasındaki işçiler de göz önünde bulundurularak) ,

 

  • İş yerinde alkol satışı yapan bakkal, büfe ve tekel bayilerimiz için alkol satış yasağının başladığı saat 22:00 ye kadar faaliyetlerini sürdürebilmelerini ,

 

  •  18.11.2020 tarih 19161 sayılı genelge kapsamında bakkal, büfe, kasap, kuruyemişçi, manav şeklinde faaliyet gösteren işyerleri için bir kısıtlama getirilmediği belirtilmektedir. Ancak bu meslekler dışında faaliyet gösteren şarküteri, aktar, baharatçı vb esnafımız muallakta kalmaktadır. Bu sebeple meslek ayırımına gidilmeksizin Küçük Esnaf Odalarına kayıtlı esnaflar ifadesinin kullanılmasını talep etmekteyiz.”