DÜ’de Engelliler Günü programı online gerçekleştirildi!

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi koordinatörlüğünde, Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Düzce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen “Covid-19 Salgınında Özel Gereksinimli Bireyler” başlıklı program online olarak gerçekleştirildi.

DÜ’de Engelliler Günü programı online gerçekleştirildi!
3.12.2020 - 17:29
1380

   Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi koordinatörlüğünde, Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Düzce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen “Covid-19 Salgınında Özel Gereksinimli Bireyler” başlıklı program online olarak gerçekleştirildi.

 

   Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri, öğretmenler, özel gereksinimli bireyler ve aileleri ile öğrencilerin katılım gösterdiği programın açılış konuşmasını, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç gerçekleştirdi.

 

   Özel gereksinimli bireylere yönelik bugüne kadar nelerin doğru, yanlış ve eksik yapıldığını anlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla programı düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Mustafa Koç, özellikle eğitim, sağlık ve istihdam konularında başarılan ve yapılması gerekenlerin program vasıtasıyla paylaşılacağını sözlerine ekledi. Her bireyin onaylanmaya, anlaşılmaya ve merhamete ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Koç, bu gereksinimlerin karşılanmaması durumunda bireylerin kişisel, sosyal ve psikolojik sorunlar yaşayabileceğine işaret etti. Özel gereksinimli bireylerin sadece merhamete, anlayışa ve hoşgörüye ihtiyacı olmadığının altını çizen Prof. Dr. Mustafa Koç, bu özel bireylerin adaletli merhamet, adaletli anlayış ve adaletli sevgi beklediklerini vurguladı.

 

  Açılış konuşmasının ardından programın ilk sunumunu gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyzullah Şahin, “Engelli Bireylerin Sağlık Eğitimi-Öğretmenlere Öneriler” başlıklı konuşmasıyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Covid-19 sürecinde engelli bireylerin özellikle sağlık alanında derinleşmeye başlayan sorunlar yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Şahin, sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve koruyuculuğu açısından eşit olanaklara sahip olmadıklarını ve daha fazla kronik rahatsızlığa sahip olduklarını söyledi. Engelli bireylerin temel sağlık risklerinin yanı sıra, sağlık hizmetinden daha düşük nitelikte faydalandıklarını, hizmete erişimde fiziki veya mali sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Konuyu örnekler eşliğinde anlatan Doç. Dr. Feyzullah Şahin, öğretmenlerin bu kapsamda maske takma, el yıkama ve fiziksel teması azaltma noktasında örnek olması gerektiğini belirtti.

 

   Programın bir diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Fidan Özbey Gökçe, “Pandemi Sürecinde Özel Gereksinimli Bireylerin Ailelerine Öneriler” konulu sunumunda, Covid-19 sürecinin özel gereksinimli bireylerin yaşamını daha olumsuz etkilediğini ifade etti. Hijyen önlemlerinin uygulanmasındaki engeller, bakıma ve ilave desteğe ihtiyaç duydukları için sosyal mesafe kuralının uygulanmasında zorlanma sebebiyle engelli bireylerin Covid-19’a yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Gökçe, bu bağlamda tüm planlamalara özel gereksinimli bireylerin dahil edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Ailelere bu konuda önerilerde bulunan Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, evde el hijyeni, maske ve mesafe gibi temel koruma önlemlerini uygulamanın, alışverişleri internet üzerinden yapmanın, istihdamda evden çalışmanın tavsiye edilmesinin önemi üzerinde durdu.

 

   Programın son konuşmacı Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yaşar Bilir ise “Pandemi Sürecinde Özel Eğitimin Durumu” başlıklı sunumuyla katkı sağladı. Etkinlik ile farkındalığı artırmak ve engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıcı çalışmaları paylaşmak istediklerini belirten Yaşar Bilir, bu kapsamda özel bireylerin evlerine materyal gönderdiklerini, Youtube ve Instagram canlı yayınlarıyla öğretmenlerin bilgilendirici video çektiklerini ve yine öğretmenlerin kapı kapı dolaşarak özel gereksinimli öğrencilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarına destek olduklarını sözlerine ekledi.