Sürdürülebilir Bir Yaşamda Şehir Planlarının Önemi Anlatıldı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nin hayata geçirdiği Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin (OFKS) 67. sayısında “2022 Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı” nedeniyle “Bolu/Düzce Çevre Düzeni Planı Yaklaşımları” konusunda Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Sürdürülebilir Bir Yaşamda Şehir Planlarının Önemi Anlatıldı
15.04.2022 - 18:24
Kaynak: Haber Merkezi
775

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun’un yaptığı konferansın açılış konuşmasını Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu yaptı. Konferansın faydalı olması temennisinde bulunan Müderrisoğlu başarı dilekleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Bolu ve Düzce ilinin şehir planını kurduğu ekibi ile oluşturan Prof. Dr. Mehmet Tunçer, yapılan planlama çalışmasının yaklaşık 25 yıllık bir tarihi olduğunu ve o zamanda Bolu ve Düzce’nin ayrılmadığını ifade etti. Depremden sonra Düzce için tekrar bir planlama çalışması yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Tunçer, Bolu ve Düzce şehir planı hazırlamada hiçbir sayısal verinin olmadığını, bu verileri kendilerinin oluşturduğunu söyledi. Verilerin sayısal ortamda hazırlanarak analiz, sentez ve değerlendirmeler amaçlandığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Tunçer, planlama tekniğini, “Esnek, sorunlara zaman içinde seçenekli çözüm getirebilen, durağan (statik) olmayan ‘Yapısal Plan’ olarak tanımladı. Planı hazırlarken tüm kamu kurumlarla görüşüp, yetkililerin dinlendiğini vurgulayan Tunçer, planın geniş bir bakış açısıyla oluşturulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Tunçer yapılan şehir planıyla, doğal kaynakların ve kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesi, yeni yerleşim alanları için; politika ve stratejilerin geliştirilmesi, tarım topraklarının ve orman varlığının korunması, çevre sorunlarının en aza indirilmesi, alt ölçeklerde hazırlanacak her türde fiziksel planlara girdi olacak planlama kararlarının temelinin oluşturulmasının amaçlandığını dile getirdi.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer, konferansa katılan ve ilgi duyan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.


Editör: B. Zengin