Dr. Demirtaş Düzce'de gerçekleşen depremi değerlendirdi

Deprem bilimci Dr. Ramazan Demirtaş, Düzce'de gerçekleşen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili bir dizi paylaşım yaparak tedirgin olacak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Dr. Demirtaş Düzce'de gerçekleşen depremi değerlendirdi
21.07.2022 - 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
660

Deprem bilimci Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, Düzce Kaynaşlı merkezli 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili bir dizi paylaşım yaptı.

 

Demirtaş, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"4.2 depremi Kaynaşlı'nın 7.5km kuzey-kuzeydoğusunda dağlık bir alanda oldu.

Bu kesimdeki çok çok kısa bir faylanmadan kaynaklanmış görünüyor

Düzce-Kaynaşlı segmentinde 12 Kasım 1999'da Mw=7.2'lik deprem olmuştu.

Tedirgin olacak bir durum söz konusu değil.

Fay-segmantasyon-tehlike parametreleri konusunda uzman olmayan sözde uzmanlarca "7-10 km uzunluktaki Elmalık Fayı'nda deprem riski var" diye açıklama yapabilirler. İtibar etmeyin. 1999'dan beri aynı türküyü çığırırlar. Bu deprem Elmalık fayına 12 km ve alakası yok.

Haritada Kuzey Anadolu Fayı'nın farklı segmentlerinde yakın geçmişte olan depremler gösterilmiştir.

Elmalık Fayı 7-10km uzunlukta ve tekrarlanma aralığı en az birkaç bin yıl. Dolayısıyla böyle bir risk söz konusu değil. Fake deprem uzmanlarına itibar etmeyelim lütfen.

4.2 çok küçük bir deprem. Enerji transferi yapacak büyüklükte bir deprem değil. Faylanma mekanizması-segmantasyon-ikincil kırıklar-tehlike parametreleri ile ilgili sayısal ifadelerle açıklanmadığı sürece, korku tehlikesi üretmenin anlamı ve değeri yok"


Editör: B. Zengin