D.Ü. Akademisyenleri Aydınlı Arıcıları Bilgilendirdi

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı akademik personelleri Aydın’da Söke’li arıcıları bilgilendirdi.

D.Ü. Akademisyenleri Aydınlı Arıcıları Bilgilendirdi
2.12.2022 - 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
350

AYDEM Yenilenebilir Enerji A.Ş.nin “Sosyal Sorumluluk ve Farkındalık Oluşturabilme” programı çerçevesinde Nartus Enerji ve Çevre Yatırımları ve Aydın Söke Arı Yetiştiricileri Birliği ev sahipliğinde, Aydın ili Söke ilçesinde faaliyet gösteren arıcılara yönelik “Arıcılıkta Sonbahar Uygulamaları ve Arı Ürünleri Çeşitlilik Farkındalığı” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Panelde, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) ve Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı akademik personellerinden; Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak ve Öğr. Gör. Tuğçe Çaprazlı yer aldı.

Panele, AYDEM Yenilenebilir Enerji A.Ş. ve Nartus Enerji ve Çevre Yatırımları Yetkilileri, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Söke Orman İşletme Şefliği yetkilileri, Söke Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı arıcılar, amatör arıcılar ve yerel halk tarafından geniş katılım sağlandı.

Panele konuşmacı olarak katılan Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak tarafından Düzce Üniversitesi’nin arıcılık alanında yaptığı çalışmalar ve yerel arıcılara sağladığı bilime dayalı modern uygulamalar üzerine bilgiler verildi. Temel arıcılıkta sonbahar uygulamaları, üretici tarafından yapılan yanlış uygulamalar, uygun kışlatma koşulları, koloni sağlığı konuları işlendi. Ayrıca yöre arıcılarının sık sık karşılaştığı Varroa ve Nosema hastalık ve zararlılarına karşı yapılacak etkin mücadele yöntemleri, yerel ırk ve ekotip materyalinin önemi, bal arısı ıslah ve seleksiyonu çalışmaları, damızlık koloni seçme ve marka değeri kazanma yolunda arıcıların ihtiyaç duyduğu süreçler hakkında paylaşımlarda bulunuldu.  

Panele konuşmacı olarak katılan Öğr. Gör. Tuğçe Çaprazlı ise; arı ürünleri çeşitliliğinde farkındalık oluşturmak ve yöre halkının kendi bölgelerine spesifik olarak üretebilecekleri ve markalaşabilecekleri yeni nesil arı ürünlerinden; monofloral propolis, erkek arı larvası (apilarnil) ve bal arısı zehri üretimi üzerinde durdu. Ayrıca bu ürünlerin ticari satış formları ile ilgili de arıcıları bilgilendirdi.


Editör: B. Zengin