Strep A Kabusu Büyüyor: 122 Kişi Hayatını Kaybetti

İngiltere'de Strep A olarak bilinen hastlığa bağlı olarak geçen yıl toplamda 122 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Strep A Kabusu Büyüyor: 122 Kişi Hayatını Kaybetti
1.01.2023 - 14:03
Kaynak: HABER3
500

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) dün yaptığı açıklamada hem kızıl hastalığında hem de Strep A olarak bilinen hastalıkta mevsim normalleri dışında vaka artışı yaşandığını ifade ederek 19 Eylül ile 25 Aralık arasında 33 bin 836 kızıl vakası yaşandığını ifade etti. Kızıl vakalarında yüksek bir artış olduğunu vurgulayan yetkililer, Strep A’ya bağlı ölümlerin bu yıl toplamda 122’ye ulaştığının altını çizdi.

Vakaların çoğu nispeten hafif olsa da bazen Strep, vücudun savunmasını aşıp kan ve akciğerler gibi normalde bulunmadığı bölgelere bulaştığında yaşamı tehdit eden invaziv A Grubu Streptokok enfeksiyonuna (iGAS) neden olabileceği ifade edildi. Uzmanlar Strep A için erken belirtilerin yüksek ateş, boğazda şişmiş bezler, boğaz ağrısı, vücutta döküntü ve kas ağrıları olduğunu vurguladı.

 

ANTİBİYOTİKLERLE TEDAVİ EDİLİR

UKHSA vaka yöneticisi Dr Obaghe Edeghere her iki hastalıktaki vaka artışlarıyla ilgili “Kızıl ve boğaz Strep’i bir artış görmeye devam ediyoruz ve bu, anlaşılır bir şekilde ebeveynleri endişelendiriyor. Bununla birlikte, durumun antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebileceğini ve bir çocuğun daha ciddi bir şekilde hastalanmasının çok nadir olduğunu vurgulamak isterim” açıklamasını yaptı.

STREP A NEDİR?
Strep A, boğazda ve deride görülen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir bakteri olarak tanımlanıyor. Bu hastalık burun, boğaz ve akciğerlerde farklı hastalıklara da neden olabilir.

 

STREP A NASIL BULAŞIR?
Strep A yakın temas, hapşırık ve öksürme ile bulaşır.

 

STREP A BELİRTİLERİ NELERDİR?
A Grubu Strep, ağırlaşmamış vakalarda antibiyotik ile tedavi edilebilir. A Grubu strep bakterileri boğaz ağrısı ve cilt enfeksiyonlarına neden olabildiği gibi daha ciddi hastalıkları da gün yüzüne çıkarabilir. Bunlardan biri de, genellikle çocukları etkileyen kızıl hastalığı olarak bilinen scarlet.

 

İşte Strep A belirtileri:

Yutkunma esnasında boğazda ağrı
Yüksek ateş
Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi
Deri döküntüsü
Bademcik iltihabı
Farenjit
Kızıl
İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları
Selülit
Zatürre


Editör: B. Zengin