DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
29.04.2023 - 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
226

Dünya Veteriner Hekimler Günü; Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır.

2023 yılının teması; “VETERİNER HEKİMLİĞİNDE ÇEŞİTLİLİĞİ, EŞİTLİĞİ VE KAPSAYICILIĞI TEŞVİK EDEREK VETERİNER HEKİMLERİN REFAHINI ARTTIRMAK. ADALET VE EŞİTLİĞİ SAVUNACAK, FARKLILIKLARIN OLDUĞU BİR DÜNYADA EŞİTLİK!” Olarak belirlenmiştir.

Türkiye’de 40 bini geçen veteriner hekim tarafından 23’üncü kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız büyük depremler sonrası buruk ve yılların biriktirdiği mesleki sorunlar yumağı yoğunluğunda anılmaktadır. Bu arada 25 Nisan 2022 de halk sağlığı ve gıda güvenliği konusunda görev yapar iken, görevi sırasında Yozgat’ta mezbahada et kontrolünde şehit edilen meslektaşımız Volkan Lale’yi saygıyla anıyoruz.

Ülkemize kattığımız ekonomik değerler bir yana, insan sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, aşı üretimi, güvenilir ve sağlıklı hayvansal gıdaya erişim ile hayvan sağlığı ,refahı, çevre sağlığı gibi hayati alanlarda ciddi katkılar sağladık. Buna rağmen çalışma koşullarımız, iş güvenliği, özlük haklarımız ve ücretler açısından mesleğimizin mütemadiyen haksızlığa maruz kalmıştır.  Farklı meslek gruplarına yapılan iyileştirmelerde veteriner hekimler kapsam dışı bırakılırken, insanca yaşam ve görev yapma güçleşmiştir.  

Bu nedenle; Mesleğimizin yıllardır yaşadığı hak kayıplarını, bunun toplum, çevre, hayvan sağlığı ve refahına muhtemel etkilerini kamuoyuyla paylaşmak ve dikkatlerini çekmek istiyoruz.

Kamuda çalışan Veteriner hekimler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre sağlık hizmetleri sınıfındadır. Kamu Veteriner Hekimlerinin;

2006 yılında ellerinden alınan bir yılda iki aya denk gelen fiili hizmet(yıpranma) hakları geri verilmeli,

Diğer sağlık sınıfı emeklilerine yapılan özel iyileştirmeler Emekli Veteriner Hekimler için de yapılmalı,

Özel hizmet tazminatı, ek ödeme ve ek gösterge puanları yükseltilmeli,

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen birçok büyük projede mühendisler ile birlikte çalışan veteriner hekimler büyük proje tazminatından yararlanmalıdır.

Ayrıca;

Her yıl fakültelerimizden mezun olan olan 3000 yeni Veteriner Hekim için kamu alım yapmalı ya da istihdam alanları oluşturmalı, yıpranma payları özel veteriner hekimlere de verilmeli, oluşturulacak üretime dayalı istikrarlı hayvancılık politikaları ile ithalat önlenirken yeni istihdam alanlarına zemin hazırlanmalı, serbest veteriner hekimlerin meslek icra şartları düşünülerek avantajlı araç(ÖTV muafiyeti vb.) alıması sağlanmalı, uluslararası serbest dolaşım hakkı ve mesleki gelişimleri desteklenmelidir.

Hem kamu hem özel Veteriner Hekimlerimiz Sağlıkta Şiddet Yasası güvencesine de alınmalıdr.

2023 Dünya Veteriner Hekimler Günü sebebiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; biz Veteriner Hekimler Tek sağlık konseptinin en önemli değeriyiz.

Kamuoyu bilmelidir ki, mesleğimizde yaşanan olumsuzluklar esasen, toplum sağlığı,  hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir, sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir.

Hakettiği değerlere ulaştığı ve taleplerinin karşılandığı yıllar ümidiyle tüm VETERİNER HEKİMLERE gayretleri için teşekkür ederken,

2023 Yılı Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyor, selam ve saygılar sunuyorum.

                                                           

                                                                                                                               29/04/2023

                                                                                                                    Şerif Ali KARANFİL

                                                                                           Düzce Veteriner Hekimleri Odası

                                                                                                              Yönetim Kurulu Adına

                                                                                                                                     Başkan


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız