Asgari Ücret Belli Oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak zammı belirlemek için üçüncü kez toplandı. Yeni asgari ücret net 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Bir işçinin işverene maliyeti ise 15 bin 760 TL olacak.

Asgari Ücret Belli Oldu
20.06.2023 - 19:51
Kaynak: HABER3
300

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette ara zammın belirlenmesi için süreç tamamlandı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantı için bugün saat 11.00'de tekrar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde bir araya geldi.

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

 

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 TL OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL oldu. Brüt asgari ücret ise 13 bin 14 liraya yükseldi. 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği 500 TL olarak belirlendi. Böylece bir işçinin işverene maliyeti 15.760 TL oldu. 

İşverene maliyet, yüzde 15.5'lik SGK primi ve yüzde 2'lik işveren işsizlik sigorta primi eklenerek hesaplanmaktadır.

 

İŞSİZLİK MAAŞI DA YÜKSELDİ

Asgari ücretteki yüzde 34'lük artışın ardından işsizlik maaşı da hesaplandı. En düşük işsizlik maaşı 5 bin 324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.

Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Türk-İş ve TİSK başkanlarına görüşmelerdeki uzlaşmacı yaklaşımları için teşekkür ediyorum. TİSK Başkanı çalışma hayatı olmak üzere son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza attı. Asgari ücrete vergi muafiyeti, beyaz bayrak uygulaması, istihdam teşvikleri bunlardan birkaçıdır. Türk-İş başkanına gösterdiği samimi yaklaşım ve yapıcı tutum için şükranlarımı arz ederim. 

Emekçilerimiz başta olmak üzere tüm sektörleri ilgilendirecek netice Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşları enflasyona ezdirmeme kararlılığı açısından önem arz etmektedir. 

Yeni asgari ücretin bayram öncesinde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Komisyon çalışmaları işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlandı. 2023'ün ikinci yarısında brüt 13 bin 14 net asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Yüzde 34 artış yapıldı. 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği 500 TL olarak uygulanmaya devam edecek.

 

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: İNŞALLAH ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINIR

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, Bakan Işıkhan tarafından açıklanan asgari ücret rakamına ilişkin, "13 gündür taraflar yoğun bir çalışma yapıyor. Bugün son noktaya geldik. Bakan bey rakamı açıkladı. Geçen sene temmuz ayında yüzde 30 civarında ara zam verilmişti. Bugün geldiğimiz nokta yüzde 34. Dün de Sayın Cumhurbaşkanımızla uzun bir görüşme yaptık. Özellikle katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. İnşallah bu enflasyon kontrol altına alınır, zamlar olmaz. Enflasyon belli bir noktaya gelmezse bu zammın bir önemi kalmıyor. Marketlerdeki, pazardaki fiyatların kontrol altına alınması temennimizdir. Asgari ücret ülkemize hayırlı olsun." dedi. 

 

TİSK BAŞKANI AKKOL: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ise, yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyerek, "Süreç boyunca tüm paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik. Dengeli bir rakam için çalıştık. Bugün bütün imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak; hem çalışanımızı, hem işletmecilerimizi, hem de istihdamı gözeten bu rakama 'evet' demenin memnuniyeti içindeyim. İşçi, işveren ve devlet ayrılmaz bir bütündür. Tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret kadar olan kısmından vergi alınmaması uygulaması devam ediyor. Devletimiz sağ olsun, bu konuda daha önceki uygulamanın devamını sağladı. 500 TL asgari ücret desteği için de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Odağımızı artık, sosyal refah ortamının gelişmesine, ülke rekabetçiliğimizin üst seviyelere taşınmasına ve çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız. TİSK olarak Türkiye'nin Yüzyılı'nda üzerimize düşenin fazlasını yapmaya hazırız." diye konuştu. 

 

ATALAY: DOLAR BAZINDA ASGARİ ÜCRET TARİHİNİN EN YÜKSEK RAKAMI

Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, asgari ücrette 500 dolar seviyesini işaret eden açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Vedat Bey'in dolar üzerinden bir açıklaması vardı. Ben yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve Türk parası üzerinden konuşuyoruz. Baktığımız zaman asgari ücret şu anda 486 dolar. Belki de asgari ücret tarihinin dolar üzerinden en yüksek rakamı. Bu mükemmel bir şey değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken şey buydu, bunu yaptık." dedi. 

 

ERDOĞAN'DAN 'HAYIRLI OLSUN' MESAJI
Yeni asgari ücret tutarının belirlenmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında "Asgari ücret Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

 

ASGARİ ÜCRET İÇİN YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ 
Öte yandan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü.

Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Atalay şunları söyledi:

"Sabah Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir ortak toplantı olacak. Perşembe gününü bulmadan bir neticeye varacağımızı umut ediyorum. Taleplerimizi, geldiğimiz noktayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ilettim. Belli bir noktaya geldik."

 

"ARZU ETTİĞİMİZE YAKIN BİR RAKAM OLUR DİYE UMUT EDİYORUM"
Görüşmede herhangi bir rakam telaffuz edilip edilmediği sorulan Atalay, "Onları söylemenin bir anlamı yok. Ben konuştuktan sonra bir daha ne işçi ne TÜRK-İŞ konuşur. Kendimi de sizi de sıkıntıya sokacak, mahcup edecek bir şey söylemeyeyim. Arzu ettiğimize yakın bir rakam olur diye umut ediyorum. Yarın ya da en kötü çarşamba günü belli bir yere varırız." diye konuştu.

Belirlenecek asgari ücretin kim tarafından açıklanacağı sorulan Atalay, "Bakan Bey ile açıklama yapacağız." cevabını verdi.

 

ATALAY ERDOĞAN'IN ARDINDAN BAKAN IŞIKHAN İLE GÖRÜŞTÜ
Türk-İş Başkanı Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la görüşmek üzere Bakanlık binasına geldi.

Atalay, burada Bakan Işıkhan ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile üçlü bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi ve işveren heyetleri arasında da görüşme oldu.

Bakan ve Konfederasyon Başkanları bugün yeniden bir araya gelecek.

 

İKİNCİ TOPLANTI DÜN YAPILMIŞTI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını Dün yapmıştı. 13 Haziran'daki ilk görüşmenin ardından tarafların yeniden bir araya geldiği toplantı yaklaşık 2,5 saat sürmüştü.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türk-İş, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılmıştı.

 

RAKAM TELAFFUZ EDİLMEDİ
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, işveren ve hükümet tarafından hiçbir rakam telaffuz edilmediğini söyledi. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücretin 500 dolar düzeyine çıkarılmasına yönelik sözlerine ilişkin Ağar, “Türk parası olarak görüşüyoruz. Dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Günün şartlarına göre rakamlar neyse onun üzerinden konuşulacak. Onun üzerinden pazarlık yapılacak. Ben bu haftada inşallah sonuçlandıracağız diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları sunulmuştu.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız