Ölümsüzlük Mantarının İlk Hasadını Vali Atay Gerçekleştirdi

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜTAGAM) her yıl gerçekleştirdiği tıbbi ve yenilebilir mantar hasadının bu yılki mantarı, ölümsüzlük mantarı olarak da bilinen Reishi mantarı oldu.

Ölümsüzlük Mantarının İlk Hasadını Vali Atay Gerçekleştirdi
20.06.2023 - 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
221

DÜTAGAM’ın yetiştirdiği mantarların hasadının gerçekleştirildiği etkinliğe; Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Genel Sekreter Nihat Yıldız, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, Düzce Orman İşletme Müdürü Turgay Kağan, Araştırma Dekanlığı (ARDEK) Dekanı ve Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut, DÜTAGAM Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Çağlar Akçay ve Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan ile Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan ve Öğr. Gör. Recai Arslan katıldı.

Düzce Üniversitesi’nde gelenekselleşen 3. DÜTAGAM tıbbi mantar hasadında bu yıl Reishi Mantarı, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve davetli katılımcılar tarafından hasat edildi.

 

Düzce Üniversitesi Bölgenin Tarımsal Atıklarını Katma Değeri Yüksek Ürünlere Dönüştürüyor

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay yaptığı açıklamada “Araştırma merkezimizde bölgede tarımsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz. Bunlardan bir tanesi de tıbbi mantar üretimi. Şimdiye kadar istiridye ve shiitake mantarının üretimini yaptık. Simdi de ölümsüzlük mantarını (reishi) yetiştirdik. Bölgemizde ağırlıklı olarak fındık atıkları ortaya çıktığı için fındığın atıklarını değerlendiriyoruz. Fındık zürufu ve fındık dalı (ışkın) budama atıklarından dünyada ilk defa mantar ürettik ve Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusunda bulunduk. Ülkemizde fındık hasadı sonrasında 1.7 milyon ton fındık dalı atık olarak açığa çıkıyor ve birçok yerde ne yazık ki yakılarak bertaraf ediliyor. Yaptığımız bu çalışmalarla bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin, hasat sonrası açığa çıkan atıklarını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Bölgeye Rol Model Olmak İstiyoruz”

DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut ise “Yükseköğretim Kurulu’nun başlattığı Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması temalı program çerçevesinde Üniversitemiz, 2016 yılında Çevre ve Sağlık Alanında ihtisaslaşan üniversite olarak ilan edildi. Bu kapsamda Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) kuruldu. Merkezimizde tarımsal atıklardan tıbbi ve yenilebilir mantarın yanı sıra tarımsal kompost gübre ve malç üretimi yapıyoruz. Bölgeye rol model olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Düzce Valisi Cevdet Atay, yapılan çalışmaların çok verimli ve faydalı olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinlik sonunda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Düzce Valisi Cevdet Atay’a kurutulmuş tıbbi Reishi ve Shiitake mantar tozu gibi ürünlerin yer aldığı hediye paketi takdim edildi.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız