BAŞKAN ÖZLÜ’DEN ‘İÇME SUYU PROJESİ’ AÇIKLAMASI

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, içme suyu ve alt yapı konusunda İller Bankası üzerinden alınacak kredi ile hayata geçirilecek olan proje doğrultusunda hem kayıp kaçağın önleneceğini hem de tamir masraflarının ortadan kalkacağını ifade ederek, “Bu sayede vatandaşlarımızın şikayet ettiği çamurlu su ve yüksek katlardaki basınç sorunu da giderilmiş olacak” dedi.

BAŞKAN ÖZLÜ’DEN ‘İÇME SUYU PROJESİ’ AÇIKLAMASI
1.02.2024 - 18:05
Güncelleme 1.02.2024 - 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
81


Düzce’nin sel afetleri başta olmak üzere 90’lı yıllarda yapılmış ve bugüne kadar hiç dokunulmamış olan su alt yapı sisteminden ötürü yaşadığı sorunlar Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri DSİ ve İller Bankası gibi önemli iki kurumun desteği ile tarihe
karışıyor.

TEDARİK EDİLEN SU İHTİYACI KARŞILAMIYOR
Süreci ve gelinen gün itibariyle projeler ekseninde yapılan çalışmaları paylaşan Başkan Dr. Faruk Özlü, “Düzce’de içme suyu alt yapısına yapılan en son yatırım 90’lı yıllardadır. O gün nüfus 35-40 bin civarındayken bugün nüfusumuz 210 bin. Nüfusta ciddi artış var. Bu sebeple içme suyu kaynaklarımızdan tedarik edilen su, ihtiyacı karşılamıyor. İçme suyu şebekesi eski olduğu için kayıp kaçak oranı çok yüksek. Beyköy’deki yüksek maliyetler ödeyerek arıttığımız suyun yüzde 54’ü yolda kayboluyor. Biz bunun için 2 proje başlattık” dedi.

UĞUR SUYU VE BIÇKI DERESİNE İKİ REGÜLATÖR
Projelerden ilkinin Düzce içme suyunun farklı kaynaklardan tedarik edilmesi olduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Başkan Özlü, şöyle konuştu; “Bir sel, deprem olduğu zaman tek kaynaktan tedarikte sıkıntı yaşanıyor. O bakımdan birden fazla kaynaktan tedarik önemli. 3 kaynak tespit ettik. Bunlardan biri mevcut Uğur suyu, ikincisi Bıçkı deresi, üçüncüsü Gürcü Asar Deresidir. Şu anda kapasitesi 25 bin metreküp/gün olan arıtma tesisimizi 130 bin metreküp/güne çıkartmak için proje yaptık. 10 bine metreküp olan Düzce içme suyu deposunu 100 bin metreküpe çıkartmayı planladık. Bu projenin ana isale hatları tamamlandı. Arıtma tesisi bu sene inşa edilecek. Biri Uğur suyu üzerinde, diğeri Bıçkı deresi üzerinde 2 regülatörümüz olacak. Bu kısmı DSİ kaynakları ile yapıyoruz. Bizim belediyemizin kaynakları bu kadar büyük bir projeye yetmez. Esasen nüfusu 50 binden fazla olan şehirlere içme suyu getirme görevi de DSİ’nin. Bu sene inşallah 130 bin metreküp/gün kapasiteli arıtma tesisimizin inşaasına başlayacağız.”

45 MİLYON EURO KREDİ İÇME SUYU ALT YAPISINA YATIRILACAK
Depo ve alt yapı şebekesinin olduğu ikinci projeyi ise İller Bankası eliyle yapacaklarını belirten Başkan Dr. Faruk Özlü, “Bu projede depo ve şebeke olacak. İki deprem görmüş delik deşik olmuş bir şebekemiz var. Şebekenin tamamını yenileyeceğiz. 120 kilometrelik su altyapımız tamamen değişecek. Bunu da İller Bankasının yurt dışından sağladığı bir kredi ile yapıyoruz. Bu kredi yaklaşık 30 milyon Euro. Bu krediyi almak için bütün büyükşehirler yarışıyor. Ancak bir tek biz aldık. Çok uygun bir kredi. İlk 5 yılı ödemesiz ve 30 yıl vadeli. Buna yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını da ilave ederek bu krediyi 45 milyon Euro’ya çıkarmayı öngördük. Bu konuda meclisimizden yetki aldık. Biz bu krediyi kullanıp şebekeyi yenilediğimiz zaman şu anda kayıp-kaçak olan yüzde 50 suyu faturalandırmış olacağız. Gelirimiz artacak. Ayrıca şebeke eski olduğu için her yerde şebeke patlıyor. Bunlar için yılda yaklaşık 25 milyon TL tamir bakım onarım harcaması yapıyoruz. Şebekeyi yenilediğimiz zaman çamurlu su ve yüksek katlarda yaşanan basınç sorunu da tamamen ortadan kalkmış olacak. Tamir bakım masrafı da olmayacak. Kredi borcunu da rahatlıkla ödeyebileceğiz” şeklinde konuştu.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız