İnsan Refahı İçin 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 30 Ağustos 2021 tarihinde aldığı kararla, 2 Şubat'ı Dünya Sulak Alanlar Günü olarak ilan etmiştir. Karar, 1971'de İran'ın Ramsar kentinde imzalanan ve kentin ismiyle anılan Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi'nin açıklandığı güne göndermedir.

İnsan Refahı İçin 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlanıyor
1.02.2024 - 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
73

Ramsar Sözleşmesi'ni 172 ülke imzalamıştır. Ülkemiz, 1994 yılında taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi ve diğer mevzuatlarıyla birlikte sulak alanları koruyacağını ve akılcı kullanacağını taahhüt etmiştir. Ramsar Sözleşmesi kapsamında ülkemizde bugüne kadar 13 Ramsar alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Ülkemizde bu alanların dışında 122 Ramsar alanı olma potansiyeli olan uluslararası öneme sahip sulak alan bulunmaktadır.

 

Bu kapsamda Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi; (DÜSTIBAM),  Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde (DÜSTBB)   ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu’nda (DUOF),  Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki sulak alanlarda bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Özelikle sulak alan ekosistemlerinde yok olma riski taşıyan endemik ve nadir bitki türlerini DUOF Herbaryumu’nda kayıt altına alıyor. Endemik ve nadir türler başta olmak üzere, antropojenik etkilerle sulak alanları işgal eden yabancı bitki türlerinin popülasyon izlemeleri yapılıyor.

 

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde (DÜSTBB); Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden biri olan ve Düzce’nin kalbinde bulunan Efteni Gölü başta olmak üzere, diğer sulak alanlarda bulunan endemik ve nadir bitki türleri için Ex situ koruma çalışmaları yapılıyor. Düzce’nin ekolojik coğrafyasına ve topoğrafyasına benzer bir şekildeki yapısıyla, DÜSTBB Botanik Bahçesi’nde, Efteni Gölü’nü temsil eden gölet,  sucul bitkiler, şelaleler ve nemli dere vejetasyonunu temsil eden bahçe alanlarında koruma ve sergi çalışmaları sürdürülüyor.

 

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kutlaması için Dünya Sulak Alanlar resmi internet sitesinde   (Official website of World Wetlands Day by Ramsar - 2 February - World Wetlands Day)  2024 yılı "Sulak Alanlar ve İnsan  Refahı"  olarak belirlendi. Dünyanın her yerinde bu günün kutlanması ve sulak  alanların önemi için Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi hazırladığı poster ve infografikleri kamuoyu ile paylaşıyor.

 


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız