“5. Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları” ile Düzce Üniversitesi Botanik Bahçesi’ndeki İlk Etkinlik Gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “5. Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları” etkinliği, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

“5. Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları” ile Düzce Üniversitesi Botanik Bahçesi’ndeki İlk Etkinlik Gerçekleştirildi
1.03.2024 - 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
88

Program, Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı’nın ve NGBB Botanik Bahçesi’nin kültür hizmeti olarak hazırladığı “İstanbul’da Bahçe ve Çiçek Sergisi” açılışı ile başladı. Açılış kurdelesini; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ernaz Altundağ kesti. Açılışın ardından sergi gezildi.

“İstanbul’un Kültür ve Yaşamında Bahçe ve Çiçek” temalı sergide, üzerinde çiçek ve ağaç motifi bulunan değişik objelerden 120 tablo bulunuyor. Sergide; çeşmeler, mezar taşları, silahlar, çadırlar, kitabeler, çiniler, fermanlar, kıyafetler, ev süslemeleri, kısaca yaşamın her alanında yer alan resim, gravür ve minyatürlerinde bulunan bahçe ve çiçek motifleri sunuluyor. İstanbul’da çiçek yetiştirmenin nasıl şiir ve müzik gibi tutkulu bir sanat haline geldiği; mutfağı zenginleştirme ve renk tonlarını belirtmeye varıncaya kadar meyve ve çiçeğin ne kadar geniş bir alanda etkili olduğu görülüyor. Sergi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin Botanik ve Doğa Müzesi’nde 15 Mart 2024 tarihine kadar açık kalacak.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, uzun yıllardır hayalini kurdukları Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’ndeki ilk etkinlikten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Ali Nihat Gökyiğit’in ve vakıfların desteklemiş olduğu serginin, hem ülkemizde hem de yurt dışında organize edilen İstanbul’da Bahçe ve Çiçek Sergisi’ni Düzce Üniversitesi’nde sergileme imkânı bulduklarını dile getirdi.

Açılışını yakın zamanda gerçekleştirecekleri Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin çok özel bir alan olacağını söyleyen Prof. Dr. Necmi Aksoy, hem Düzce’nin süs bitki üretimi için güzel bir merkez olacağını, hem de ihtisaslaşma üniversitesi oldukları için tıbbı bitki üretiminde standardizasyon anlamında katkı sunacağını sözlerine ekledi.

Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi için önemli ve özel bir gelişme olan Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin, Orman Fakültesi ve diğer destek veren birimlerle birlikte insan emeğiyle bu günlere getirdiklerini belirterek emeği geçenlere şükranlarını sundu.

Açılış konuşmalarının ardından “Yeşil Mavi Alt Yapı ve Botanik Bahçeleri” konulu konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun, peyzajın doğal ve insan aktiviteleri etkileşimi sonucunda oluşan bir alan olduğunu ifade etti. Yirmi yıllık süreçte Botanik Bahçesi’ndeki bu aitliğin, yerleşke arkasındaki ormanla bir ekolojik bağlantı kurulmasından geldiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Uzun, doğanın kampüsün içerisinde bir el olarak düşünülmesi gerektiğini dillendirdi. Kampüsün içerisindeki farklı ekosistemlerin bir arada değerlendirilmesi ve dengesinin kurulmasının sağlanması halinde, gelecek yıllardaki süreçlerde buradaki peyzajın, kampüsün sürdürülebilirliğini de en iyi şekilde sağlamış olacağını vurgulayan Prof. Dr. Uzun, konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Programın sonunda Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç tarafından Prof. Dr. Osman Uzun’a teşekkür belgesi takdim edildi.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız