‘Düzce’de sadece Gümüşova ilçesinde görüldü’

Düzce’de bazı yazılı ve görsel basında çıkan zararlı “Kestane Gal Arısı ” haberleriyle ilgili olarak Düzce Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada zarlının sadece Gümüşova ilçesinde görüldüğü ifade edildi.

‘Düzce’de sadece Gümüşova ilçesinde görüldü’
18.10.2019 - 17:21
396

   Düzce’de bazı yazılı ve görsel basında çıkan zararlı “Kestane Gal Arısı ” haberleriyle ilgili olarak Düzce Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada zararlının sadece Gümüşova ilçesinde görüldüğü ifade edildi.

 

   Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Kestane Gal Arısı Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) Anavatanın Çin olduğu ve bu zararlının Türkiye’de ilk defa 2014 yılında Yalova İlinde görüldüğü oradan da çevre illere bulaştığı kaydedildi.

 

   Düzce’de ise bu yılın Haziran, Temmuz aylarında Gümüşova İlçesinde lokal bir kaç ağaçta görüldüğü belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

 

   “Kestane Gal Arısının ağacı kurutma özelliği yoktur ancak meyve oranında yaklaşık olarak yüzde 50 azalış görülmesine sebep olabilmektedir. Yalova’da bu böceğe karşı doğal düşman üretme istasyonu kurularak biyolojik olarak mücadele edilmektedir. Yaprak açma döneminde tomurcuklara yumurta koyarak meyve oluşumunu etkilemektedir. Böceğin zararı genelde ormanlık alandaki kestane ağaçlarında görülmekte ve sadece kestane bitkisine zarar vermektedir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından böceğin popülasyon yoğunluğu, yayılması izlenmektedir.

 

   İlimizde, mücadeleyi gerektirecek zarar gözlemlenmemiş olup, süreç hassasiyet ile takip edilmektedir. İlerleyen süreçte, Kestane Gal Arısı ile mücadele edilmesi gerektiği takdirde, ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlanıp, doğal paratiot temini yapılarak mücadele edilecektir.”