‘Smart City olanaklarını kullanacağız’

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Düzce Üniversitesinde düzenlenen Teknoloji Zirvesinde öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı. Düzce Belediyesinin sorumluluk alanları ve öğrencilerin en çok dile getirdiği şehir içi ulaşım sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Özlü yeni otobüslerin kısa süre içinde kullanılmaya başlayacağını söyledi.

‘Smart City olanaklarını kullanacağız’
25.10.2019 - 13:10
292

   Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye’nin Dijital Dönüşümü ve teknoloji konusunda yapılacak çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktardığı “Teknoloji Zirvesi” konferansında öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Bakanlık döneminde yaptığı çalışmaları anlatan Özlü, öğrencilerin yerli otomobilde yaşanan gelişmeler ve bilişim konusunda devlet eliyle verilen destekler hakkındaki sorularının yanı sıra Düzce Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları da ayrıntıları ile aktardı.

 

   Kurum sorumluluğu altında olup işletmesinde zarar edildiği belirlenen ulaşım sistemi hakkındaki soruyu samimiyetle cevaplayan Başkan Özlü “göreve başladığımda birçok belediye işletmesinin açık verdiğini tespit ettik, bu alanlardan bir tanesi de otobüs işletmesi. Bizim otobüslerimiz yılda yaklaşık 8 Milyon TL zarar ediyor. 55 otobüs, 26 hat var. Bu otobüslerle taşıma yapıyoruz, hem sizler memnun değilsiniz bir de üste para veriyoruz. Araştırdım, toplu taşıma işini en iyi Türkiye’de kim bilir? Kocaeli, İstanbul, Bursa araştırdık, bulduk. Üniversite’de öğretim üyeliği yapmış ve bu işi gerçekten bilen birisi. Söyledim, biz şu an ödeme yapamayız ancak burayı analiz et dedim. 4 aydır süren bir inceleme çalışması var, sayım yapılıyor. Otobüslerde kaç kişi seyahat ediyor, hangi saatte hangi hat yoğun analiz ettik. Düzce’de yıllık seyahat eden kişi sayısı 11 milyon. Bunun günlük ortalaması 30 bin civarına geliyor, yaz aylarında bu sayı 24 bin oluyor. Otobüslerimiz ya körüklü ya 12 metrelik araçlar. Düzce’deki yolcu sayısı bu otobüslerin optimum, verimli çalışmasını sağlamıyor. Ne yapmak lazım; günde 50 bin kişinin otobüsleri kullanması gerekiyor. O nedenle otobüslerimizi küçültmemiz, 6-8 metrelik otobüs kullanmamız gerekiyor. Bunu yapınca ne olacak? Hem biz zarardan kurtulacağız, hem de sefer sıklığı artırılacak. Saat başı geçen yarım saate, yarım saatte geçen 15 dakikada bir geçmeye başlayacak.

 

 

“Smart City Olanaklarını Kullanacağız”

 

   Türkiye’nin dijitalleşmesi konusunun önemli mihenk taşlarından olan akıllı kent uygulamalarına da değinen Başkan Özlü, Düzce’de de uzaktan yönetim, akıllı sistemler ile ulaşımda aplikasyon uygulama kullanımına teşvik edeceklerinin altını çizdi. Başkan Özlü “toplu ulaşımda yaptığımız yenilikleri uygularken Dijital dönüşümün bize sağladığı tüm imkanlardan faydalanacağız. Otobüslerin içinde ücretsiz internet erişiminden hangi durakta, hangi saatte gelecek, doluluk oranına kadar herkes bilecek. Teknik arkadaşlar Düzce için hazırlanan modeli şu an test ediyor. Dolayısıyla bahsettiğimiz konuyu bitirmek üzereyiz” dedi.

 

Özelleştirme Süreci Kasım Ayında Başlayacak

 

   Başkan Özlü’nün göreve geldiği ilk günden itibaren zarar eden işletmelerle ilgili özelleştirme planı toplu taşıma sistemi için de netleşti. Konuyla ilgili olarak ilk kez tarih veren Başkan Özlü ihale ile işletmeyi alan firmanın yeni bir şirket kurarak profesyonel bir toplu taşıma sistemi kurmasını sağlayacaklarını söyledi. Başkan Özlü açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kasım ayında ihale sürecini başlatacağız, bir şirket kuracağız. Biz değil, ihaleyi alan firma bu şirketi kuracak, sözleşme yapacağız. Biz bu sözleşmede çalışma şartlarını ve denetim haklarımızı ifade edeceğiz, o yüklenici olacak. Düzce’nin toplu taşıma sistemini zarardan kurtaracağız, kalitesini ve sefer sayısını artıracağız.”