Ormanların koruyucu işlevleri anlatıldı!

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin (OFKS) 41. sayısında Prof. Dr. Abdurrahim Aydın “Taş ve kaya Yuvarlanmalarına Karşı Ormanların Koruyucu İşlevleri” başlıklı sunumunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Ormanların koruyucu işlevleri anlatıldı!
31.10.2019 - 13:10
487

   Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, dekan yardımcıları Doç. Dr. Akif Keten, Doç. Dr. Engin Eroğlu, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

 

   Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, başladığı günden beri yurt dışından ve yurt içinden birçok bilim insanını ve kurum temsilcisini Düzce Üniversitesi’ne davet ederek çeşitli konularda farklı bakış açılarının paylaşılmasını sağlayan Orman Fakültesi Konferanslar Serisi’nin, 2019- 2020 Akademik yılında da kaldığı yerden devam ettiğini söyledi. Konferansın herkes için faydalı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

 

 

   2019-2020 Akademik Yılı’nın ilk OFKS’sinde sunum gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, sürdürülebilir bir yaşam için ormanların önemine değinerek, taş ve kaya yuvarlanmalarına karşı ormanların koruyucu işlevlerini anlattı.

 

   Mevsimsel sıcaklık farklılıklarından kaynaklı olarak kaya kütlelerinde oluşan çatlakların zamanla ayrışması sonucunda kopma hareketlerinin başladığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, kopan kayaların ve taşların ağaçları kırarak, yatırarak kendisine bir yol açtığını ve oluşan bu koridora yörünge adı verildiğini söyledi. Ağaçların seyrek olması kaya yuvarlanmasının başladığı kaynak yeri ile birikme alanının mesafe aralığını uzatacağını katılımcılarla paylaşan öğretim üyesi, mesafe aralığının arttıkça oluşabilecek zararın ve riskinde artığını dile getirdi.

 

   Ağaçların yuvarlanan kaya ve taşların hızını yavaşlatarak tarım alanlarına, yerleşim yerlerine ve yollara ulaşmadan durdurduklarının altını çizen Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, ağaçların olmaması ya da seyrek olması durumunda yuvarlanan kayaların hızının yavaşlatılamayacağını ve bu alanların yüksek tehlike alanı içerisine girdiğini ifade etti.

 

   Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen çalışmaları da katılımcılarla paylaşan Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Aydın’a yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Engin Eroğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.