Turizm kenti miyiz? Değil miyiz?

Düzce, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bir kez daha Türkiye Büyük Meclis Genel Kurulu’nda gündeme geldi. Genel kurulda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Düzce’nin turizm kenti olup olmadığını soran Tanal, aldığı ‘Değil’ yanıtına sert şekilde çıkışarak, “Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı?” diye sordu.

Turizm kenti miyiz? Değil miyiz?
11.12.2019 - 14:34
327

  Düzce, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bir kez daha Türkiye Büyük Meclis Genel Kurulu’nda gündeme geldi. Genel kurulda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Düzce’nin turizm kenti olup olmadığını soran Tanal, aldığı ‘Değil’ yanıtına sert şekilde çıkışarak, “Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı?” diye sordu.

 

   2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda, “Düzce turizm kenti mi, turizm kenti değil mi?” tartışması yaşandı.

 

   Genel Kurul da hazır bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘soru-cevap’ bölümünde milletvekillerinden gelen soruları yanıtlarken “Düzce’nin turizm kenti olmadığını” savunarak büyük bir gafa imza attı.

 

   Tanal, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belediyelere destek çıkarak kentlerin atık su arıtma tesislerini tamamladığını hatırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Düzce atık su arıtma tesisi ve çöp arıtma tesisini yapacak mısınız? Yapmayacaksanız neden yapmıyorsunuz?” şeklinde sorular sormasının yanında Düzce’ye turizm bütçesinden, bakanlık bütçesinden ne kadar pay ayrıldığını sordu.

 

   Tanal’a cevaben açıklamada bulunan Bakan Ersoy, “Bakın, arıtma yatırımlarında öncelik olarak turizm alanı olması gerekiyor, torbaya da o yüzden ‘turizm alanını ilave etmiştik” dedi.

   Bakan Ersoy’un açıklamasına tepki gösteren Tanal, “Düzce turizm kenti zaten” ifadelerini kullandı.

 

   CHP’li Tanal ile Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy arasındaki ‘Düzce’’ tartışması Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

 

   TANAL: DÜZCE TURİZM ALANI DEĞİLSE NERESİ TURİZM ALANI

 

   BAŞKAN - Sayın Tanal…

 

   MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

 

   Sayın Bakanım, biraz önceki konuşmanızda dediniz ki: "Biz belediyelerin atık su arıtma tesislerini yapıyoruz." Düzce atık su arıtma tesisi ve çöp arıtma tesisini yapacak mısınız? Yapmayacaksanız neden yapmıyorsunuz?

 

    Düzce ilimize bu turizm bütçesinden, Bakanlık bütçesinden ne kadar pay ayrılmaktadır?

 

   BAKAN ERSOY - "Arıtma yatırımlarıyla ilgili Düzce'ye yatırım yapılacak mı…" Bakın, arıtma yatırımlarında öncelik olarak turizm alanı olması gerekiyor, torbaya da o yüzden "turizm alanı"nı ilave etmiştik.

 

   TANAL - Düzce turizm kenti zaten.

 

   BAKAN ERSOY- Ve öncelikli olarak kıyı bandında olması ve yoğunluk önceliği olması gerekiyor. Kaynaklar yettiği sürece biz arıtma tesislerini devralmaya devam edeceğiz ama dedim ya, biz 2634 sayılı.

 

   TANAL - Düzce turizm alanı Sayın Bakan, Düzce turizm alanı. Ben anlamadım yani Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı? Düzce'ye ne kadar turizm payı ayırıyorsunuz Bakanım?

 

   BAKAN ERSOY - Şimdi, bakın, biz "şu ile şu kadar pay, bu ile bu kadar pay" diye ayırmıyoruz, zaten bu doğru bir yöntem değil. Biz şimdi ne yapacağız Turizm Geliştirme Ajansıyla birlikte? 4'lü, 5'li gruplar hâline getireceğiz sizi; her ilin turizm potansiyelini belirleyeceğiz. Yani, şu kadar para ayırdım, çarçur ettim; bir esprisi yok. Biz, önce Turizm Geliştirme Ajansında nasıl… Pazarlanacak yer var yani bize yolcu gönderen ülkeler, pazarladığınız ürünler var yani bizdeki bölgeler. Bizdeki bölgeleri belli masaların altında topluyoruz; aynı şekilde, ürün çeşitliliğine göre de topluyoruz. Ve sizleri de, sadece Düzce diye yapmıyoruz, çevresindeki 4-5 tane ille eşleştiriyoruz. Eğer böyle yapmazsak zaten hem sizin tanıtma maliyetiniz çok yükseğe çıkar hem de cazip olmazsınız çünkü tek başınıza turist çekecek potansiyeliniz olmadığı için size yakın turizm bölgelerini işletmemiz lazım. Burada toplanan payla da eşit bir oranda hepinizin tanıtımına ağırlık vereceğiz. Ha, burada zaten bir eşitlik olsun diye, dikkat ettiyseniz, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansında üyeleri seçerken bölgelerden seçtik. Yani ne dedik? 7 tane coğrafi bölgenin her birinden temsilci seçimle gelsin, kendi bölgesinin hakkını da savunsun; bunu özellikle ve bilinçli bir şekilde.

 

   TANAL - Vekili olarak savunuyorum işte Sayın Bakan.

 

   KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - Yok ama siz Ajansta değilsiniz ki.