Karanfil; ’Bu dünya hepimizin onları koruyalım’

Düzce Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ali Karanfil, tabiatın ortağı olan hayvanların, insanoğlundan ilgi, şefkat, sevgi, 1 kap yemek ve su beklediğini belirterek hayvanları sevmeye ve korumaya davet etti.

Karanfil; ’Bu dünya hepimizin onları koruyalım’
4.10.2019 - 14:04
566

   Düzce Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ali Karanfil, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Oda Başkanı Şerif Ali Karanfil, yayımladığı mesajda şu görüşlere yer verdi:

 

  “İnsanoğlu varlıklar âlemindeki hayvanlardan önceleri korkarken sonraları tabiatın dengesi için var olmaları gerektiğine inanmaya, istifade etmeye ve onların refahını düşünmeye başladık. Bazen gıda, dost, arkadaş, karne hediyesi, terapist, bazen de süs görülen bu canlıların daha iyi korunması, bakılması, beslenmesi amacıyla insanoğlu tarafından çeşitli örgütler kurulmuştur. Bunlardan ilki, dünyada 1822 yılında İngiltere’de Hayvanları Koruma Birliği, ülkemizde 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği’dir. Hollanda’nın Lahey kentinde Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kurulmuş, 1931 yılında aldığı bir kararla 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir.

 

  Tabiatın ve çevrenin biz insanoğlu ile beraber sahibi ve ortağı olan hayvanların, mimikleriyle, gözleriyle ya da çıkardıkları sempatik seslerle biz insanoğlundan bekledikleri ilgi, şefkat, sevgi, 1 kap yemek ve su olduğu kadar, sevdikleri sahiplerince yalnızlaştırılmamak, her canlıya yetecek dünyanın ortağı görülmektir.” Yurdu bakımsız hayvan topluluğu haline getirmeye kimsenin hakkı olmadığını belirten Karanfil şunları kaydetti: “Yurdumuzu ve bölgemizi, duyarsızlığın neticesi yaşam hakları ellerinden alınmış; sahipsiz, terkedilmiş ve bakımsız hayvan topluluğu haline getirmeye hakkımızın olmadığı bilincini tüm nesillere vermeliyiz. Yüce meclisimizin, yapacağı yasal düzenlemelerle hayvanların barınma, beslenme, hayvan refahı, en önemlisi de yaşam haklarının teminat altına alınacağı ümidini taşıyoruz. İlgili mevzuatın bizlere hayvan sağlığı, hakları ve refahı konusunda yüklediği görevin bilinciyle, yaşam ortaklarımız olan hayvanları sevmeye, korumaya davet edelim her yaştan insanımızı. Bu vesile ile “Bu dünya hepimizin, onları koru” diyerek 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü kutluyor saygılar sunuyorum.’’