17 Ağustosu unutmadılar!

Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er ve CHP İl Başkanı Haluk Demir 17 Ağustos Büyük Marmara depreminin 21. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

17 Ağustosu unutmadılar!
17.08.2020 - 15:50
570

   Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er ve CHP İl Başkanı Haluk Demir 17 Ağustos Büyük Marmara depreminin 21. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

 

Tuncay Şahin

 

   Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 17 Ağustos Düzce Depremi yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

 

   Yayımlanan mesajda;

 

   “21 yıl önce bölgemizde meydana gelen büyük felaketten on binlerce vatandaşımız etkilenmiş, kimi evsiz kalmış, kimi yıkılan binaların altında kalarak can vermişti. Devletimiz cansiperane şekilde bölgeye sahip çıkarak yaralarımızın hızla sarılabilmesi için çalışmalarına vakit kaybetmeden başlamıştır. Yapılan yoğun çalışmalar sonucunda kısa zamanda depremin izleri silinerek yeniden bir şehir inşa edilmiş, geride kalan vatandaşlarımızın huzur ve refahı için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bugüne geldiğimizde, devletimizin özverisi ve yapılan tüm teknik çalışmaların neticesi olarak hızla gelişen bir Düzce ortaya çıkmıştır. 21 yıl önce yaşanan bu büyük acının bir daha yaşanmamasını temenni ederek, felakette hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileriz” ifadeleri kullanıldı.

 

Yunus Özay Er

 

   İyi parti Düzce il başkanı Yunus Özay Er, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, "Tüm  ülkeyi derin acılara boğan depremin üzerinden 21 yıl geçti. Deprem öldürmez, bina öldürür' gerçeğini şiar edinerek şehrimizi geleceğe hazırlamalıyız" dedi.

 

   İyi parti Düzce il başkanı Yunus Özay Er, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, Yaşanan felakette hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

 

   Er, "Özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve her an hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür' gerçeğini şiar edinerek şehrimizi geleceğe hazırlamalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz”  dedi.

 

   Er, depremin değil, alınmayan önlemlerin büyük acılar yaşattığına dikkat çekerek, “17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve milletimize başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haluk Demir


   Doğal afetler adı üzerinde doğa olayıdır. Ama nedenleri ve sonuçları ile insanlar için bir kader değildir. Düzce’de 17 Ağustos tarihinde 270 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce insan sakat kalmış, 3132 konut ve 692 işyeri tamamen yıkılmıştır.

 

   Bugün, depremin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen, Düzce’de hala deprem enkazları bulunmaktadır. Kenar mahallelerin yanı sıra, merkezde dahi, depremde yıkılan binaların yerindeki boş araziler çöplüğe dönüşmüş durumdadır. Birçoğunda da otopark alanları bulunmaktadır. Bu görüntüler yerel yönetimlerin beceriksizliğini göstermektedir.

 

   Bugün Düzce’de 21 yıl geçmesine rağmen hala deprem enkazları varsa bu sorunun görmezden gelinmesi demektir. Buna bir de yönetim beceriksizliği eklenince, deprem yıkıntıları nedeniyle oluşan arazilerde sadece otlar büyür. Ya da her mahalle arasında gördüğümüz gibi açık otoparklar oluşur.

 

   Düzce'de 1999 depreminden sonra yeni yapılan inşa faaliyetlerinde kat sınırı sürekli olarak artırılmıştır. Özellikle belli bölgelerde yakın zamana kadar yükseklik sınırı olmaksızın imar faaliyetlerine izin verilmiştir. Üstelik 20-30 ve belki daha fazla katlı yapıların yapılmasının önünün açıldığı bu kararlar öncesinde, gerekli alt yapı çalışmaları yapılmamış, toplanma alanları yeterince planlanmamış, ulaşım gereklilikleri sağlayacak ağlar gibi pek çok önemli planlama yapılmamıştır.