Spartacus ve Köle İsyanları anlatıldı!

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin hayata geçirdiği Popüler Bilim Seminerleri etkinliklerinin 8. sayısında “Spartacus ve Köle İsyanları” başlıklı seminerde köle anlayışı ve köle isyanları ile ilgili bilgiler verildi.

Spartacus ve Köle İsyanları anlatıldı!
26.12.2019 - 12:27
394

   Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin hayata geçirdiği Popüler Bilim Seminerleri etkinliklerinin 8. sayısında “Spartacus ve Köle İsyanları” başlıklı seminerde köle anlayışı ve köle isyanları ile ilgili bilgiler verildi.

 

   Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör. Onur Sadık Karakuş’un sunum yaptığı seminere; Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Ertuğrul, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Emrah Evren Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, öğretim elemanları ile öğrenciler katılım sağladı.

 

 

   Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Arş. Gör. Onur Sadık Karakuş, köleliğin insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını söyledi. Kölelere karşı uygulanan sert ve aşağılayıcı davranışların, köleleri isyana teşvik ettiğini belirtti. Birçok köle isyanı gerçekleştiğini, ancak Spartacus’un en popüler olduğunu dile getiren Onur Sadık Karakuş, köle isyanları arasında Spartacus’un en popüler olmasının nedenini de dönemin ünlü düşünürleri tarafından destek görmesinden dolayı olduğunu ifade etti.

 

   Köleliğin ilk yazılı kaynaklara sahip Sümerlerden itibaren hemen hemen her uygarlıkta olduğunu katılımcılarla paylaşan Karakuş, köleliğe dair bilinen ilk eleştirilerin de Yunan dünyasında başladığını söyledi. Roma Cumhuriyetinde ortalama her 5 kişiden 1’nin köle olduğuna vurgu yapan konuşmacı, savaş sonrası elde edilen tarlalarda ve madenlerde çalıştırılmak için yenilen uygarlıklardan insanların köleleştirilerek buralarda çalıştırıldığını söyledi. Bu dönemde ev kölelerine ek olarak, tarla ve maden kölelerinin de ortaya çıktığını katılımcılarla paylaşan Arş. Gör. Onur Sadık Karakuş, tarlalarda ve madenlerde çalışan kölelerin yaşam koşullarının oldukça zor olduğunu ve bu zorluğa dayanamayan birçok kölenin de intihar ettiğini dile getirdi.

 

   Gladyatör dövüşlerinin de bu dönemde ortaya çıktığını ifade eden Onur Sadık Karakuş, asilik yapan kölelere verilen arena cezaları içerisinde; ad Gladium ve ad Bestias cezalarının kesin ölümle sonuçlandığını, ad Ludum cezasına çarptırılan kölenin ise Gladyatör okuluna gönderildiğini ve 3 yıl içerisinde ölmezse azat edildiğini sözlerine ekledi.

 

   Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Tarih Bölümü Arş. Gör. Onur Sadık Karakuş’a yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için teşekkür belgesi takdim edildi.

 

 

   Program sonunda kısa bir teşekkür konuşması gerçekleştiren Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, Popüler Bilim Seminerlerinde dönem sonuna gelindiğini belirterek, bu etkinliklerde sunum gerçekleştirenlere ve etkinliğe destek olanlara teşekkür etti.