Er; ‘Fındık Kanunu hazırlanmalı’

İyi parti Düzce il başkanı Yunus Özay Er, fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte gerekli önlemlerin bir an bir nice alınması gerektiğini belirterek, " Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Fındık hasat sezonu yaklaşmaktadır. Korona Virüs salgını sebebi ile ekonomik olarak zor günler geçiren Düzce halkının Fındık geliri ile biraz olsun rahatlayabilmesi için hemşerilerimizin hasat için tarlalara girmesine yaklaşık 1,5 ay kaldığı bu günlerde İyi Parti Düzce teşkilatı olarak bazı konuları gündeme getirmeyi elzem görmekteyiz" dedi.

Er; ‘Fındık Kanunu hazırlanmalı’
8.06.2020 - 13:00
751

  İyi parti Düzce il başkanı Yunus Özay Er, fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte gerekli önlemlerin bir an bir nice alınması gerektiğini belirterek, " Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Fındık hasat sezonu yaklaşmaktadır. Korona Virüs salgını sebebi ile ekonomik olarak zor günler geçiren Düzce halkının Fındık  geliri ile biraz olsun rahatlayabilmesi için hemşerilerimizin hasat için tarlalara girmesine yaklaşık 1,5 ay kaldığı bu günlerde İyi Parti Düzce teşkilatı olarak bazı konuları gündeme getirmeyi elzem görmekteyiz" dedi.

 

   Er, "Fındık üreticisi için elbette en önemli konu Fındık fiyatıdır. Fakat fiyatı belirleyen unsurlarda gerekli adımlar atılmaz ise belirlenecek fındık fiyatında hayal kırıklığına uğramak kaçınılmaz görünmektedir.

 

   Buna göre,

 

   1) Fındıkta, sürekli dile getirdiğimiz üzere, kısa vadeli günü kurtaracak tedbirlerden artık vazgeçilmeli, fındığın stratejik ürün ilan edilmesi ile beraber bir an önce Fındık Kanunu hazırlanmalı, Fındık üreticiden nihai tedarikçiye kadar herkesin kazandığı bir ürün haline gelmeli, 5 ve 10 yıllık planlamalar yapılmalıdır.

 

   2) Fındığın maliyetinde korona virüs sebebi ile önemli belirsizlikler mevcuttur. Özellikle Fındık toplayan işçiler ile alakalı Düzce özelinde bir an önce bir kurul oluşturulmalı, fındık üreticisi belirsizliklere terkedilip kaderi ile baş başa bırakılmamalıdır.

 

   3) Fındık  isçisine ödenecek ücret maliyetin en önemli kısmını oluşturmaktalar. Fındık işçisinin Düzce’ye ulaşımında, korona virüs sebebi ile otobüslere az sayıda insan alındığı için, maliyet artışı olacaktır. Dolayışı ile  otobüs bileti fiyatlarına gelecek zammın Fındık işçisi açısından Devlet tarafından karşılanması, üreticiye yük olunmaması gerekmektedir.

 

   4) Düzce’ye gelecek fındık işçilerinin, salgın tehdidi göz önüne alınarak, isçiler mağdur edilmeyecek şekilde, kent girişlerinde toplu sağlık tarama merkezleri oluşturulup sağlık taramasından geçirilmesi gerekmektedir.

 

   5) Fındık işçilerinin barınmasında, fındık üretimi yapılan ilçelerimizde, toplu barınma merkezleri ve çadırlar oluşturulmalı, başta valilik ve Belediye Başkanlıkları olmak üzere yer belirlemesi yapılmalıdır. Aksi halde, salgın şartlarında, üretici için maliyet artışı kaçınılmaz olacaktır.

 

   Devletimiz bu zor zamanda yerel yönetim bazında Fındık üreticisini belirsizlikler içinde tek başına bırakmamalı, sahip çıkmalıdır. Üreticiye ekstra masraf yüklenmemelidir. Fındık maliyet kalemleri üretici lehine bir an önce belirgin hale gelerek açıklanacak olan satış fiyatı da fındık üreticisini tatmin edecek düzeyde olmalıdır" dedi.