DÜBİT sanayicilere çözüm üretmeye devam ediyor!

Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde faaliyet gösteren Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi, bölge sanayicilerine test ve analiz desteği sağlamaya devam ediyor.

DÜBİT sanayicilere çözüm üretmeye devam ediyor!
20.08.2020 - 12:15
577

   Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde faaliyet gösteren Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi, bölge sanayicilerine test ve analiz desteği sağlamaya devam ediyor.

 

   Merkez bünyesindeki Xenon Yaşlandırma Cihazı, şehrimizde faaliyet gösteren ve yüksek oranda ihracat odaklı çalışan Fibrobeton Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen renkli beton numunelerinin ekonomik ömrünü tayin etmek için Yaşlandırma Testi hizmeti sağladı.

 

   Düzce Üniversitesi ile çok sayıda üniversite-sanayi iş birliği projesi yürüten, bu projelerin çıktısı olarak yapı sektöründe katma değerli ve patentli ürünler üreten, Düzce Üniversitesi bünyesinde yürütülen birçok Ar-Ge projesine eş finansman sağlayan Fibrobeton Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Maraşlı, konuya ilişkin bilgiler verdi.

 

 

   Cam lifi takviyeli ve çelik lif takviyeli Ultra Yüksek Dayanımlı cephe ürünleri ürettiklerini vurgulayan Muhammed Maraşlı, farklı renklerdeki betonların 60 yılı aşkın bir ömrü olduğunu ve bu kullanım ömrü boyunca betonların renklerinin nasıl değişeceğini belirlemek için, ürünlere yaşlandırma testi yaptırma ihtiyacı duyduklarını belirtti. Anılan testlerin yurtdışında oldukça yüksek maliyetlerle yapıldığını, Düzce Üniversitesi Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi bünyesindeki Xenon Yaşlandırma Cihazı ile bu testleri daha kısa sürede ve çok daha düşük maliyetlerle yaptırdıklarını belirten Maraşlı, Düzce Üniversitesi ile sadece ürün geliştirme süreçlerinde değil, test ve analiz süreçlerinde de beraber çalışmanın bölgemizde üniversite-sanayi iş birliği için örnek bir model teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

 

   Xenon Yaşlandırma Testleri ile ilgili bilgi veren Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi personeli Öğr. Gör. İrfan Akgül, DÜBİT bünyesindeki Xenon Yaşlandırma Cihazının otomotiv, tekstil, yapı, boya, plastik ve ambalaj endüstrisi gibi çok geniş bir spektrumdaki ürünlerin doğal şartların etkisiyle ne derece yıpranıp solacağının ve ekonomik ömrünün ne kadar olacağının belirlenmesinde kullanıldığını vurguladı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile kurulan Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi bünyesindeki cihazla ISO ve ASTM gibi uluslararası geçerliği olan birçok standartlarda test yapılabildiğini belirten Akgül, ortamdaki ışık, sıcaklık, nem ve basınç gibi etkenlerin, bir ürünün optik, mekanik, elektriksel ve fiziksel özelliklerini nasıl değiştirdiğini belirlemek için Xenon Yaşlandırma Cihazının kullanıldığını açıkladı.

 

   Bölge sanayicisine yurtdışı muadillerine göre daha kısa sürede ve daha ekonomik koşullarda, güvenilir test ve analiz hizmeti sağlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, şehrimizdeki 9 Ar-Ge Merkezinden biri olan Fibrobeton Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş.’nin Düzce tesislerini kurduğu günden bugüne Düzce Üniversitesi ile ortak Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü, buna dayalı olarak geliştirdiği ve TÜRKAK akreditasyonuna sahip DÜBİT bünyesinde testlerini yaptırdığı ürünlerle de birçok ulusal ve uluslararası ödül aldığını belirtti. Hasırcı, kamu yatırımı ile kurulan Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi amacının; yaşlandırma, yanmazlık, 3-boyutlu yazıcı gibi birçok cihazıyla bölge ve ülke sanayicisine hızlı, ekonomik ve güvenilir test hizmeti sağlamak olduğunu vurguladı.