Sistemin yeniden gözden geçirilmesini istedi!

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 1 Aralık 2019 tarihinde faaliyete geçen EDS’lerin, uygulama ile alakalı yeterli bilgilendirmeye sahip olmayan ve piyasa şartları sebebi ile ekonomik sıkıntı yaşayan Düzceli vatandaşları zorladığını, yöneticilerin vatandaşlara nefes alacak alanlar yaratması gerektiğini belirtti.

Sistemin yeniden gözden geçirilmesini istedi!
22.01.2020 - 11:55
566

   İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 1 Aralık 2019 tarihinde faaliyete geçen EDS’lerin, uygulama ile alakalı yeterli bilgilendirmeye sahip olmayan ve piyasa şartları sebebi ile ekonomik sıkıntı yaşayan Düzceli vatandaşları zorladığını,  yöneticilerin vatandaşlara nefes alacak alanlar yaratması gerektiğini belirtti.

 

   İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 1 Aralık 2019 tarihinde faaliyete geçen Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)’nin vatandaşları zorladığını belirterek, “EDS’lerin devreye girmesi ile birlikte bir ayda 10 milyon TL’lik ceza kesildiği yönünde yapılan açıklamalar, kurumlara gelir sağlarken, halkımızın belini bükmekte. Partimize gelen onlarca şikâyette, sistemin bazı aksaklıkları olduğu yönündeki iddialar mutlaka araştırılıp, mağdur edilen vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir.  Özellikle kırmızı ışık ihlali ile ilgili kesilen cezalarda, hız limitinin 8-5-1 km olarak gösterilmesi sistemin doğru çalışıp çalışılmadığı yönünde kafamızdaki soru işaretlerini artırıyor.

 

   Özellikle belirli noktalarda yer alan fotoğraf çekme sistemi kırmızı ışık ihlallerini fotoğraflıyor. Bir ayda 18 bin 140 kişiye kırmızı ışık ihlalinden ceza gelmesi anlaşılabilir bir rakam değildir.  Hız sınırının 70 km olduğu bir yolda ilerleyen bir aracın, ışıklara geldiği an yanan kırmızı ışıkta durma ihtimali son derece az ve tehlikelidir. Ya da orta kavşağa gelen bir aracın önünde olan kavşağı kapatan tır veya kamyon nedeniyle kavşağa girememesi ve yolun ortasında kalması kırmızı ışık ihlali midir? Ya da ışıklara gelen araç, biraz geride kalması dolayısıyla ışıklara yanaşmak için bir iki metre ilerlemesi kırmızı ışık ihlali midir?  Araçlara kesilen cezalarda, araç hızlarının 5 km, 8 km hızda olması bunun kanıtı değil midir?

 

   Tüm bu şikâyetler EDS yapısında cezalardaki caydırıcı olma özelliğinin anlamsız hale geldiğini ve hemşerilerimiz için adeta bir işkence halini aldığını bizlere göstermektedir. EDS sisteminin yeniden gözden geçirilmesi,  vatandaşlarımıza sistemin işleyişi özellikle kırmızı ışık ihlali ile alakalı daha fazla eğitici ve bilgilendirici yöntemler ve bu paralelde yeni düzenlemeler yapılması gerekmekte, vatandaş sistem ile alakalı yeterince bilgilendirilene kadar da ceza uygulamalarına makul ve geçici bir süre ara verilmelidir. Zaten doğalgaz, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara gelen fahiş zamlar sebebi ile zor geçinen hemşerilerimiz işleyişi ile alakalı yeterince bilgi sahibi olmadığı EDS sistemi ve cezalar sebebi ile çok zor günler yasamakta ve yasamaya devam edecek gibi gözükmektedir. Sistem yeterince şeffaf ve vatandaş tarafından anlaşılabilir olduğunda tekrar uygulamaya konabilir “dedi.