İlk böbrek nakli gerçekleşti!

Düzce Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hizmete giren Organ Nakli Merkezi’nde ilk defa yapılan organ nakli operasyonu başarıyla sonuçlandı.

İlk böbrek nakli gerçekleşti!
22.10.2020 - 16:40
904

   Düzce Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hizmete giren Organ Nakli Merkezi’nde ilk defa yapılan organ nakli operasyonu başarıyla sonuçlandı.

 

   Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi, nakil ihtiyacı bulunan hastaların Düzce dışında başka illere gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Tam donanımlı merkezde alanında uzman doktorlar ve ekibi tarafından başarı ile gerçekleştirilen organ nakli operasyonu sonrası, hastalar yeniden yaşama tutunabiliyor. 2019 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği bulunan ve diyaliz tedavisi gören İsmail Akyüz’e (59), Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde ilk kez kadavradan yapılan bağış neticesinde böbrek nakli gerçekleştirildi.

 

 

İstanbul ve Ankara Arasındaki Tek Faal Organ Nakli Merkezi

 

   Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde nakil hastası Akyüz’ü ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Organ Nakli Merkezi’nde görev alan tüm ekibi ve Hastane idarecilerini tebrik etti. Bu merkezin kurulmasının ve faaliyetinin sürdürülmesinin bir ekip işi olduğunu vurgulayan Rektör Çakar, “Yaklaşık 2-2,5 yıldır bu süreçle uğraşıyoruz. Şu anda İstanbul ve Ankara arasındaki tek faal organ nakli merkezi olarak ilk böbrek naklimizi yapmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hastamızı ziyaret ettik, genel durumu gayet iyi. Kendisini en kısa zamanda sağlıkla buradan taburcu etmeyi ümit ediyoruz. Bu hizmeti burada verebiliyor olmak bölgemiz için çok büyük bir kazanç. Bunun sürdürülebilir olması çok önemli. Bunun için de Düzcelilerin desteğine ve duasına ihtiyaç var.” dedi.

 

“Düzce’de Bu Hizmeti Kesintisiz Vermeye Devam Edeceğiz”

 

   Organ Nakli Merkezi’ni hizmete sokarak bir hayali daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, “Merkezin hizmete girmesi için önce bu konuda uzman ekip oluşturulması gerekiyordu.  Sayın Rektörümüz ve Sayın Dekanımıza bu konudaki desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz. Biz de Hastane olarak organ nakli merkezi kurulması için tüm yasal prosedürleri yaklaşık 6 ay kadar önce tamamladık. Aldığımız ruhsatta karaciğer ve böbrek nakli yapabilecek fırsata sahibiz. Uygun donör ve alıcı bulunmasıyla ilk nakli de gerçekleştirdik. Ekibin tamamına çok teşekkür ediyoruz. Bu merkez İstanbul ve Ankara arasındaki tek faal organ nakli merkezi şu anda. Bundan sonrada Düzce’de bu hizmeti kesintisiz vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.   

 

 

“Kurumumuz Bölgesinde En İyi Hizmeti Verme ve Sürdürmeye Niyetli”

 

   Düzce Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nın Düzce ve bölgesinde yaklaşık 20 yıldır hizmet verdiğini anımsatan Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, ileri düzey laparoskopik işlemler dahil olmak üzere cerrahinin pek çok alanında hizmet vererek çevre illerden hasta kabul ettiklerini belirtti. Organ Nakli Cerrahisi için çok değerli akademisyenleri kuruma kattıklarını ifade eden Prof. Dr. Pehlivan, “Bölgemizin ilk organ naklinin Anabilim Dalımız bünyesinde yapılmasının mutluluğunu yaşamış olduk.  Bu, Rektörümüzden tüm ekibe kadar kurumun bir başarısıdır. Kurumumuz bölgesinde en iyi hizmeti verme ve sürdürmeye niyetli. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

 

   Nakil ve operasyon süreci hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Kemal Peker, “16 Ekim 2020 tarihinde Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) tarafından,  Koordinatörümüze Bursa Şehir Hastanesi’nde 49 yaşında bir kadavra donör olduğu bildirildi. Kadaverik donörün bilgileri tarafımızca değerlendirilerek uygun bir donör olduğuna karar verildi. Bölge Koordinasyon Merkezi’ne donörü kabul ettiğimizi bildirmemizle birlikte aynı gün Bursa’ya donörden greft almak üzere yola çıktık. Bursa Şehir Hastanesi’nde kadaverik donör böbreği aldıktan sonra saat 23.00 sularında Düzce’ye geri döndük. Takiben alıcı seçimi için gerekli testler yapılarak uygun alıcı belirlendi.  17.10.2020 tarihinde, saat 07.35’de alıcının ameliyatına başladık ve saat 10.45 sularında nakil işlemini tamamladık. Yaklaşık 3 saatlik bir sürede nakil işlemini gerçekleştirmiş olduk. Şu an hastamız postoperatif 5. gününde olup, takiplerinde herhangi bir problem bulunmamaktadır.” diye konuştu.

 

 

“Artık Bu Hastaların Başka Merkezlerin Listelerinde 

Beklemelerine Gerek Kalmamıştır”

 

   İlerleyen süreçte Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi olarak karaciğer ve devamında canlı vericili böbrek nakilleri yapmayı planladıklarını belirten Doç. Dr. Kemal Peker,   merkezde şu an için 14 karaciğer, 37 böbrek nakil adayı hastalarının olduğunu kaydetti. Özellikle Düzce ve çevre illerde böbrek ve karaciğer yetmezliği olan nakil adayı hastaların kendilerine müracaat etmelerini isteyen Doç. Dr. Peker, “Artık bu hastaların başka merkezlerin listelerinde beklemelerine gerek kalmamıştır.” dedi.

 

   Organ Nakil operasyonlarının ciddi bir ekip çalışması ve büyük bir emek gerektirdiğine vurgu yapan Doç. Dr. Peker,  “Bu vesileyle nakil ekibinde yer alan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fuat Çetin, Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tansu Sav ve Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Öneç, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit Eşbah ve Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Burcu Can Ravera başta olmak üzere emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma ve bu süreçte bize her türlü desteği sunan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcımız ve Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İdris Şahin, Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ve Anabilim Dalı Başkanımız Prof. D. Mevlüt Pehlivan nezdinde tüm idarecilerimize teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

 

   Böbrek nakli sonrası hem sağlığına kavuşmanın hem de diyalizden kurtulmanın mutluluğunu yaşayan İsmail Akyüz ise, “Bir yıldır diyalize giriyordum. Böbrek nakli için bekleme listesindeyken, uygun donör çıkması beni çok mutlu etti. İnsanın kendi memleketinde bu hizmeti alabilmesi ayrıca güzeldi. Hocalarımızdan Allah razı olsun, ameliyatımı yapan doktorumuz Doç. Dr. Kemal Peker ve ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.