Veri Tabanı Oluşturulmasının Önemi Vurgulandı

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim uygulama ve Araştırma Merkezi’nin başlattığı Bağ Bahçe Çiçek Konferansları serisinin 3. sayısında “e- Taksanomide Sanal Herbaryumların (Bitki Derleme Evi) Önemi ve Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanları” konusu ele alındı.

Veri Tabanı Oluşturulmasının Önemi Vurgulandı
30.04.2022 - 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
664

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç’ın bilgi ve deneyimlerini anlattığı konferansa; Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferansın Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, kendisine yapılan daveti geri çevirmeyerek bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç’a teşekkür etti. Konferansın verimli olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Aksoy, başarı dilekleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Sanal Herbaryumların oluşturulmasının önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç, bilimsel yayını yapılmamış verilerin herbaryumda kullanılamayacağını dile getirdi. Herbaryumlar çok katlı binalar iken sanal herbaryumların sadece bilgisayar ve birkaç dijital aletlerden oluştuğunu ifade eden Babaç, sanal herbaryumlar sayesinde yapılacak sergi etkinlikleri ve bilgilerin geniş alanlara ulaşabildiğini söyledi.

Fiziki verilerin bilgisayar ortamında kullanmak için sayısal (Dijital) formata dönüştürülmesini sayısallaştırma olarak tanımlayan misafir konuşmacı, burada verilerin kendisinin değişmediğini, sadece; bit, 0, 1 gibi sayısal formatta kodlandığının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Sayısal teknolojilerin; veri toplama, işlevsel eğilimler oluşturma, analizler yapma, raporlar oluşturma ve daha iyi iş kararları verme becerisini kapsadığını ifade eden Prof. Dr. Babaç, “Sanal herbaryum, sayısallaştırılmış örneklerin internet üzerinde çevrim içi biyolojik çeşitlilik veri tabanları ve arama motorları aracılığıyla kullanıma sunulması olarak tanımlanabilir. Her herbaryum örneğin sanal görüntüleriyle birlikte bilimsel adlarını, toplandığı lokalite ve koordinat konumlarını, habitat tiplerini, toplayıcı adını içermesinin yanı sıra toplama sırasında alınan diğer arazi notları gibi bazı ek bilgiler de veri tabanlarına eklenir.” dedi.

Yurt dışı ulusların çoğunun herbaryum ağlarına ve yönetim sistemine sahip olduklarının altını çizen Babaç, ülkemizde ise veri tabanı ve sayısallaştırma çalışmalarına 1980’li yıllarda başlandığı bilgisini paylaştı.

Düzce Üniversitesi Herbaryumunun olduğu gibi Botanik Bahçesi’nin de veri tabanın oluşturulması tavsiyesinde bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç, kendisine bu fırsatı verenlere teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.

Konferans, Prof. Dr. Necmi Aksoy’un yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Prof. Dr. Babaç’a teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.


Editör: B. Zengin