30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk topraklarının düşman işgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümü kutlu olsun.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
28.08.2020 - 15:59
621

  Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk topraklarının düşman işgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümü kutlu olsun.

 

   Her Türk için mutlak bilinmesi, benimsenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken en önemli günlerden biridir 30 Ağustos 1922.

 

   Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bitap düşmüş, parçalanmış olan ülkemizi yeniden ayağa kaldırdığı ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin karşı konulamaz yükselişinin başladığı bir zaferin tarihidir 30 Ağustos.

 

   Zafere giden yolun engebeli, zorluklarla dolu olduğunu bilenlerin, Türk ulusu için bir karış toprağın bile ne derece önemli olduğunu gösteren, ölümsüzlerin ölümü yendiği tarihin adıdır 30 Ağustos.

 

   Gelin hep birlikte neler yaşandığını bir kez daha okuyalım, okutalım, bilelim, unutmayalım ve asla unutturmayalım…

 

ZAFERE GİDEN YOLDA NELER YAŞANDI?

 

   26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Taarruzun planlaması büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılmıştır. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmamıştır.

 

   Büyük Taarruz öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden dördüncü defa olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutan unvanı verilmiştir.

 

   Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

 

   Büyük Taarruz, gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, gerek basında, gerekse halk arasında büyük sevinçle karşılanmış, orduya ve ordunun Başkomutanına başarılarından dolayı tebrik telgrafları gelmiştir.

 

   Zaferden iki yıl sonra 30 Ağustos 1924’te Dumlupınar’da Büyük Zafer’in Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı bir törenle hem zafer kutlanmış, hem de şehitler anılmıştır.

 

   Törende Fevzi Paşa yaptığı konuşmada Büyük Taarruzun bütün aşamalarını anlatmış, zaferin önemi konusunda törene katılanlara geniş bilgi vermiştir. Ardından diğer protokol konuşmaları yapılmış ve en son da Gazi Mustafa Kemal Paşa bir konuşma yapmıştır.

 

   Gazi Mustafa Kemal, Büyük Zafer’in Türk milleti için ne anlam taşıdığını ve bundan sonra genç Türkiye Cumhuriyeti’nin izleyeceği yol ile ilgili görüşlerini anlatmıştır. Törende ayrıca “Meçhul Şehit Anıtı”nın temeli de atılmıştır. Bu törenden iki yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir kanun çıkarılarak 30 Ağustos’un ordunun bayramı olduğu belirlenmiştir.

 

   1926 yılında çıkarılan kanuna uygun dönemin Milli Savunma Bakanı Recep [PEKER] Bey tarafından yayımlanan genelgede ise törenin nasıl yapılacağı ayrıntılı şekilde yazılmıştır.

 

   Her Türk’ün dün olduğunu bugünde ve dahi ilelebet gururla yaşayacağı, gelecek nesillere gururla anlatarak yaşatacağı Büyük Zafer’in 98’nci yıldönümü kutlar, Türkiye Cumhuriyetinin doğmasına ve ilelebet payidar kalmasına vesile olan başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarına minnetlerimizi sunarız.

 

   Ruhları şad, mekanları cennet olsun.