Marketler poşet zammı için bastırıyor: Yüzde yüz zam talebi

Alışverişlerde kullanılan 25 kuruş olan poşetlerin 2022 fiyatları için marketler zam talep ediyor. Poşet fiyatlarına ilişkin karar yılın son günü belli olacak. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerin çevresel sürdürülebilirlik için gerçekleştirilen bir uygulamadan kâr sağlamasının doğru olmadığını belirtti.

Marketler poşet zammı için bastırıyor: Yüzde yüz zam talebi
1.12.2021 - 15:37
Güncelleme 1.12.2021 - 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
701

   Marketlerde 25 kuruşa satılan poşetlere zam yapılması gündemde. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle çevreye etkisi nedeniyle paralı hale getirilen market poşetlerinde fiyat bu yıl sonu itibariyle tekrar belirlenecek.

  25 kuruşluk market poşetlerinden devletin aldığı pay yeniden değerleme oranında artınca marketlerin aldığı pay azalmaya devam ediyor. Marketlerse bu duruma karşı poşet fiyatlarına zam talep etti. 2022’de marketlerin aldığı payın sıfırlanacağını ve 25 kuruşun tamamının devlete gideceğini söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerin zam talebine tepki gösterdi.

   Konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendiren Eroğlu, 25 kuruşluk market fiyatının tamamının çevresel faaliyetlere gitmesi gerektiğini, marketlerin buradan pay almasının doğru olmadığını belirtti.

HEPSİ DEVLETE KALACAK

   Eroğlu konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

   “Devlet poşeti 25 kuruş yaptığı ilk yıl 15 kuruşu devlete, 10 kuruşu markete gidiyordu. Mevzuata göre devletin aldığı oran her sene yeniden değerleme oranına göre artıyor. Ancak 25 kuruş sabit kaldığı için marketlerin aldığı pay azaldı. Zaten başta da amaç buydu. Çevre için yapılan bir faaliyetten neden market para kazansın? Bu sene fiyat 25 kuruş olarak kalırsa bu miktarın hepsi devlete kalacak.

   Marketler de kendilerine para kalmayacağı için 25 kuruşluk zam talep ediyor. Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Poşetli ücretli hale getirme, devletin çevresel sürdürülebilirlik için yaptığı, anlaşılabilir bir düzenleme. Ama çevre için yapılan bir faaliyetten marketlerin neden kâr elde ettiğini anlamak mümkün değil.”

‘BU EKONOMİK ORTAMDA DOĞRU DEĞİL’

   Her sene mevzuat gereği fiyatları belirlemek için Ankara’da bir komisyonun toplandığını belirten Eroğlu, “Komisyon bu Pazartesi günü Ankara’da toplandı. Marketler orada bu fiyatın 50 kuruşa çıkması için ciddi bir baskı oluşturuyor. Bu sene fiyat aynı kalırsa marketlere bir şey gitmemiş olacak. Marketin buradan ayrı bir bedel olmasını mevcut ekonomik ortamda doğru bulmuyoruz” dedi.

   “Poşetin markete maliyeti eskiden zaten fiyatlara yansıtılıyordu. Biz de poşeti ücretsiz alıyorduk. Bu nedenle marketlerin şuan hiç bir şey istememesi lazım.” diyen Eroğlu, 25 kuruşluk bedelin tamamının devletin çevresel sürdürülebilirlik politikaları için harcanması gerektiğini savundu.

   Eroğlu, “Bakanlık senenin son günü fiyatı açıklayacak. Tüketicinin de çok zor durumda olduğu bu dönemde bu fiyatın tekrar artmaması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

(sözcü)


Editör: B. Zengin