Çavuştan döner sermaye için ACİL önlem çağrısı!

Türk-Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş, sağlık kurumlarında döner sermaye sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Çavuştan döner sermaye için ACİL önlem çağrısı!
2.10.2019 - 17:29
403
   Türk-Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş, sağlık kurumlarında döner sermaye sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
 
   Çavuş, açıklamasında "Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir. Bugün bakıldığında çalışana da bir faydası kalmadığı açıktır.
 
 
   Dün döner sermaye sisteminde adaletsizlik vardı. Bugün performansa dayalı döner sermaye ücretleri ya tamamen sıfırlandı ya da çok düşük düzeylere indi. 
 
 
   Çalışanlar çalıştıkça çok kazanacak denildi. Muayene, ameliyat ve tüm tıbbi hizmetlerde çok büyük artışlar olmasına rağmen SGK’nın hastanelerimize ödediği ücretlerde bir artış olmamış bunun neticesinde sağlık çalışanlarının döner sermayeleri erimiştir.
 
 
   Döner sermayelerin çalışanın alın teri olduğu ilan edildi ama her ne hikmetse kurumların yaşadığı her finansal sıkıntıda döner sermayeler kullanıldı çalışanın hakkı başkalarına dağıtıldı. 
 
 
   Sağlık çalışanlarına ilave ücret artış taleplerine karşılık döner sermayeniz var denilerek hem kapılar kapatıldı hem de döner sermayeler yok edilerek çalışanın geliri azaltıldı. 
 
 
   Döner sermaye ödemelerine göre harcamalarını, kredi ve taksitlerini ayarlayan sağlık çalışanları geçinemez hale geldi. Bir çalışanın evine borcunu ödemediğinden dolayı haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışanın emeğini yok eden ve bunlara kayıtsız kalanlardadır.
 
 
   Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Yök'e bağlı kurumlarda da  ne yazık ki döner sermayelerin düşüklüğü çalışanları adeta canından bezdirmiştir. Kayıplar telafi edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Oysa ki döner sermaye sabit ek ödemelerinin Kurumlarımız tarafından değil de, genel bütçeden karşılanırsa sorun kendiliğinden çözülecektir. 
 
 
   Kısacası bardak dolmuş, sabır taşmıştır. Yüksek öğretim Kurumu çalışanın alın terinin bu haline daha fazla seyirci kalmamalıdır. Döner sermayede acil olarak önlemler alınmalı ve çalışanın hakkı birinci öncelik olmalıdır.  Çalışanların talepleri derhal karşılanmalıdır.  
 
 
   Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir. 
 
 
   Türk Sağlık-Sen olarak buradan  sesleniyoruz; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın  Döner sermayeler bir sorunun değil çalışan için ekonomik bir iyileştirmenin adı olsun." ifadelerini kullandı.