Er: Amerikan beyaz kelebeği için tedbirler alınmalı!

İyi parti il başkanı Yunus Özay Er Düzce ve Akçakocada yoğun olarak görülen Amerikan beyaz kelebeği ile ilgili gerekli tedbirlerin acilen alınması ve fındık üreticilerinin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Er: Amerikan beyaz kelebeği için tedbirler alınmalı!
4.10.2019 - 12:44
415

   İyi Parti il başkanı Yunus Özay Er,  özellikle Düzce ve Akçakoca'da yoğun olarak görülen ve başta fındık ağaçlarına olmak üzere meyve ağaçlarına da zarar vererek üreticiyi tedirgin eden Amerikan beyaz kelebeği ile ilgili açıklama yaptı.

 

  Er, "Amerikan beyaz kelebeği 1970 yıllarda ülkemizde ilk defa; 1998 de de bölgemizde ilk defa görülmüş  fındık üreticisine  büyük zarar verecek   ciddi bir mücadele  gösterilmesi gereken bir zararlıdır. Tırtılları yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar. Fazla zarar gören yapraklarda sadece ana damar kalır. Bitki gelişimine verdikleri zararla ürün kaybına neden olurlar. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına ve tamamen yok olmasına sebep olurlar" dedi.

 

   Topyekûn bir mücadele gerektiğini belirten Er, "Son 3 yıldır    Düzce ve  Akçakoca'da  yoğun olarak görülmeye başlanmış ve zararları giderek artmaktadır. Özellikle de son dönemde görülmekte olan artış ve zarar, üreticileri zor durumda bırakmaktadır. Topyekün bir mücadele gerektiren ve üreticiye büyük zarar veren bu tür, havadan ilaçlama  çevre  kirliliğine  ve  su havzalarına  zarar verme  riski nedeniyle terk edilmiş uygulamadır. Bu durumda  ancak devlet- millet işbirliği ile  bunun üstesinden gelinmesi mümkün görünmektedir. Fındık üreticilerinin çoğu fiyat sarmalından kurtulup zirai mücadeleye kaynak aktarmakta zorlanmaktadır. Önümüzdeki yıl bu zararıyla  gerçekçi mücadele edebilmek için bu yıldan tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

 

   Bunun için hem devlete hem de üreticiye düşen bir takım görevler  bulunmaktadır  bunlar;

 

   -Çiftçinin  zirai mücadelede  kullanacağı ekipman için destekleme  yapılmalıdır, üreticinin tek başına bu derece büyük bir sorunun altından kalkması mümkün gözükmemektedir.

 

   - İlave ilaç ve mazot desteği, sorunun kökü kazınana kadar( minimum 3 yıl ) yapılmalıdır.

 

   -Kimyasal veya biyokimyasal ilaçların amacına uygun kullanıldığının kontrolü ve-veya-tespiti  köy muhtarlıkları ile birlikte tarım danışmanlarınca yapılmalıdır.

 

   -İhbarı zorunlu  hastalık ve zararlılar kapsamına alınarak bu konuda  çiftçiler bilinçlendirilmeli, uymayan üreticiler ile alakalı tedbirler alınmalıdır.

 

   -Özel mülkler dışında kalan alanlardaki mücadele  köylerde   köy tüzel kişiliklerince merkezlerde de belediyeler  eliyle  eş zamanlı  yapılmalıdır.

 

   -Tarım il ve-veya- ilçe müdürlükleri bu konunun önemini anlatan bilgilendirme  toplantılarına süratle devam etmelidir" dedi.

 

   Konu ile ilgili meclise soru önergesi vereceklerini belirten Er, "Konu ile ilgili meclise soru önergesi vererek,  gerek siyasi gerekse de bürokratik takibi hassasiyetle yapılacaktır. Kentimizin önemli bir geçim kaynağı olan fındık üretiminde üreticiyi desteklemek ve bilinçlendirmek tüm siyasilerin en temel görevidir" dedi.