Scooter’da kurallar değişti! Ceza yağdı

Türkiye’de yaklaşık 50 bin adet e-scooter var. Kullanıcı sayısı ise 5 milyona ulaştı. Her geçen gün yaygınlaşan scooterlerin kullanımıyla ilgili nisan ayında düzenleme yapılmış ve yeni kurallar getirilmişti. Ancak çoğu kişi bu düzenlemeden habersiz ve kural ihlali yapmaya devam ediyor. İstanbul'da elektrikli scooter kullananlara yönelik yapılan denetimde, belirlenen kurallara uymayan sürücülere ceza yağdı.

Scooter’da kurallar değişti! Ceza yağdı
25.10.2021 - 16:44
Güncelleme 25.10.2021 - 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
989

   Bağdat Caddesi'nde yapılan denetimlerde kaldırımda scooter ile ilerleyen sürücüler durdurularak ceza yazıldı.Son dönemde yollarda sıkça gördüğümüz elektrikli skuterler, (e-scooter) pandemiyle birlikte alternatif bir ulaşım aracı haline geldi. Genellikle kaldırımlarda bağlı bulunan ve mobil uygulamalar üzerinden kiralanan e-skuterlere her yaştan insanın ilgisi var.

   Elektrikli scooterların kullanımına yönelik bazı kuralların getirilmesinin ardından İstanbul'un çeşitli noktalarında denetimler yapılmaya başlandı. Kadıköy Bağdat Caddesi'nde yapılan denetimlerde, elektrikli scooter ile kaldırımda ilerleyenler tek tek durduruldu. Kimileri ise polis ekiplerini görmesi üzerine scooterdan indi.

   Kısa mesafelerde avantaj sunan e-skuterleri bireysel kullanım için satın alan da çok. Hal böyle olunca e-skuterler Karayolları Trafik Kanunu’na bile eklendi. Yani trafik kurallarını ihlal eden e-skuter kullanıcılarına trafik cezası uygulanabilmesinin önü açıldı.

   Durdurulan kişilere 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca elektrikli scooter ile kaldırımda ilerlemekten 144 lira ceza kesildi. Ceza kesilen bir kişi, "Kaldırımda scooter kullanmak yasakmış ama biz bilmiyorduk. Onun için cezai işlem uyguluyorlar. Ceza 140 küsürmüş" dedi.

   Denetimler sırasında polis ekiplerinin yanına gelen bir kadın ise, "Bir scooter torunuma çarptı. Cesaret edip şurada rahat yürüyemiyoruz. Hepsi kaldırımda gidiyor. Ayrıca kuryeler de kaldırımda gidiyor. Bir de bir şey söylediğiniz zaman hakaret alıyorsunuz." diye konuştu.

   Öte yandan Fatih, Aksaray'da da denetim yapıldı. Aksaray Millet Caddesi'nde denetimde scooter kullanırken cep telefonuyla konuşan sürücüye, 'diğer karayollarını kullananların hareketlerini zorlaştırıcı ve tehlike yaratacak' şekilde hareket ettiği için 314 lira para cezası kesildi. Denetimler sırasında bazı elektrikli scooter kullanıcılarının denetim noktasına girmemek için kaçtığı görüldü.

   Geçtiğimiz nisan ayında ise e-scooter yönetmeliği yayımlandı. Bu düzenlemeye göre; artık neredeyse her yerde karşılaştığımız e-scooterlerin azami hız sınırının 25 kilometre/saat olması gerekiyor.

   Yine yönetmeliğe göre, 16 yaşından küçükler e-scooter kullanamazken, tek elle scooter kullanımına da izin verilmiyor. En önemlisi ise bir scootere iki kişinin binmesi yasak. Ancak maalesef yasağa rağmen bu kurallara uyulmadığı görülüyor.

(Milliyet)


Editör: B. Zengin