Dünya, tarihi kararı bekliyor!

Srebrenitsa katliamının emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiçin alacağı ceza, yarın Laheyde belli olacak. Birçok kurban yakını Boşnak, kararı mahkemede dinlemek için Hollandaya gitti.

Dünya, tarihi kararı bekliyor!
21.11.2017 - 16:14
633

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki duvarlarda 'Srebrenitsa'yı unutma' yazıları dikkat çekerken, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Mladiç'i askeri üniformayla gösteren çizimler var. Uluslararası haber ajansı AP'nin servis ettiği arşiv kareleri, unutulan vahşeti dünyaya yeniden hatırlatıyor.

 

'Bosna Kasabı' lakabıyla bilinen ve sekiz binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan Sırp komutan Ratko Mladiç için karar yarın verilecek.

 

 

Başta Balkanlar olmak üzere dünya, Lahey'deki uluslararası mahkemenin açıklayacağı cezayı bekliyor.

 

Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan Srebrenitsa’da 1995 yılında gerçekleşen katliamda, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkek Mladiç konutası altındaki Sırp birlikleri tarafından öldürülmüştü. Saraybosna’da 44 ay süren kuşatma sırasında düzenlenen saldırılarda ise 10 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

 

 

16 yıl saklandıktan sonra 2011 yılında Sırbistan'da yakalanan Mladiç'in aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılandığı dava senelerdir devam ediyordu. Savcılık, Sırp komutan için müebbet hapis cezası verilmesini istiyor.

 

600'e yakın tanığın dinlendiği uzun dava sürecinde sona gelinirken, kurbanların yakınları Hollanda'nın Lahey kentine gitti. Yaklaşık 50 Boşnak, kararı mahkeme salonunda dinleyecek.

 

 

Dünya yeniden hatırladı

 

Srebrenitsa Kadın Birliği'nin duvarlarına asılan ve insanlığa karşı sessizce bakan kurbanların portreleri, bugün uluslararası haber ajansı AP tarafından dünyaya geçildi.

 

Yakın tarihin en acımasız katliamında dört yakınını kaybeden Mirsada Kahriman, portrelerin önünde gözlerini aşağıya dikmiş halde duruyor.

 

AP'nin servis ettiği arşiv karelerinde ise insanın hafsalasının almayacağı vahşet görüntüleri var: Toplu mezarlar, ağaca asılı kadınlar, kafatasları!

 

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da birçok duvarda 'Srebrenitsa'yı unutma' yazıları dikkat çekiyor.

 

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise Mladiç'i askeri üniformayla gösteren çizimler var.

 

Aradan 22 yıl geçse de halen toplu mezarlarda bulunan birçok cenazenin kimliği belirlenip yeniden toprağa veriliyor.

 

Avrupa tarihinin karanlık sayfası

 

1995 Temmuz'unda Sırp komutan Ratko Mladiç ve askerlerinin kuşattığı Srebrenitsa, BM tarafından 'güvenli bölge' ilan edilince kente Hollandalı Barış Gücü askerleri gönderilmişti. Hollandalı askerler Srebrenitsa’ya altı kilometre uzaklıktaki Potacari’ye konuşlandırılmıştı.

 

Mladiç’in katliam tehditleri üzerine yaklaşık 300 Bosnalı, Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığındı. Ancak Hollandalı askerlere rağmen Sırplar bu 300 Bosnalıyı da katletti.

 

Öldürülenlerin yakınları katliamı önleyemedikleri için 2007 yılında Hollanda devleti aleyhine de dava açmıştı. Hollanda ise olayla ilgili yaptığı soruşturmada, askerlerinin katliama müdahale etmemesinde suçsuz bulmuştu. Hollanda'nın bu kararı Bosnalı Müslümanların tepkisini çekmişti.

 

İki uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak onaylanan Srebrenitsa Katliamı, Avrupa tarihinde II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en şiddetli olaydı.