“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİKLİ 4 NOKTA VAR”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Deprem Yönetimi Çalıştayı”na katıldı. Konuşmasında Türkiye’deki deprem gerçeğinden söz eden Başkan Özlü, kentsel dönüşümün önemi ve belediyelerin sorumlulukları konusunda önemli açıklamalar yaptı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİKLİ 4 NOKTA VAR”
14.03.2023 - 19:58
Güncelleme 14.03.2023 - 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
449

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Deprem Yönetimi Çalıştay”ı birbirinden önemli akademisyenler ve konuyla ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla üniversitede düzenlendi. Geniş katılımın olduğu çalıştayda depreme karşı alınacak tedbirler, sorunlar ve çözüm önerileri bilimsel veriler ışığında tartışıldı. Çalıştayın açılış konuşmasında Düzce’nin deprem gerçeğinin Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olduğunu söyleyerek; “Deprem sonrasında alınacak tedbirler gerçekten çok değerli. Afet anında arama kurtarma faaliyetleri ve insanların beslenmeleri ve barınma ihtiyaçları çok önemli. Ancak asıl olan; bir deprem olması halinde hiçbir yıkım olmamasıdır. Bütün bu süreçlerin yaşanmasına ihtiyaç kalmamasıdır. Bunun birinci yolu sağlam konut stokundan geçiyor. Ben aslında Savunma Sanayi Uzmanıyım, uzun yıllar savunma sanayiinde çalıştım. Savunma sanayiinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu son depremden sonra ülkemiz için savunma sanayiinden daha önemli bir konu olduğunu çok iyi anladık. Bu da kentsel dönüşüm konusu. Bizim bütün şehirlerimizin eski konut stokunun eritilmesi, tüm şehirlerimizde kentsel dönüşüm projeleri başlatılmalı.” dedi.

“DÜZCE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ŞANSLI”
Depreme karşı alınacak en önemli tedbirin yapıların yenilenmesi ve hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm uygulamalarının başlaması olduğunu belirten Başkan Özlü, Düzce’nin birçok ilden şanslı olduğundan söz ederek şöyle konuştu: “Öncelikle İstanbul gibi İzmir gibi büyük kentlerimizde, kentsel dönüşüm konusu çok önemli arz ediyor. Hükümetimizin ve hepimizin
en önem vermesi gereken konu, büyük ölçekli alan bazlı kentsel dönüşüm konularıdır. Üniversitemizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, Belediyelerimizin üzerinde önemle durması gereken en önemli konu, kentsel dönüşümdür. Düzce bu konuda biraz şanslı. İki büyük deprem akabinde konut stokumuz %80 oranında yeni. Geriye kalan yüzde 20'lik kısım var. Alan ve mahalle bazlı bir kentsel dönüşüm projesi ile eski yapılarımızı eritmeyi düşünüyoruz.”

8 MAHALLE TESPİT EDİLDİ, 4’Ü ÖNCELİKLİ
Düzce’de kalan %20’lik eski yapı stokunun da en kısa sürede dönüştürülmesi için çalışmaların tamamlandığını aktaran Başkan Özlü, belirlenen 8 mahalleden 4’ünün öncelikli olarak kentsel dönüşüme gireceğini söyledi. Başkan Özlü: “Düzce'de 8 mahalle tespit etmiştik. 2 yıl önce Çevre Bakanlığımıza yazdık, onaylarımızı aldık. ilk 4'ünü öncelikli projemiz olarak hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşüm yapılması gereken 1. Bölgemiz Kültür Mahallemizdir. Eski Sanayi çarşısının olduğu yerdir. 2. Bölge, Şerefiye Mahallesidir. Özellikle Gaziantep Caddesi ve İstanbul caddesi arasında kalan mesafe. Aynı zamanda Gaziantep Caddesi’nin arka taraflarında eski konut stoklarımız var buraları yenileyeceğiz. 3. Camikebir mahallesidir. 4. bölge de Burhaniye mahallesidir. Akabinde Ağa mahallesi ve Çamköy geliyor ama ilk dört bölgeyi bu şekilde belirleyip meclisten yetki aldık. Kentsel dönüşüm projeleri özel soluklu faaliyetlerdir. Ancak hiçbir şey insan hayatından değerli değildir. Kentsel dönüşüm projesine tüm kurumlarımızın desteğini bekliyoruz.” dedi.


Editör: B. Zengin