DÜZCE DİĞER İLLERE ÖRNEK OLACAK

Ulusal bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce ve ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski Başbakan Binali Yıldırım’a destek mesajı veren Başkan Özlü, Yerel yönetimlerdeki gelir dağılımının eşitsizliğine dikkat çekti.

DÜZCE DİĞER İLLERE ÖRNEK OLACAK
14.07.2021 - 17:10
Güncelleme 14.07.2021 - 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
1062

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü haftasonu Beyaz TV program yapımcısı Tahir Sarıkaya’nın konuğu oldu. Programda Düzce Belediyesinin yaptığı çalışmaları anlatan Başkan Özlü, ülke gündemine dair de önemli açıklamalarda bulundu. 

“KRONİK SORUNLARI TEK TEK ÇÖZÜYORUZ”


Programın ilk bölümünde Düzce için yapılan çalışmaları anlatan Başkan Özlü, kronikleşmiş tüm sorunların tek tek çözüldüğünü kaydetti. 
Toplu taşıma, vahşi depolama sorunu ve itfaiye teşkilatının güçlendirilmesi konularına değinen Başkan Özlü; “Düzce benim memleketim. Siyasete girerken iki amacım vardı, bunlardan biri Düzce’ye hizmet ederek çehresini değiştirmek. İkincisi ise kendi uzmanlık alanında Türkiye’ye katkı sunmaktı. Ben savunma sanayi uzmanıyım yaklaşık 25 yıl savunma sanayi müsteşarlığında çalıştım ve bugün gördüğünüz yerli ve milli sistemlerin hemen hemen tamamında aktif rol aldım. Bu birikimlerimi hem Düzce için hem de ülkemiz için kullanmaya gayret ediyorum.  Göreve geldikten sonra taşıma sistemini optimize ettik. 81 il arasında tüm hatları optimize ederek tüm araçları ve şoförleri yenileyen tek iliz. İtfaiye teşkilatımızı yeniliyoruz. Düzce’nin her yerine 7 dakikada ulaşabilecek bir alana yeni bir itfaiye istasyonu yapıyoruz.  Ayrıca çöp  sorunu çözüme kavuşturmak için Katı Ayrıştırma ve Entegre Tesisi, Tıbbı atık Sterilizasyon Tesisi ve Aktarma İstasyonunu kurduk. " 


ÇALIŞMALARIMIZIN SONUÇLARI ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI


5 yılın sonunda Düzce’deki değişim ve dönüşüme herkesin şahit olacağını açıklayan Başkan Özlü; “Bir süre önce başlattığımız Kent estetiği projesi devam ediyor. Millet bahçesinde son aşamaya geldik. Düzce’nin içme suyu altyapısının tamamını yeniliyoruz. Arıtma sistemini yeniliyoruz. 
Çalışmalarımızın ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Dönemin sonunda Düzce’nin nasıl değiştiğini göreceğiz. Kronikleşmiş sorunları çözmeye kararlıyız. Düzce’de uyguladığımız belediyecilik sistemi bizim ölçeğimizdeki belediyelere örnek olacak bir sistem. Kredi kullanmadan, yatırımcılarımızı teşvik ederek büyük bir değişim dönüşüm gerçekleştiriyoruz”
ifadelerini kullandı.  


“SOYLU VE BİNALİ YILDIRIM’IN YANINDAYIZ”


Son günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Eski Başbakan Binali Yıldırım ile ilgili gündeme gelen çeşitli karalama kampanyaları için de konuşan Başkan Özlü; “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve eski Başbakanımız Binali Yıldırım’a yapılan suçlamalar var. 
Ben objektif bir analiz yapacağım. Amerikan Başkanı Joe Biden 2 yıl önce bir açıklama yaptı. Ben seçilirsem  Türkiye’deki  yönetimi değiştireceğim dedi. Ben bunu darbelerle değil, ‘bunu muhalefeti destekleyerek yapacağım’ dedi. Biden’ın ifadesi Türkiye’deki iktidarı değiştirmek yönünde. Amerika’da seçimler oldu, Biden iktidara geldi. Belli süre geçti, Türkiye’deki muhalefetin sesi yükseldi. Erken seçim istenmeye başlandı. Bunlar birbiriyle ilişkili şeyler. 
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, terörle mücadelede büyük bir başarı sağladı. Kendisini dağlarda tepelerde her yerde görüyoruz. Son yıllarda ülke içerisindeki patlama ve eylemler sıfırlandı. Bu büyük başarı. Türkiye kendi içinde savunma yapmıyor. Türkiye terörün kaynağında operasyonlar yapıyor. Hedef alınan kişi terörle mücadelede büyük rol alan bir bakanımız. Yine köprüler yollar kazandırmış başarılı eski başbakanımızı hedef alıyorlar.
Terör örgütleri  yabancı istihbaratlarca kollanır ve kullanılır. Amerika’da yaşayan fetö lideri, çok basit bir analız. Türkiye istiyor vermiyorlar. Yabancı istihbarat örgütlerinin izni olmadan 190 ülkede okul açamazsınız. Suç örgütü lideri Arap Emirliklerinde videolar yayınlıyor. Bir ülkeden bir ülkeye gitmek kolay değil. Bu suç örgütü lideri yabancı istihbarat örgütü tarafından kullanılıyor. Bence resmin büyüğünü görmek lazım. Ben komple teorilerine yatkın bir insan değilim ama resim çok açık”
dedi.  

EKONOMİ CANLANACAK

Covid-19 pandemisinden Tüm Dünya’nın olumsuz yönde etkilendiğini hatırlatan Başkan Özlü; “Tüm Dünyayı kasıp kavuran bir salgın var. Bu dönemde Türkiye’deki sağlık sistemi çok başarılı bir sınav veriyor. Yurtdışında yaşayan arkadaşlarımla görüşüyorum bir aşı için 65 kilometre yol gittiklerini söylüyorlar. Biz de aşıya ulaşmak çok kolay. Ekonomide salgın süreci canlandıktan sonra büyük bir canlanma olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin başarı elde edeceğine inanıyorum” dedi.  

“YEREL YÖNETİMLERDE BAZI SIKINTILAR VAR”


Başkan Özlü, programın son bölümünde yerel yönetimlerdeki vergi dağılımı adaletsizliğinden bahsetti. Yerel yönetimlerde vergi dağılımlarında küçük ölçekli belediyelerin olumsuz etkilendiğini aktaran Başkan Özlü; “2 yıldır yerel yönetimlerde belediye başkanlığı yapıyorum. Ben dersime iyi çalışırım, öğrenciyken de iyi ders çalışırdım. Yerel yönetimlerde bazı sıkıntılarımız var. Ben Cumhurbaşkanımızın belediye başkanları ile yaptığı toplantıda da ifade ettim. 
Yerel yönetimlerin gelir dağılımlarında sıkıntı var. 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 45’i İstanbul’da toplanıyor. Fabrika Kars’ta, Muş’ta, Düzce’de ama kayıtlı olduğu vergi dairesi İstanbul’da olduğu için oraya ödeniyor. Vergilerin Yüzde 11’i Ankara, yüzde 10’u ise İzmir’de. Yani Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 66’sını 3 büyükşehir topluyor.  Burada bir adaletsizlik var.
Türkiye’nin vergilerinin yüzde 45’ini İstanbul topluyor, ama İstanbul Türkiye nüfusunun yüzde 20’sini kapsıyor.  Yüzde 45’in yüzde 8 buçuğu büyükşehir belediyesinin direk hesabına yatıyor. Ciddi bir kaynak söz konusu. Bizim gibi küçük belediyeler 51 iliz vergi gelirlerinin yüzde 1 buçuğunu paylaşıyoruz. Bunun giderilmesi gerekiyor”
dedi. 


GELİRLERİ İLE HİZMETLERİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı destek ile yapılan hizmetlerin örtüşmediğini kaydeden Başkan Özlü; “İstanbul güzel bir şehir. Zaten doğal bir güzelliği var. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmetleriyle aldığı gelirler birbiriyle mütenasip değil.  Çok ciddi gelirleri var. Bizim gibi belediyelerin aldığı yüzde 1 buçukluk payın en az 1 puan daha artırılarak 2,5 olması gerekiyor. 
Yerel yönetimler ile ilgili yapılacak olan ilk düzenlemede bunun da gözden geçirilmesini istiyoruz’
ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı. 


Editör: B. Zengin