Sektör Temsilcileri, Turizmin Gelişmesi İçin Eğitimin Önemine Dikkat Çektiler

Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun düzenlediği Sektör Üniversite Buluşması 3 adlı panelde sektör temsilcileri bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Sektör Temsilcileri, Turizmin Gelişmesi İçin Eğitimin Önemine Dikkat Çektiler
15.04.2022 - 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
852

Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Öztürk, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Mesci ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

“Güvenli Otel, Güvenli Hizmet Sertifikalarına Daha Çok Önem Veriliyor”

Dr. Emrah Öztürk moderatörlüğünde gerçekleşen panelin ilk konuşmasını yapan Bolu Narven Oteli müdürü İbrahim Yüksel, Turizmin severek yapılması gerektiğini, bu sektörün başka sektörlerle iç içe çok geniş bir alanı kapsadığını ve ülke ekonomisinde lokomotif görev üstlendiğini söyledi. Emek yoğun bir sektör olmasından dolayı uzun mesai saatlerinin insanı yorduğunu ancak, işini severek yapmanın sonucunda karşılığının alınabildiği bir sektör olduğunu belirten Yüksel, turizmde çalışmanın insana hayal edemeyeceği fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Pandemi sonrasında güvenli otel, güvenli hizmet sertifikalarına daha çok önem verildiğini söyleyen Yüksel, bu konuda uluslararası standartları yakalayan işletmelerin müşteri çekmede üstünlük elde ettiğini ifade etti. Turizmde yenilik kavramının önemine de değinen Yüksel, yenilik sunmanın bir tercih olmaktan çok bir zorunluluk halini aldığını vurguladı.

 

“Sektörde Eğitimsizliğin Eksikliğini Hissediyorum”

Panelin ikinci konuşmasını gerçekleştiren Hideout Village Restoran ve Mutfak Şefi M. Yavuz Erinmezkaptan ise; sektörde okullu değil alaylı olduğunu belirtti. Turizm sektöründe alaylı olmanın da kişiye farklı bir deneyim kazandırdığını söyleyen Erinmezkaptan, ilerleyen zamanlarda turizm eğitiminin eksikliğini çektiğini ifade etti.  “Turizm, turizm eğitimi alan profesyonel insanların yapması gerektiği bir alandır.” diyen M. Yavuz Erinmezkaptan, turizmin her kolunda yetişmiş, kalifiye elemanın önemine dikkat çekti. Turizmin otelcilik ve restorancılık olarak ikiye ayrıldığını söyleyen misafir konuşmacı, her iki alanında kendine ait özel kalifikasyonlar gerektirdiğini dile getirdi. Otelcilik alanında da sezonluk (Resort) oteller ile şehir otelciliği arasında fark olduğunun altını çizen M. Yavuz Erinmezkaptan, otelciliğin hizmet ağırlıklı olduğunu ve daha fazla müşteri memnuniyetinin ön plana çıktığını söyledi.

 

“Düzce’de Turizm Çok Daha İyi Yerlere Gelecek”

Düzce’nin ve Akçakoca’nın gastronomik gücüne dikkat çeken Erinmezkaptan, lezzetlerin daha fazla tanıtılması ve farklı reçetelerle yorumlanarak misafirlere sunulma potansiyelinin olduğunu vurguladı. Ayrıca Düzce’nin doğal, kültürel turizm cazibelerine de değinerek, Düzce’de ve Akçakoca’da turizmin şimdi olduğu halinden çok daha iyi konumlara geleceğine olan inancını paylaştı. Mutfakta çalışmanın yoğun mesai gerektirdiğini, yeniliğe açık olmak gerektiğini dile getiren Erinmezkaptan, bilgiye erişmenin kolay olduğu bu dönemde bu zorlukların üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

 

“İnsan İlişkilerini İyi Yönetebilen Bu İşte Başarılı Olur”

Panelin son konuşmasını yapan OTur BuTur Seyahat Acentesi sahibi Ömer Özcan, turizmde kendini pazarlamanın önemine dikkat çekti. Turizmin insanla iletişim kurmak olduğunu, dolayısıyla insan ilişkilerini iyi yönetebilenlerin başarıya diğerlerinden daha erken ulaşacağını söyleyen Özcan, üniversitelerin herhangi bir turizm bölümünden mezun olanların bu özelliklerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Acenteciliğin ürün veya hizmet satmaktan çok “hayal satmak” olduğunu vurgulayan Özcan, aynı zamanda sektörün dijital yönüne de dikkat çekerek, gelişen teknolojilerden haberdar olmanın, bu teknolojilerden yararlanmanın mühim olduğunu söyledi.

Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılar, panel sonunda Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci eşliğinde yeni yapılan mutfağı gezdiler. Bu tarz etkinliklere her zaman destek vereceklerini dile getiren sektör temsilcileri, kendilerine gösterilen ilgi ve alakadan dolayı yetkililere teşekkür etti.


Editör: B. Zengin