Rektör Çakar Ülke TV’de Üniversitenin Çalışmalarını ve Yeniliklerini Anlattı

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Ülke TV’de yayınlanan “Başkanlar Konuşuyor” programına konuk olarak, Üniversitenin çalışmalarını ve yeniliklerini anlattı.

Rektör Çakar Ülke TV’de Üniversitenin Çalışmalarını ve Yeniliklerini Anlattı
16.04.2022 - 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
761

Moderatörlüğünü Eda Özdemir’in yaptığı programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin değer üretme misyonunun, akademik çalışmalardan, bölgesel kalkınma programlarına kadar yapılan çalışmalarla desteklendiğini ifade etti. 3 fakülte ve 3 bin öğrenciyle kurulan Düzce Üniversitesi’nin bugün 30 bin öğrenci ve 14 fakülteye ulaştığını belirten Çakar, Düzce Üniversitesi’nin gerek yut içi gerekse de yurt dışı sıralamalardaki yeriyle başarısını ispatlayan bir üniversite olduğunu vurguladı.

 

“Amacımız Merdiven Altı Uygulamalara Son Vermek”

Düzce Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Üniversitesi olarak seçilen ilk 5 üniversite içerisinde yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çakar, ihtisas alanları olarak sağlık ve çevre alanlarını seçtiklerini sözlerine ekledi. Düzce Üniversitesi’nin Sağlık konusunda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında katma değerli çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Çakar, Türkiye’nin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ne(GTT) sahip olduklarını dile getirdi. GTT alanının bir sağlık sektörü olduğunu, dolayısıyla sağlık alanında sağlıkçıların olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “İnsanların hayatlarına, vücut sağlığına etki edecek bir alanda işi bilen sağlık çalışanlarının olmasını önemsiyoruz. Bizim bu alanı seçmemizin asıl nedeni insanlar tarafından ihtiyaç duyulan bu hizmeti güvenilir hale getirmek ve merdiven altı üretimi bitirmektir. Sağlık Bakanlığı politikaları doğrultusunda, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Daire Başkanlığı izni ile kurulan GETAT Merkezi’nin amacı, toplumun geleneksel ve tamamlayıcı tıbbi tedaviler talebini yetkili ve uzman kişilerce karşılarken aynı zamanda sektördeki bu boşluğu doldurmaktır. Bu merkezimizde Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı; Kupa Uygulaması, Sülük Uygulaması, Akupunktur, Hipnoz, Larva Uygulaması, Ozon Uygulaması, Mezoterapi, Apiterapi gibi hizmetler sunuluyor.” dedi.

 

“Markalarımızın Ham Maddesini Bölge Üreticilerimiz Sağlıyor”

Düzce Üniversitesi’nin koordinasyonunda bölge çiftçilerini, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, tıbbi mantar üretimi ve arıcılık faaliyetleriyle sürecin içine katarak hammaddeden ürüne uzanan bir değer zinciri oluşturduklarını dile getiren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin tescilli markalarıyla sağlık destek ürünleri ve kozmetik ürünlerini kendi üretim tesisinde üreten bölgesel tek merkeze dönüştüğünün altını çizdi. Düzce Üniversitesi’nin ülkemizde ilk kez kendi adına tescilli markalarını bölgesel girişimciye lisanslayarak satış, pazarlama, dağıtım ve üretim haklarını yaygınlaştırdığını da sözlerine ekledi.

 

“İS-ME ile İstihdama Katkı Sağlıyoruz”

Düzce Üniversitesi’nin staj ve iş yeri eğitimi modeline ek olarak öğrenci-sanayi firması eşlemesi temelli bir sistematik proje olan İstihdam Meleği’ni (İS-ME) hayata geçirdiğini belirten Rektör Çakar; teorik eğitimle birlikte, firmalarla ortak müfredat belirleme, firma oryantasyonu, sanayicilerin eğitim vermesi gibi birçok faydalı modüle sahip bu proje ile öğrencilerin diploma ile birlikte firma yeterlilik belgesiyle mezun olacağı bilgisini paylaştı. Prof. Dr. Çakar, stratejik eşleşme modeliyle nitelikli istihdam oluşturacak proje kapsamında; 13 farklı programda, 12 firma ve 250 öğrenciyle bu projeye başladıklarını söyledi.

 

“Teknoparklar Firmalar İçin Çok İyi Bir Eko Sistem”

Bölgenin Ar-Ge ve inovasyon merkezi Düzce Teknopark hakkında da bilgiler aktaran Çakar, yüzde 95 doluluk oranına sahip Düzce Teknopark’ın firmalar için çok iyi bir ekosistem oluşturduğunu dile getirdi. Girişimcilik kamplarıyla Düzce Üniversitesi öğrencilerinin, geliştirdikleri iş fikirlerini mentorler eşliğinde sunarak Kuluçka Merkezi’nde finansal olarak desteklendiğine değinen Çakar, ülkemizin bu girişimcilik faaliyetleriyle gelişiminin hızlanacağını dile getirdi.

 

“Ulaşılamaz Olmayı Ortadan Kaldırdık”

Düzce Üniversitesi’nin şehirle bütünleşme felsefesi ışığında; Açık Kapı, Açık Ders, Açık Kampüs, Temiz Kampüs, Açık Mutfak, Açık Kürsü gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Çakar, açıklık perspektifinin ulaşılabilir, erişilebilir ve hesap verebilirliği de beraberinde getirdiğini ifade etti. Etkinlikler hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kampüsün 7/24 yaşayan bir kampüs olduğunu, her gün öğrencilerin kendilerine uygun mutlaka bir etkinlik bulabileceklerini vurguladı. Yerleşke içerisinde oluşturulan gerek spor kompleksleriyle gerekse de sosyal yaşam alanlarıyla öğrencilerin sıkılmayacağı bir yerleşke olduğunu söyleyen Çakar, üniversite tercihi yapacak öğrencilerin hiç düşünmeden gelebilecekleri bir yer olduğunun altını çizdi.


Editör: B. Zengin