İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Konusu Konuşuldu

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörlüğü iş birliğiyle düzenlenen ‘‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik” başlıklı etkinlik, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Konusu Konuşuldu
17.05.2023 - 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
229

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özsoy, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında detaylı bilgiler aktardı.

İklim değişikliği ile ilgili çalışmalara 2005 yılında başlayan Prof. Dr. Burcu Özsoy, o dönemlerde iklim değişikliğinin küresel ısınma olarak adlandırıldığını ve bilim insanları tarafından var mı, yok mu, olabilir mi, belki sorularının tartışıldığını ancak günümüzde herkesin kendi günlük yaşantısında karşılaşarak cevabının verebildiği bir döneme gelindiğini ve iklim değişikliğinin maalesef var olduğunu söyledi.

İklim değişikliğini ülkemizde kısa süre önce yaşanan deprem felaketi üzerinden anlatan Prof. Dr. Burcu Özsoy, yaşanan depremin tabi ki iklim değişikliğinin bir yansıması olmadığını ancak o bölgelerde deprem felaketi yaşanırken eş zamanlı meydana gelen sel felaketlerinin iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu ve iklimle ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini de yaşanılan felaketlerin sıklığından anlaşıldığını söyledi.

Prof. Dr. Burcu Özsoy, konu ile ilgili ciddiyetin anlaşılması için iklim değişikliği konusunu insan hayatı üzerinden örnek vererek anlattı. İnsanların vücut ısısının normalde 36-36,5 olduğunu, bu ısının 1,5 derece arttığında, ateş yaparak hasta ettiğini söyleyerek, iklim felaketlerinin temelinde bulunan sera gaz salınımları ve sanayileşmedeki karbon kullanımı konusunda tedbir alınmaz ise; yakın gelecekte 2 derece artış görüldüğünü ve dünyanın ateşi çıkarak hasta olacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti olarak 7 tane başarılı Ulusal Antarktika Bilim Seferi ve 2 tane Ulusal Arktik Kutup Seferi tamamladıklarını söyleyen Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’nın Ekvator’dan kopup güneye doğru geçtiğinde, Ekvator’daki bütün hafızayı güneye doğru taşıdığını ve bünyesinde bulunan 4 kilometre kar ile bizleri bin yıl öncesinde donmuş buz kalıplarına götürdüğünü ve bilim insanlarının 3 kilometreye kadar bu buz kalıplarından alarak laboratuvarlarda incelediklerini söyledi. Bu incelemeler sonucunda geçmişle bugünün karşılaştırıldığını ve iklimimiz nereye gidiyor konusunda geleceğe projeksiyon tutulduğunu ifadelerine ekledi.

Bugün neden Antarktika’da bulunduklarının sorusunu cevaplayan Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’nın başlı başına gezegenin kara kutusu olduğunu, dünyanın geçmişini hafızasında sakladığını, yer yapısı, volkanik yapısı ile çok ciddi bir ekosistem olduğunu ve dünyanın oksijen yapısını oluşturduğunu söyledi.

Program soru-cevap bölümünden sonra son buldu.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız